Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Aicina izvairīties no 70% etiķa esences lietošanas

Iestājoties rudenim un aktīvi sākoties marinēšanas sezonai, ik gadu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā nonāk bērni, kuri iedzēruši 70% etiķa esenci, gūstot smagus un nereti neatgriezeniskus barības vada un gremošanas trakta bojājumus, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.Lai mazinātu šādu nelaimju skaitu, potenciāli bīstamo šķidrumu vajadzētu novietot bērnam nesasniedzamā vietā.

Ārsti un pārtikas tehnologi arī iesaka ikdienā izmantot 9% etiķi.AS Spilva ražošanas direktore Egita Bērziņa norāda, ka, piemēram, marinādes un dārzeņu konservējumu kvalitāti neietekmē etiķa esences aizstāšana ar 9% etiķi. "Ar tā palīdzību tāpat ir iespējams pagatavot gardus dārzeņu konservus, saglabājot vasaras veltes arī ziemas mēnešiem. Viss, kas ir nepieciešams, - jāievēro pareiza etiķa un ūdens proporcija," viņa skaidro.Speciālisti atgādina, ka 70% etiķa esence ilgu laiku tirdzniecībā bija pieejama kā parasts pārtikas produkts, bet kopš 2010. gada 1.janvāra tā pārtikas veikalos vairs nav pieejama. Tomēr cilvēki turpina to iegādāties neoficiāli vai izmanto iepriekš veidotos etiķa esences krājumus, un ne vienmēr pievērš uzmanību tam, kā un kur etiķa esence tiek glabāta, tādējādi radot risku, ka tai piekļūs bērns.Bērnu slimnīcas ķirurgs Olafs Volrāts skaidro, ka barības vada ķīmiskie apdegumi ir smaga sadzīves trauma, ko biežāk iegūst bērni vecumā no viena līdz trīs gadiem. Ārstēšanas process šādā gadījumā ir garš un prasa gan fiziskas, gan emocionālas ciešanas bērnam, un nereti barības vada apdeguma rezultātā mainās bērna turpmākās dzīves kvalitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas