Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Metalurgs atteiksies no sporta un sociālā atbalsta, atlaidīs līdz 1700 darbiniekus

AS _Liepājas metalurgs _tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plāna galīgā redakcija, kas ir saskaņota ar visiem uzņēmuma kreditoriem, šodien, 19.augustā, tiks iesniegta kreditoriem, lai 20.augustā to būtu iespējams izskatīt valdības sēdē, biznesa portālam Nozare.lv sacīja _Liepājas metalurga _padomes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis.

Viņš norādīja, ka TAP pasākumu plānā paredzēta uzņēmuma restrukturizācija, darbinieku skaita samazināšana līdz 1700 strādājošajiem, apkalpojošo cehu nodalīšana atsevišķās juridiskās struktūrvienībās, sporta un sociālo funkciju atbalstīšanas pārtraukšana, meitasuzņēmumu kapitāldaļu pārdošana.

"Šie pasākumi uzņēmumam ļaus ietaupīt 4,3 miljonus latu nākamo divu gadu laikā, sporta un sociālo funkciju atbalstīšanas pārtraukšana dos vēl 1,3 miljonus latu," skaidroja Vilnītis.

Viņš norādīja, ka plānots pārdot gan tos meitasuzņēmumus, kuros Liepājas metalurgam pieder 100% kapitāldaļu, piemēram, Liepājas nagla, Rūķis LM, gan arī tos, kuros uzņēmumam pieder tikai daļa pamatkapitāla. Piemēram, Liepājas ledus halle, kuras 95% īpašnieks ir Liepājas metalurgs un 5% īpašniece ir Liepājas dome, par simbolisku samaksu tiks piedāvāta pašvaldībai.

Jautāts, vai uzņēmuma akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals līdz dienas beigām atdos savas akcijas kreditoriem, kā to paredz kreditoru piesaistītā finanšu konsultanta Prudentia Advisers pagājušajā nedēļā izvirzītie nosacījumi, Vilnītis sacīja, ka par to Zaharjins un Segals paziņos paši.

"Neņemos teikt akcionāru vietā, bet ļoti ticami, ka akcijas tiks atdotas ar nosacījumu, ka tiek atjaunota uzņēmuma darbība. Atklāts paliek jautājums, ko darīs trešais akcionārs Kirovs Lipmans un vai viņš ieguldīs uzņēmumā nepieciešamos līdzekļus," sacīja Vilnītis.

"Liepājas metalurga" preses dienesta izplatītajā paziņojumā teikts, ka TAP pasākumu plāns faktiski ir biznesa plāns uzņēmuma darbības atsākšanai septembrī. Plānā ir apkopoti restrukturizācijas principi un ieguvumi, investoru un/vai kreditoru nepieciešamie ieguldījumi darbības atjaunošanai. Tajā detalizēti un pamatoti ir atspoguļoti ražošanas un realizācijas apjomi, produkcijas pārdošanas, izejvielu, tai skaitā lūžņu, elektroenerģijas, elektrības un obligātā iepirkuma komponentes (OIK), cenas.

Plānā teikts, ka uzņēmuma menedžments un darbinieki var ietekmēt ražošanas apjomus un pašizmaksu, kamēr to neiespaido OIK, elektroenerģijas un gāzes cenu noteikšanas politika.

"TAP pasākumu plāna projektā paredzam, ka OIK paliks līdzšinējā līmenī, bet ļoti ceram, ka Latvija pievienosies Eiropas Komisijas (EK) šī gada 11.jūnijā pieņemtajam rīcības plānam, lai palīdzētu nozarei pārvarēt aktuālas problēmas un likt pamatus konkurētspējai nākotnē. EK plāns cita starpā nosaka, ka enerģijas cenu samazināšana energoietilpīgām nozarēm atkarīga no pašām dalībvalstīm. Liepājas metalurgs cer, ka Latvijā tas tiks sadzirdēts un valdība pieņems lēmumus, kuri dos iespēju noteikt saprātīgas cenas saviem ražotājiem," uzņēmuma paziņojumā norāda Vilnītis.

Precizētajā TAP pasākumu plānā paredzēts, atsākot darbību, samazināt administrācijas izdevumus par 35%, vienlaikus ieviešot informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas. IT sistēmas ieviešot, plānots 2014.gadā administrācijas izdevumus samazināt vēl par 20%.

Patlaban Liepājas metalurga valde un padome, uzņēmumā strādājošie un liepājnieki gaida rīcību no kreditoru kluba, no valdības un pārējiem kreditoriem, lai tiktu saskaņots TAP un to līdz 26.augustam varētu nodot tiesai, teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Tikai un vienīgi uzņēmuma valdei ir pienākums, uzdevums un atbildība iesniegt kreditoriem TAP pasākumu plānu, turklāt plāns tiek iesniegts visiem kreditoriem, ne tikai kreditoru daļu pārstāvošajai Prudentia Advisers, kurai nav uzlikts pienākums atjaunot rūpnīcas darbību. TAP plāna īstenošana prasīs no valsts, no investoriem, kreditoriem, darbiniekiem saspringtu, mērķtiecīgu darbu, bet saglābs visu veidu ieguldījumus, turpretī bankrots radīs valstij pāri pār 100 miljonu latu zaudējumus, nemaz jau neminot to katastrofālo sociālo situāciju, kas izveidotos Liepājā un skartu visu valsti," paziņojumā norāda Vilnītis.

Jau ziņots, ka Zaharjinam un Segalam līdz 19.augusta vakaram jāatdod uzņēmuma kreditoriem savas uzņēmuma akcijas par vienu latu katram. Šādu nosacījumu izvirzījis kreditoru pieaicinātā finanšu konsultanta Prudentia Advisers partneris Kārlis Krastiņš 15.augustā, tiekoties ar visiem trīs uzņēmuma akcionāriem. Ja šis nosacījums netiks izpildīts, tad tikšot sākts uzņēmuma maksātnespējas process, iepriekš par tikšanos informēja Lipmans.

Par Liepājas metalurga līdz šim atbalstītā sporta kluba nākotni tā vadība nobažījusies bija jau vairākus mēnešus


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas