Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aptauja: 77% iedzīvotāju uzskata, ka vecākiem ir jāpalīdz bērniem iegādāties savu mājokli

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 77% uzskata, ka vecākiem vajadzētu palīdzēt saviem bērniem iegādāties savu pirmo dzīvesvietu, liecina "Luminor" bankas veiktā iedzīvotāju aptauja.

Tostarp 13% aptaujāto norāda, ka vecākiem noteikti būtu jāieskaitās mājokļa iegādē, bet 64% uzskata, ka tas būtu jādara tikai tad, ja vecāki to var atļauties.

Vispārliecinātākie par vecāku atbalsta nepieciešamību ir tieši vecāka gadagājuma cilvēki - ja vecuma grupā no 18-29 gadiem šādu viedokli pauž 65% aptaujāto, tad virs 60 gadiem tā uzskata jau par piektdaļu vairāk aptaujāto iedzīvotāju jeb 84%. 

Visbiežāk saņemt atbalstu no vecāku puses mājokļa iegādē vēlētos Pierīgas, Vidzemes un Latgales iedzīvotāji, kur šādu viedokli pauduši vidēji astoņi no 10 aptaujātajiem, bet retāk - galvaspilsētā un Zemgalē.

Savukārt 16% aptaujāto uzskata, ka bērniem ar mājokļa iegādi jātiek galā pašiem - 12% ir pārliecināti, ka bērniem ir jāspēj nopelnīt dzīvesvietas iegādei, savukārt 4% snieguši atbildi, ka bērniem būtu jāpalīdz vecākiem, nevis otrādi.

"Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais skaidro, ka, lai gan pensijas vecuma iedzīvotājus mēdz uzskatīt par vienu no neaizsargātākajām un finansiāli nenodrošinātākajām iedzīvotāju grupām, tieši viņi ir tie, kuri pauž vislielāko gatavību solidarizēties ar saviem bērniem vai mazbērniem un ir gatavi viņus finansiāli atbalstīt. Tajā pašā laikā jaunāka gadagājuma cilvēki, acīmredzot, ir pārliecināti par savām spējām atrast finansiāli labi atalgotu darbu, lai uzkrātu mājokļa iegādei un to paveiktu bez vecāku līdzdalības. Arī bankas dati liecina, ka visbiežāk mājokli iegādājas iedzīvotāji vecuma posmā no 25-34 gadiem, kad jau pastāvīgi tiek gūti stabili ienākumi.

Vairāk nekā trešdaļa aptaujāto jeb 39% atvēlētu daļu savu līdzekļu tikai tad, ja bērns saskartos ar kredīta atmaksas grūtībām, katrs ceturtais - būtu gatavs nosegt hipotekārā kredīta pirmo iemaksu, bet 15% - daļēji segt ikmēneša maksājumus. Tikai niecīga daļa labprāt segtu visus ikmēneša maksājumus, bet piektā daļa aptaujāto jeb 19% vispār nebūt gatavi atvēlēt līdzekļus.

Sausais norāda, ka tieši gados jaunāki cilvēki līdz 40 gadu vecumam un rīdzinieki būtu gatavi saviem bērniem segt pirmo iemaksu mājokļa iegādei. Sausais informē, ka ar praksi, kad daļa vai visa pirmā iemaksa tiek nodrošināta no vecāku vai vecvecāku finanšu līdzekļiem, "Luminor" banka ikdienā saskaras regulāri.

"Tas skaidrojams ar to, ka uzkrājumu trūkums ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc klienti nevar iegādāties mājokli un, iespējams, paši aptaujātie ar šo problēmu ir saskārušies dzīvē un labprāt būtu saņēmuši atbalstu no radiniekiem. Tā kā vislielākā aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū ir tieši galvaspilsētā un attiecīgi arī visaugstākās mājokļu cenas, tad pirmajai iemaksai ir nepieciešami lielāki finanšu līdzekļi, nekā īpašumu iegādei reģionos," skaidro Sausais.

Aptauja ir veikta šā gada novembrī sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat", aptaujājot 1010 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas