Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Swedbank: Dzīvokļu darījumu skaits deviņos mēnešos pieaudzis par 15%

Kopējais dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits Rīgā un Pierīgā šā gada deviņos mēnešos ir pieaudzis par 15%, salīdzinot ar deviņiem mēnešiem 2020.gadā, liecina "Swedbank" dati par norisēm nekustamā īpašuma nozarē.

Bankas novērotās tendences, kas raksturo pārmaiņas nekustamā īpašuma nozarē Rīgā un Pierīgā, ir savlaicīga dzīvokļu rezervācija vēl topošās jauno projektu mājās, vēlme no dzīvokļa pārcelties uz privātmāju, kā arī meklējumi pēc dzīvesvietas ar īpašu "personību" kvalitatīvi atjaunotos, pirmskara laikā būvētos namos.

Pieaugošs pieprasījums pēc jauna mājokļa daudziem liek rezervēt dzīvokli kādā no jaunajiem projektiem vēl pirms tie ir uzbūvēti, liecina "Swedbank" apkopotie dati. Ekonomisko dzīvokļu segmentā Rīgā un Pierīgā patlaban pircēji jau rezervējuši aptuveni 1000 dzīvokļus.

Kopumā deviņu mēnešu laikā dzīvokļu darījumos Rīgā un Pierīgā ir ieguldīti 572 miljoni eiro, un 40% no šīs summas ir par dzīvokļiem jaunajos projektos. Savukārt, vērtējot "Swedbank" izsniegtos aizdevumus nekustamā īpašuma iegādei, secināms, ka pieprasītākie dzīvokļi ir ar platību līdz 75 kvadrātmetriem vietās, kur ir ērta infrastruktūra.

Vidējā aizdevumu summa ir 98 000 eiro, kas par 7,6% pārsniedz aizdevuma summu pērn. Abos pieprasītākajos jauno projektu segmentos ir pieaugušas vidējās darījumu cenas - dzīvokļu ekonomiskajā segmentā vidējā cena sasniedz 1820 eiro par kvadrātmetru, kas ir pieaugums par 7% gada laikā, bet biznesa klases segmentā - 2300 eiro par kvadrātmetru, kas ir pieaugums par 4% gada laikā.

Līdz šī gada oktobrim kopējais darījumu skaits pieaudzis par 15%, salīdzinot ar 2020.gada pirmajiem trim ceturkšņiem, pārsniedzot 7800 darījumu atzīmi.

Visstraujākais pieaugums - par 33% - bijis nekustamo īpašumu otrreizējā tirgū, - tie ir kvalitatīvi senāk būvēti un/vai atjaunoti nami, kā arī jau lietoti jauno projektu dzīvokļi, izņemot sērijveida daudzdzīvokļu mājas. Šajā segmentā saglabājas augsts pieprasījums, un bieži vien tas kļūst par galveno konkurentu jauno projektu segmentam, jo šie ir mājokļi, kas parasti atrodas īpaši pievilcīgās vietās.

Darījumu apjoms sērijveida ēkās ir sarucis līdz 58% no darījumu kopskaita, lai gan 2018.gadā tie bija 75%. Piedāvājums šajā segmentā ir sarucis, savukārt cenas - nedaudz pieaugušas, liecina "Swedbank" dati.

"Swedbank" Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas eksperts Jānis Deksnis skaidro, ka sērijveida ēku stāvoklis vairumā gadījumu ir slikts, to uzturēšana ir dārga un laika gaitā var prasīt papildu investīcijas, tāpēc iedzīvotāji arvien vairāk izvēlas dzīvokļus jaunajos projektos, kas ir ar mazāku energoresursu patēriņu.

"Lai arī sākotnējā iegādes summa šādiem mājokļiem ir augstāka, tomēr ikmēneša uzturēšanas izmaksas ir daudz lētākas, un arī potenciālā nākotnes vērtība noteikti augstāka, nekā sērijveida dzīvokļiem. Uz šo pieprasījumu reaģē arī nekustamā īpašuma attīstītāji, izvēloties jaunos projektus būvēt "zaļākus" un kvalitatīvākus," norāda Deksnis.

Jauno projektu segmentā šogad ir saglabājies dzīvokļu iegādes skaita pieaugums 5% apmērā, salīdzinot ar 2020.gada trim ceturkšņiem, liecina "Swedbank" dati. Vidēji mēnesī tiek noslēgti aptuveni 200 darījumi par dzīvokļu iegādi kādā no jaunajiem projektiem, un vairumā gadījumu (63%) tie ir tā dēvētā ekonomiskā segmenta dzīvokļi, kuru cena ir no 1800 līdz 2000 eiro par kvadrātmetru.

Patlaban šajā tirgus nišā ir izteikti augsts rezervēto dzīvokļu skaits - pircēji ir rezervējuši aptuveni 1000 dzīvokļu, bet pārdošanā šobrīd ir aptuveni 900 dzīvokļu. Vērtējot potenciālo piedāvājumu šajā segmentā, dažādās būvniecības stadijās ir aptuveni 2900 dzīvokļu, bet attīstītāju nākotnes perspektīvā ir projekti ar vismaz 6000 dzīvokļiem.

Deksnis informē, ka pērn jaunajos projektos bija 25% pieaugums, šogad tie ir 5%. Redzama izteikta interese par dzīvokļu rezervāciju it īpaši ekonomiskajā segmentā. Deksnis uzsver, ka šobrīd esošais rezervāciju skaits ir augstākais pēdējo gadu laikā. Līdzīgas tendences ir arī biznesa segmentā, kur pārdošanā patlaban ir ap 400 dzīvokļu, būvniecības stadijā aptuveni 1100 dzīvokļi. Šie skaitļi būtiski pārsniedz 2020.gada datus, tāpēc Deksnis prognozē, ka turpmāko gadu laikā tirgū nonāks būtisks kvalitatīvu mājokļu skaits, kas seko izteiktajam pieprasījumam.

Daudzi jauna mājokļa tīkotāji ir izdarījuši savu izvēli par labu privātmājas iegādei vai būvniecībai Pierīgā. "Swedbank" dati par darījumiem šajā segmentā liecina, ka Covid-19 pandēmijas ietekmē tas attīstījies pat straujāk, nekā pirms tam. Vislielākā interese ir par kompaktām, racionāli plānotām mājām līdz 150 kvadrātmetru platībā. 

"Swedbank" dati par darījumiem ar zemi liecina, ka Pierīgā šādu darījumu skaits gada laikā ir pieaudzis par 50%. Īpaši liela interese bijusi par zemes iegādi Ādažu, Garkalnes, Salaspils, Ķekavas un Babītes novados. Līdzīga aina ir arī ar privātmāju darījumiem - to skaits gada laikā pieaudzis par 49%. Privātmāju darījumu cena vairumā gadījumu svārstās ap 200 000 eiro, tāpēc tās kļūst par izteiktu konkurentu biznesa klases dzīvokļu segmentam.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas