Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Ar valsts atbalstu rindā sagaidīts brīnums

"Medicīniskā apaugļošana dažreiz ir pāra vienīgā iespēja pasaulē laist mazuli un saņemt to prieku, ko sniedz bērns," tā pirms diviem gadiem Dienai sacīja Evija, kura priecājās par savu Ziemassvētku brīnumu - sen gaidīto bērniņu. Viņa ir viena no sievietēm, kura iestājās rindā un izmantoja valsts apmaksāto medicīnisko apaugļošanu, ceturtdien lasāms laikrakstā Diena.

Evija savu mazuli sagaidīja 2013.gada decembrī, bet tā gada augustā pasaulē nāca pirmie valsts apmaksātie bērni. Kopš programmas sākuma 2012. gadā līdz 2014.gadam kopumā veiktas 1110 medicīniskas apaugļošanas un piedzimuši vairāk nekā 200 bērnu.Taču, kamēr iesaistītās puses priecājas par programmas rezultātiem, tikmēr joprojām nav novērstas jau toreiz konstatētās problēmas. Piemēram, rindā uz valsts apmaksāto medicīnisko apaugļošanu maijā gaidīja 2219 pacientu, bet patiesais skaits varētu būt pat vairākas reizes mazāks, jo nav vienota rindas reģistra. Tāpat jautājums aktualizējies par procedūras patiesajām izmaksām.Programmas rezultāti ir labi un ir izdevies vismaz kaut kādā veidā samazināt mākslīgās apaugļošanas izmaksas tām ģimenēm, kurām tā ir vienīgā iespēja grūtniecībai, Dienai stāsta Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Antra Valdmane. Taču jāņem vērā, ka ne mākslīgā apaugļošana, ne aborti nav tas, kas regulē demogrāfisko situāciju, atzīmē speciāliste.Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem, kopš programmas uzsākšanas līdz 2014.gada beigām notikušas 199 dzemdības, taču dienestam nav datu par pacientēm, kuras izvēlējušās mājdzemdības, maksas dzemdību palīdzību, kā arī dzemdējušas ārpus Latvijas. Turklāt dzimušo bērnu skaits ir vēl lielāks, jo piedzimuši ir arī dvīņi, kā arī nav apkopota statistika par šo gadu, Dienai atzīmē NVD pārstāve Māra Āboliņa.Lai gan mākslīgās apaugļošanas rezultāti ir labi, panākti nav uzlabojumi pašai programmai. Vēl pirms diviem gadiem Diena rakstīja, ka nepastāv vienota rinda uz pakalpojuma saņemšanu, tāpēc pacienti rindā iestājas pat visās klīnikās, kas programmā ir iesaistītas, veidojot mākslīgu un nepamatoti garu rindu. Toreiz risinājums tika solīts līdz 2013.gada beigām, taču nekas nav mainījies - ja šobrīd rindā, pēc NVD datiem, teorētiski gaida 2219 sieviešu, tad faktiski šis skaits varētu būt krietni mazāks. Tikmēr Valdmane stāsta, ka joprojām par vienoto rindu tiek domāts, bet tas nav pāris dienu jautājums, īpaši tad, ja vēlme ir ieviest kompleksu risinājumu. Turklāt nevarot aizliegt pacientam rindā piereģistrēties katrā klīnikā.Šādas vienotas rindas neesamība rada nepareizu priekšstatu arī pacientiem. Sarunā ar Dienu Sintija stāsta, ka ir domājusi par šo programmu, jo dabiskā ceļā diemžēl bērniņu ieņemt nevar. Taču, paskatoties uz to cilvēku skaitu, kas gaida rindā, nolaižas rokas. Viņa nevēlas vairākus gadus gaidīt, līdz pienāks viņas rinda. Tas radīšot vienīgi liekus pārdzīvojumus. Tāpēc pieņemts lēmums pašiem sakrāt nepieciešamos līdzekļus un veikt procedūru negaidot.


Visu rakstu par mākslīgās apaugļošanas programmu un tās problēmām lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 16.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piedāvā samazināt slimības lapu kompensācijas

Turpinoties diskusijām par darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina samazināt darbnespējas lapu kompensācijas, turklāt šādai diskusijai ir gatava arī Labklājības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas