Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Āfrikas cūku mēra dēļ ārkārtas situācija visā pierobežā ar Krieviju un Igauniju

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības dēļ ārkārtas situācija izsludināta visā pierobežā ar Igauniju un Krieviju, otrdien nolēma valdība.

Zemkopības ministrija portālu Diena.lv informēja, ka, lai efektīgi apkarotu ĀCM un nepieļautu tā tālāku izplatīšanos valsts teritorijā, līdz 1.oktobrim ārkārtējā situācija papildus tiek izsludināta visā Rēzeknes un Ludzas novada teritorijā, kā arī Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas un Kārsavas novados, kā arī Preiļu novada Pelēču, Preiļu un Aizkalnes pagastos un Riebiņu novada Riebiņu, Rušonas un Silajāņu pagastos. Līdz šim jau ir izsludināta ārkārtējā situācijā Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes, Ciblas novados, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastos.

Savukārt saskaņā ar jau iepriekš lemto no 2.jūlija līdz 1.oktobrim ārkārtas situācija noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Valdība atbalstījusi arī Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus rīkojumā, kas nosaka stingrākus biodrošības pasākumus cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem ārkārtējās situācijas zonā. Rīkojums nosaka veicamos pasākumus cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem, kuru novietnes atrodas ārkārtējās situācijas zonā un kuri nevar īstenot biodrošības pasākumus, lai efektīvāk ierobežotu ĀCM izplatību. Tāpat rīkojums nosaka, ka šādiem cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem būs aizliegums vismaz gadu attiecīgajā novietnē turēt cūku sugas dzīvniekus, lai novērstu iespēju ĀCM vīrusam tālāk izplatīties.

Jau ziņots, ka ĀCM izplatības apturēšanai Latvijā nāksies pamatīgi izšaut meža cūkas - to skaitu būs jāmazina no 70 000 līdz 12 000, otrdienas rītā pavēstīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Līdz šim vīruss Latvijā apstiprināts 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām. Pašlaik ĀCM dēļ iznīcinātas 185 mājas cūkas.

Latgales pusē PVD inspektori ir pārbaudījuši 2453 mājas cūkas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas