Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Arodbiedrības savākušas 9000 anketu pret pensijas vecuma straujāku palielināšanu

Labklājības ministrija ir saņēmusi ap 9000 anketu, kuras Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) vēstuļu akcijas ietvaros cilvēki aizpildīja un sūtīja, paužot nepārprotamu "pret" valdības iecerei uzsākt pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada, informēja LBAS.

Lai gan Nacionālās trīspusējās padomes sēdē valdība pauda nostāju, ka atbalstīs pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014. gada, LBAS turpināšot sociālo dialogu Saeimā, cerot uz deputātu atbalstu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2016.gada, kā arodbiedrības ar valdību bija vienojušās iepriekš, uzsver LBAS.

Kā jau LBAS paudusi iepriekš, valstī nav iedarbināts neviens aizsargmehānisms - ne nodarbinātības, ne veselības aprūpes, ne mūžizglītības jomā. Cilvēki tieši pirmspensijas vecumā visbiežāk zaudē darbu, - šīs vecuma grupas īpatsvars ilgstošo bezdarbnieku vidū ir ap 45%, kas ir ļoti daudz.

Ieguldījums mūžizglītībā - iespējām pārkvalificēties - ir samazināts trīs reizes. Turklāt līdz ar pensionēšanās vecuma paaugstināšanu vēl vairāk samazināsies jaunu cilvēku iespējas iesaistīties darba tirgū, un protestēšana "ar kājām" - izbraukšana no valsts - tikai palielināsies, jo projām brauc jaunie cilvēki, kuru īpatsvars ilgstošo bezdarbnieku vidū ir ap 25%, uzskata arodbiedrības.

Jāatgādina, ka valdības komiteja pagājušajā nedēļā akceptēja grozījumus Koncepcijā par sociālā apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā, kuri paredz pensionēšanās vecumu pakāpeniski sākt paaugstināt no 2014.gada.

Kā ziņots, iepriekš Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie un valdības atbalstītie grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredzēja pakāpeniski paaugstināt pensionēšanas vecumu, sākot ar 2016.gadu.

Grozījumi koncepcijā paredz noteikt, ka pašreizējais pensionēšanās vecums 62 gadi 2014. un 2015.gada 1.janvārī tiks paaugstināts par trīs mēnešiem, savukārt no 2016.gada ik gadu to paaugstinās par pusgadu, līdz 2020.gadā tiks sasniegts 65 gadu vecums.

Vienlaikus ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanu tiks celts arī pensionēšanās vecums priekšlaicīgajām pensijām, proti, 2014. un 2015.gadā tās arī tiks paaugstinātas par trīs mēnešiem, bet, sākot ar 2016.gadu, to ik gadu paaugstinās par pusgadu, līdz 2020.gadā tiek sasniegts 63 gadu vecums.

Tāpat paredzēts noteikt tiesības pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi bez termiņa ierobežojuma. Patlaban likumā "Par valsts pensijām" noteikts, ka priekšlaicīgi pensionēties varēs līdz 2013.gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas