Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Āboltiņa vēl nesola Vienotības atbalstu Kučinska valdībai, bet opozīcijā palikt negrib

"Vienotība ir vienīgā partija, kas var nodrošināt eiropeisko vērtību kursu, palikšanu opozīcijā sauktu par bezatbildīgu," teica Āboltiņa.
Par Vienotības frakcijas atbalstu Māra Kučinska veidotai valdībai varēs runāt pēc abu pušu nepastarpinātas sarunas pirmdien, taču Vienotības palikšana opozīcijā būtu bezatbildīga, trešdien pēc partijas valdes un frakcijas sēdes pauda partijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Pašlaik īsti neesot argumentu Kučinska atbalstīšanai, taču sarunā pirmdien Vienotība no Kučinska grib uzklausīt redzējumu par darāmajiem darbiem un iespējamo koalīcijas modeli, ietverot arī iespējamu amatu sadali. Tad varēs secināt, kā rīkoties tālāk.

Lūgta vērtēt prezidenta lēmumu nominēt premjera amatam Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzīto Kučinski, Āboltiņa atzina, ka Vējonis savu lēmumu nav pamatojis, taču, aīmredzot, viņam "laikam ir kādi argumenti", kas likuši mainīt viedokli, lai gan iepriekš izteicies, ka jaunās valdības veidošana jāuztic Vienotībai. Iepriekš Vienotība piedāvājusi divus kandidātus - Āboltiņu un Šadurski, taču abu nominācija izpalikusi, tomēr ar to partijas darbība neapstājas.

"Vienotība ir konstruktīvs politiskais spēks. Jāspēj šajā nepatīkamajā situācijā darboties un izpildīt attīstības un valsts izaugsmes uzdevumus," klāstīja partijas vadītāja. Uz jautājumu, vai Kučinska nominēšana Vienotībai ir politiska sakāve, viņa vien atzina, ka "šī nav patīkama situācija".

Āboltiņa pašlaik atturējās runāt par atbildības jomām valdībā, ko Vienotība varētu uzņemties, taču saruna par to nedrīkstētu noritēt pēc "atlikumu vai drupaču lasīšanas no galda" principa, ļaujot ZZS paņemt sevis izvēlētās jomas, lai Vienotība saņemtu brīvās vakances.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien paziņoja, ka Ministru prezidenta amatam nominē Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piedāvāto kandidātu Māri Kučinski. Vējonis gan neatklāja konkrētus apsvērumus, kāpēc valdības veidošanu uzticējis tieši viņam.

Kučinskis pauda pārliecību, ka koalīcijā jādarbojas līdzšinējiem trīs partneriem - ZZS, Vienotībai un Nacionālajai apvienībai. Pirmdien, 18.janvārī, Kučinskis iecerējis tikties ar Vienotību un pēc tam arī citām Saeimā ievēlētajām frakcijām un izteica cerību, ka Vienotība nolems strādāt viņa vadītajā valdībā un nepāries opozīcijā. Līdz sarunām ar Vienotības pārstāvjiem Kučinskis "izslēdz" iespēju runāt ar mazajām partijām - Latvijas Reģionu apvienību un No sirds Latvijai - par iesaisti valdībā.

ZZS jau otrdien piedāvāja, ka Kučinska iespējamajā valdībā finanšu ministra amatam izvirzītu pašreizējo ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), bet satiksmes ministra amatam - pašreizējo labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS). Politiskā spēka pārstāvji publiski pauduši, ka Nacionālā apvienība valdībā varētu saglabāt tās pašlaik ieņemtos ministru posteņus.

Tāpat ZZS uzskata, ka Rihards Kozlovskis (Vienotība) ļoti labi pilda iekšlietu ministra pienākumus, politiskajam spēkam nav pretenziju arī pret ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība), aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS), zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) un kultūras ministri Daci Melbārdi (NA). Amatu varētu saglabāt arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas