Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV bažīgas par vīrusa izplatību svētkos

Amerikas Savienotās Valstis, kas kopš pavasara ir jaunā koronavīrusa vissmagāk skartā valsts, aizvadītajā nedēļā pieredzēja pusgada laikā lielāko mirušo un saslimušo skaita pieaugumu. Tādēļ atkal tiek izskatītas iespējas ievest daudz striktākus ierobežojumus. Kalifornijas štats jau paziņojis par komandantstundas ieviešanu, bet Vašingtonā slēdz izklaides iestādes.

Eksperti bažīgi par 50 miljoniem amerikāņu, kas plāno šonedēļ doties pie ģimenes un radiem, lai svinētu Pateicības dienu. 
 

Ierobežojumi

Džonsa Hopkinsa universitātes apkopotā informācija liecina, ka kopš globālās pandēmijas sākuma ASV ir konstatēti vairāk nekā divpadsmit miljoni saslimušo un vairāk nekā 250 tūkstoši nāves gadījumu. Pagājušās nedēļas piektdienā, kā raksta BBC, valsts uzstādīja kārtējo negatīvo rekordu un vienā dienā tika konstatēti vairāk nekā 187 tūkstoši jaunu infekcijas gadījumu. The Guardian ziņo, ka slimnīcās atrodas apmēram 80 tūkstoši pacientu. 

Dramatiskās situācijas apslāpēšanai virkne ASV štatu ir sākuši apsvērt striktākus ierobežojumus un citus veidus, kā varētu risināt samilzušo problēmu. Kalifornijas štats aizvadītajā nedēļas nogalē ieviesa komandantstundu, tas nozīmē, ka pēc plkst. 22.00 līdz 5.00 aizliegts pārvietoties bez īpaša iemesla. Restorāni gan var turpināt ēdiena piegādi. "Vīruss izplatās tempā, ko mēs neesam pieredzējuši kopš pandēmijas sākuma. Nākamās dienas un nedēļas ir svarīgākās tā ierobežošanā," paziņojot par aizliegumiem, sacīja štata gubernators Gevins Ņūsoms. Plānots, ka ierobežojumi turpināsies līdz pat 21. decembrim. Ņujorkā arī ieviesta komandantstunda un slēgtas skolas. Aiovā sejas masku valkāšana iekštelpās ir obligāta, bet Vašingtonā sporta zāles un izklaides centri nedrīkst sniegt pakalpojumus iekštelpās. Savukārt mirušo skaitam pieaugot, Teksasas štats, kas iepriekš negribīgi ieviesa ierobežojumus, nu ir bijis spiests piesaistīt Nacionālo gvardi, lai tā palīdzētu morgu darbiniekiem. 

NPR vēsta, ka savi lokāli ierobežojumi ir ieviesti dažādos mazākos apgabalos. Tomēr eksperti nav droši, ka tas ir gana. "Tā ir ļoti liela problēma censties kontrolēt saslimušo skaita pieaugumu ar šādiem nelieliem ierobežojumiem," komentējis Džonsa Hopkinsa universitātes pētnieks Endrū Pekošs. Viņaprāt, slimību varētu ierobežot divos veidos – ļoti strikti ierobežojumi uzliesmojumu vietās vai arī mēreni ierobežojumi visas valsts mērogā.


Aicina neceļot

Tomēr eksperti nav droši, ka valsts iedzīvotāji, tuvojoties amerikāņiem nozīmīgajai Pateicības dienai, ievēros ierobežojumus. Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) aicinājis amerikāņus nesvinēt Pateicības dienu plašā lokā un izvairīties no ceļošanas pie ģimenes vai radiniekiem. Tomēr nekādi oficiāli aizliegumi nav ieviesti, tāpēc, kā norāda pētnieki, visticamāk, saslimušo skaits pēc svētkiem pieaugs. "Viena no mūsu lielākajām bažām ir, ka cilvēki svētku laikā var arī uz pulcēšanos mazā grupā atvest sev līdzi vīrusu," komentējis CDC eksperts Henrijs Valks. Prognozes liecina, ka apmēram 50 miljoni amerikāņu šonedēļ varētu doties svinēt Pateicības dienu ar radiem.

Tikmēr viceprezidents Maiks Penss, kurš ir Baltā nama vīrusa apkarošanas grupas vadītājs, paziņoja, ka "Amerika nekad nav bijusi gatavāka cīnīties ar vīrusu, kā tā ir šodien". Proti, Baltais nams ar prezidentu Trampu priekšgalā ilgstoši ir izvairījies no jebkāda veida ierobežojumu atbalstīšanas un visas cerības licis uz drīzu vakcīnas pieejamību. Lai gan vadošais epidemiologs Entonijs Faučī ir sacījis, ka vakcinēšana sāksies decembrī, jo drīzumā zāļu uzraugi varētu apstiprināt divas jaunizgudrotās vakcīnas, to uzreiz nesaņems visi. CNN skaidro, ka pirmie vakcīnu saņems ārsti un riska grupās esošie. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas