Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Arī studentu vidū sāk valdīt nemiers par studiju programmu izvērtējuma objektivitāti

Līdz šim konfliktā par augstākās izglītības reformām galvenokārt iesaistījās Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un augstskolu mācībspēki, turpretim pēc ministrijas «alternatīvā» izvērtējuma publiskošanas tajā tiešāk ir iesaistīti arī studenti, it sevišķi par valsts budžeta līdzekļiem studējošie.

«Es vienkārši nespēšu maksāt, ja man vairāk nebūs budžeta. Visdrīzāk braukšu uz ārzemēm,» saka Daugavpils Universitātes (DU) vēstures students Jānis Briška, kura izvēlētā studiju programma IZM izvērtējumā iekritusi zemākajā C grupā. Studentam šķiet, ka IZM vērtējums nav uzticams, jo Augstākās izglītības padomes (AIP) piedāvātajā viņa programma saņēma augstāko vērtējumu.

IZM studiju programmu kvalitātes izvērtējums tika radīts kā alternatīva AIP veidotajam, jo, pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa domām, tas bija pārāk maigs. Proti, AIP vērtējumā no visām 856 izvērtētajām studiju programmām par nekvalitatīvām tika atzītas 55. Savukārt IZM izvērtējumā kvalitāte tika apšaubīta trīs reizes lielākam studiju programmu skaitam.

Latvijas Universitāte (LU) kā skaitliski ievērojamākā augstākās izglītības iestāde ir to augstskolu vidū, kuru studiju programmas IZM izvērtējumā kritizētas visvairāk. Lielākajā nežēlastībā krita LU pedagoģijas, ģeogrāfijas, kā arī ekonomikas un vadības programmas.

Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes studentu pašpārvaldes priekšsēdētāja Elza Žumbure teic, ka «ģeogrāfi» par savām budžeta vietām jūtoties droši. Esošos studentus iespējamā budžeta vietu griešana neietekmēs, jo to varētu attiecināt tikai uz topošajiem pirmkursniekiem. Tai pašā laikā E. Žumbure uzskata, ka izvērtējums nav precīzs, jo, piemēram, vērtējot dažāda līmeņa ģeogrāfijas studiju programmām pieejamo mācību literatūru, katrai no tām piešķirts cits punktu skaits, lai gan bibliotēka esot viena.

Arī Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studente Inguna Zariņa IZM izvērtējumu neatzīst. «IZM dati nav veidoti korekti. Mēs paši [studenti] piedalījāmies AIP izvērtējumā. Zinām, kā šis process notika, un tam arī uzticamies,» viņa saka.

«Protams, studenti nervozē,» atzīst LU Ekonomikas un vadības fakultātes studentu pašpārvaldes vadītāja Māra Džeriņa. Viņa studē programmā Starptautiskā ekonomika un komercdiplomātija, kas IZM izvērtējumā ierindota B grupā, bet daudzas no M. Džeriņas pārstāvētās fakultātes programmām novērtētas ar C līmeni. Pašpārvaldes vadītājai šobrīd nav skaidrs, ko šis C līmenis nozīmēs pašreizējiem budžeta studentiem. «Es aizrakstīju vēstuli ministram, uz kuru, cerams, viņš atbildēs,» saka M. Džeriņa.

«Varbūt es neteiktu, ka mūsu programma ir jāliek A līmenī, bet C noteikti nav atbilstoši. Mums ir mūsdienīgs aprīkojums, laboratorijas, prakses vietas un ekskursijas,» saka Aleksandrs Smirnovs, kurš par valsts budžeta līdzekļiem studē būvniecību Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU). Viņa studiju programma ir ierindota C grupā. Viņam šis vērtējums šķiet neatbilstošs, un viņam ir aizdomas, ka programma novērtēta tik slikti tādēļ, lai būvniecības studentus no LLU aizviltu uz Rīgas Tehnisko universitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas