Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Arī siltumuzņēmumi meklē alternatīvas dabasgāzei - šosezon izdevīgāk kurināt ar šķeldu

Pagājušā apkures sezona bijusi pirmā, kurā augļus nesa siltumuzņēmumu modernizācijas projekti.

Siltumenerģijas tarifiem Latvijā ir tendence pamazām samazināties, jo tiek realizēti siltumapgādes sistēmu rekonstrukcijas projekti, atjaunoti siltumtīkli, katlumājas un citi siltumapgādes sistēmas elementi, un rezultātā tiek efektīvāk izmantots gan kurināmais, gan arī darbinieku resursi, kā arī samazinās citas izmaksas, Dienai atklāj Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) Enerģētikas departamenta Siltumenerģijas nodaļas vadītājs Kaspars Koncevičs.

Latvijā pastāv divas dominējošās kurināmā grupas - dabasgāze un koksnes produkti. Pakāpeniski aizvien lielāku tirgus daļu aizņem siltumenerģijas apjoms, kas saražots, dedzinot koksnes produktus - šķeldu.

Koncevičs stāsta, ka pagājušajā gadā siltumenerģiju ražot no koksnes produktiem, tajā skaitā šķeldas, bijis lētāk nekā no dabasgāzes. Gala tarifu šīs kurināmā cenas atšķirības ietekmēja vidēji aptuveni par 10%, bet tā neesot viennozīmīga tendence. Katrā pilsētā ir atšķirīga situācija, un tarifs tiek aprēķināts individuāli konkrētajai situācijai.

SIA Valmieras siltums valdes priekšsēdētājs Pēteris Streļčs Dienai stāsta, ka uzņēmums siltumenerģiju iepērk no trim uzņēmumiem - no a/s Valmieras enerģija - 83,8%, no a/s Valmieras piens - 14,8% un SIA ITA Ltd - 1,4%. Akciju sabiedrībām piederošajās katlumājās siltumenerģiju ražo, izmantojot dabasgāzi, bet ITA Ltd izmanto malku un koksnes atkritumus (šķeldu, skaidas). Jāpiebilst, ka Valmieras enerģijai piederošās divas lielās katlumājas strādā koģenerācijas režīmā.

Valmierā siltumenerģijas gala tarifi netika mainīti kopš 2009. gada vasaras līdz šī gada 15. janvārim, kad saistībā ar siltumenerģijas ražotāju atkārtotu ražošanas tarifu palielināšanu Valmieras siltuma enerģijas gala tarifs pieauga vidēji par 6% - no šī gada 16. janvāra līdz marta beigām Valmieras siltums realizēja siltumenerģiju par 53,56 eiro par megavatstundu (EUR/MWh) bez PVN.

Tarifi mainās atkarībā no a/s Latvijas gāzes ik mēnesi paziņotās dabasgāzes cenas, P. Streļčs atzīmē, ka Valmieras siltuma tarifs ir zemākais no visām deviņām lielajām Latvijas pilsētām, kā arī starp uzņēmumiem, kuri realizē gazificētajās katlumājās saražoto siltumenerģiju.

SIA Fortum Jelgava kopš 2013.gada septembra centralizētā siltumapgādē izmanto vietējo atjaunojamo energoresursu - šķeldu, kas no kopējā apjoma veido apmēram 85%, kā arī dabasgāzi, kas veido attiecīgi 15%, Dienu informē uzņēmuma pārstāve Guntra Matisa. Šī gada martā Fortum Jelgava siltumenerģijas tarifs bija 60,63 EUR/MWh bez PVN. Šīs apkures sezonas laikā tarifs Jelgavā samazinājies par 10,3%, ko sekmēja siltumenerģijas tarifa samazinājums par vidēji 7,3%, kas stājās spēkā no 2013. gada 1. decembra, kā arī gāzes cenu samazinājums.

A/S Rīgas siltums pārstāve Linda Rence Dienai stāsta, ka, domājot par centralizētās siltumapgādes sistēmas ilgtspējīgu attīstību, pēdējos gados uzņēmumā īstenoti vairāki nozīmīgi biokurināmā ražošanas attīstības projekti, kā rezultātā būtiski sarucis izmantojamās dabasgāzes apjoms, bet biokurināmā (šķeldas) izmantošanas īpatsvars kopējā kurināmā bilancē pieaudzis no 2,5% 2007./2008. finanšu gadā līdz 26,3% šajā finanšu gadā. Turklāt, nomainot dabasgāzi ar videi draudzīgāko biokurināmo - koksnes šķeldu, par 40-50 tūkstošiem samazināts izlietoto siltumnīcefekta gāzu emisijas kvotu daudzums, kas arī samazina kurināmā izmaksas. Šo projektu izpildes rezultātā siltumenerģijas ražošana akciju sabiedrības siltumavotos ir kļuvusi daudz zaļāka un arī lētāka - 2013. gada 1. jūlijā uzņēmums samazināja siltuma tarifu vidēji par 3%.

Rīgā kopš 2008. gada oktobra siltumenerģijas cena mainās atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas. Vidējais siltumenerģijas tarifs galvaspilsētā 2013./2014. gada apkures sezonā ir 57,40 EUR/MWh bez PVN, kas ir par 9,23% mazāks nekā 2012./2013. gada sezonā. L. Rence tarifa samazināšanos skaidro ar dabasgāzes cenas samazinājumu, kā arī Rīgas siltuma tarifu politiku pērnā gada vasarā. Viņa piebilst, ka Rīgā ir zemākais tarifs starp Baltijas valstu galvaspilsētām - aprīlī tas ir par 23% zemāks nekā Viļņā un par 17% zemāks nekā Tallinā. Jāpiebilst, ka martā par siltumu rīdziniekiem jāmaksā vidēji par 38% mazāk nekā iepriekšējā gada martā, bet, ja salīdzina marta un februāra izrakstītos rēķinus par patērēto siltumenerģiju, jāsecina, ka marta rēķini vidēji ir līdz pat 14% mazāki, liecina Rīgas siltuma dati.

Plašāk lasiet Rūtas Cinītes rakstā Meklē alternatīvas dabasgāzei ceturtdienas, 17.aprīļa, laikraksta Diena 10.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas