Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par/Progresīvie aicina Saeimu atbalstīt iniciatīvu par uguņošanas ierobežošanu oficiālos pasākumos

Rīgas domes Par/Progresīvie (PP) deputātu frakcija aicina Saeimu atbalstīt ManaBalss.lv publicēto iniciatīvu par uguņošanas ierobežošanu oficiālos pasākumos, aģentūru LETA informēja frakcijā.

Rīgas domnieki nosūtījuši Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai aicinājumu atbalstīt iniciatīvu "Par svētkiem bez salūta". Tajā tiek izteikta arī frakcijas apņemšanās veicināt pirotehnikas uguņošanas ierobežošanu Rīgas pasākumu laikā, kā arī aicinājums ierobežot galvaspilsētā tos salūtus, kuru iniciators ir valsts institūcijas.

Frakcijas vārdā tās priekšsēdētājs Mārtiņš Kossovičs aicina šo iniciatīvu izvērtēt plašākā - vides un drošības - kontekstā, kas iezīmētu tendences svētku satura izmaiņās jau tuvākajā laikā.

"Tradicionāli salūts, šķiet, ir tas, kas ienes svētku sajūtu. Gadu mijā, 18.novembrī, arī citos svētkos salūts līdz šim ir bijis tas elements, kas it kā pasaka - jā, šis ir īpašs mirklis. Taču tādā veidā svinēti svētki ilgst pavisam īsu brīdi, kas liekas nepareizi un neefektīvi arī no resursu izmantošanas viedokļa. Vai tiešām mēs esam pelnījuši tikai tādus svētkus, kas ilgst dažas minūtes, nodara pāri gan videi, gan daudziem mājdzīvniekiem, arī cilvēkiem, mūsu kaimiņiem, kuriem skaļie trokšņi rada smagas asociācijas," jautā deputāte Agnese Logina (PP).

Viņa norāda, ka 2020.gada nogalē Rīgā nebija svētku salūtu, bet bija izgaismoti parki, kas radīja prieku apkaimēs un interesi par dažādām pilsētas vietām. Tādi varētu būt svētki jau tuvākajā nākotnē - iekļaujoši, neparasti, jaunus iespaidus radoši un droši, kā arī ilgāki par dažām minūtēm, skaidro Rīgas domes deputāte.

Viņasprāt, ir jāatrod citi veidi, kā svinēt svētkus, jo mēs esam pelnījuši īpašus brīžus, kas rada vienotību, nevis traumas un atkritumus.

Viena no Rīgas domes vadības prioritātēm esot rūpes par vidi un Rīgu kā klimatneitrālu pilsētu jau tuvākajā nākotnē. Svētku salūti, kur tiek pielietota pirotehnika, rada būtisku gaisa piesārņojumu, tāpat to atstātās indīgās vielas vēlāk nonāk gruntsūdeņos. 

Piemēram, Vācijā ir veikts pētījums, ka gadu mijas svētku laikā radītais gaisa piesārņojums ir tikpat liels, cik viena sestā piesārņojuma no auto transporta gada laikā. Arī trokšņu radītais stress dzīvniekiem un cilvēkiem ar veselības problēmām ir vērā ņemams faktors. Turklāt, ik gadu traumu un ugunsgrēku statisku papildina arī ar svētku uguņošanu saistītie negadījumi, norāda Rīgas domes deputāti.

Rīga varētu kļūt par piemēru šādai ilgtspējīgai attieksmei un politikai, svētku noformējuma scenārijos aizvien lielāku uzmanību pievēršot pilsētas apkaimju noformējumam. Frakcija PP no savas puses apņemas veicināt pirotehnikas uguņošanas ierobežošanu Rīgas pasākumu laikā un aicina ierobežot galvaspilsētā arī tos salūtus, kuru iniciators ir valsts institūcijas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas