Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Atbildīgo komisiju neapmierina NEPLP darbs; Dimants komentāra vietā strups

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti ir neapmierināti ar Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) paveikto bezmaksas televīzijas apraides modeļa izstrādē. Padome nav pildījusi uzdevumu izstrādāt šo modeli un vienlaikus arī ignorē komisijas sēdes, portālam Diena.lv uzsvēra komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Apjaušot situācijas nopietnību, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izveidojusi darba grupu, kuras izstrādātie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā parlamentā ceturtdien apstiprināti 1.lasījumā. Tā kā šis jautājums tiks skatīts steidzamības kārtā, tad otrais un arī galīgais lasījums plānots 21.novembrī.

Komisijas vadītāja Mūrniece uzsver - likuma grozījumu izstrāde patiesībā bijis NEPLP uzdevums. Savukārt NEPLP vadītājs Ainārs Dimants portālam Diena.lv savu komentāru strupi atteica, norādot uz iespēju iegūt informāciju citviet un nometot klausuli.

Mūrniece portālam Diena.lv stāstīja, ka par radušos situāciju, kad NEPLP vairāk nekā pusgada laikā nespēj piedāvāt bezmaksas apraides modeli un padomes uzdevumu nepildīšanu, informēta arī koalīcija. "Situācija ar padomes īsti neapmierinošo darbu ir pārrunāta arī ar koalīcijas deputātiem," sacīja Mūrniece. NEPLP ir neatkarīga institūcija un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums neparedz, ka Saeima varētu atsaukt kādu NEPLP locekli, viņa piebilda. Tomēr likumā arī noteikts, ka par NEPLP paveikto, vai šajā gadījumā – nepaveikto, atbild padomes priekšsēdētājs, kurš var atkāpties pēc paša vēlēšanās, norādīja Mūrniece.

"Raugoties no sistēmiska viedokļa jāciena autonomo neatkarīgo institūciju autonomija. Un tas ir pareizi, ka padome nav atkarīga no mirkļa politiskajiem vējiem. Bet ir jāuzņemās atbildība par izdarīto, jeb šajā gadījumā – neizdarīto," teica Mūrniece, uzvsverot, ka arī nozare ļoti skaļi paudusi savu viedokli gan par padomes locekļiem, gan paveikto. 

Pirms darba grupas izveides komisijas deputāti gan saņēmuši NEPLP starpziņojumu, bet tas bijis bez juridiskas analīzes valsts atbalsta sniegšanai - vien aptuvens uzmetums. 1.novembrī komisija no NEPLP saņēmusi informatīvo ziņojumu, kura izstrādē piesaistīts arī advokātu birojs. Mūrniece augstu vērtēja advokātu biroja paveikto īsā laika posmā, bet norādīja, ka atzinumā nav ņemti vērā būtiski apsekti.

Koalīcijas pārstāve arī pauda kritiku NEPLP priekšsēdētājam Aināram Dimantam par biežo viedokļu maiņu – vienu dienu viņš publiski paziņo, ka grozījumi nav nepieciešami, nākamajā – ka bez tiem tomēr neiztikt.

Jaunajam bezmaksas televīzijas apraides modelim jāstājas spēkā jau nākamā gada 1.janvārī. Tā kā NEPLP komisijas sēdes ignorējot, komisijas deputātiem radies priekšstats, ka padome neapjauš situācijas nopietnību – bezmaksas apraide skar 200 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri ieguldījuši līdzekļus dekoderu iegādē. Mūrniece uzsver, ka šiem cilvēkiem ir jānodrošina informācijas pieejamība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas