Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atbalsta 151 miljona eiro piešķiršanu energoresursu cenu kompensējošajiem pasākumiem

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien atbalstīja finansējuma 151 095 088 eiro apmērā piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Ekonomikas ministrijai energoresursu cenu kompensējošajiem pasākumiem.

Līdzekļi paredzēti, lai atbilstoši Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumam Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) īstenotu kompensējošos pasākumus maksas samazinājumam par patērēto dabasgāzi, centralizētās siltumapgādes pakalpojuma maksas samazinājumam un elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksas samazinājumam 2022.gadā.

Valdība 20.septembrī noteica, ka siltumenerģijas piegādātājs pieprasa kompensāciju Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB), iesniedzot kompensācijas pieprasījuma aprēķinu līdz katra mēneša 20. datumam. Kompensācijas pieprasījuma aprēķinā katram mēnesim tiek norādīts piegādātais siltumenerģijas apjoms un siltumenerģijas tarifs vai cena.

Kompensācija tiek piešķirta tikai par mājsaimniecībām piegādāto siltumenerģiju un tikai Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma noteiktajā apjomā, proti - ja siltumenerģijas tarifu ir apstiprinājis regulators vai attiecīgā pašvaldība, tad kompensācija ir noteikta 50% apmērā no starpības starp apstiprināto siltumenerģijas tarifu esošajā apkures sezonā un siltumenerģijas tarifa mediānu 68 eiro par vienu megavatstundu (MWh).

Ja siltumenerģija tiek piegādāta par vienošanās cenu, tad kompensācija ir noteikta 50% apmērā no starpības starp apstiprināto siltumenerģijas tarifu esošajā apkures sezonā un siltumenerģijas tarifa mediānu 68 eiro par vienu MWh, bet ne vairāk kā 116 eiro par vienu MWh.

BVKB, izvērtējot kompensācijas pieprasījuma aprēķinu un ar to saistītos dokumentus, pieņem lēmumu par kompensācijas piešķiršanu. Ja nepieciešama papildu informācija vai precizējoši dokumenti, BVKB tos lūdz iesniegt siltumenerģijas piegādātājam, apturot piegādātāja rēķina apmaksu. Galīgais savstarpējais norēķins tiek veikts katra kalendārā gada beigās, ievērojot maksājumu korekciju.

Tā kā Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumprojekts paredz atbalstu mājsaimniecības lietotājiem, tad gadījumā, ja atbalstu saņem mājas īpašnieks, kas tālāk dzīvokļus izīrē mājsaimniecībām, mājas īpašnieks rēķinā īrniekam iekļauj maksu par patērēto siltumenerģiju kopā ar centralizētās siltumapgādes pakalpojuma maksas samazinājumu.

BVKB ir tiesības, uzraugot centralizētās siltumapgādes pakalpojuma maksas samazinājuma kompensācijas atbilstību, izlases kārtībā veikt pārbaudes par kompensācijas pieprasījumu atbilstību. Gadījumos, kad kompensācija ir tikusi izmaksāta nepamatoti, birojs pieņem lēmumu par izmaksātās kompensācijas atmaksāšanu.

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā paredzēti atbalsti mājsaimniecībām, kurām tiek piemērots maksas samazinājums par centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem, bet siltumapgādes pakalpojuma sniedzēja negūtie ieņēmumi par maksas samazinājumu par centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem tiek kompensēti no valsts budžeta līdzekļiem.

Tādēļ bija nepieciešams precizēt izveidoto atbalsta mehānismu, nosakot vienkāršu un saprotamu kārtību, kādā siltumenerģijas piegādātāji piesaka un saņem kompensāciju par negūtajiem ieņēmumiem par maksas samazinājumu par centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas