Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Citadeles pārdošanas cena - 98,67 miljoni eiro; darījumu plāno pabeigt līdz marta beigām

"Svarīgi, ka šie investori, ja arī pēc tam pārdos banku [Citadeli], tad tam, kas Latvijai ir izdevīgs," piebilda Straujuma.
Potenciālie pircēji par visām Citadeles akcijām gatavi maksāt 98,67 miljonus eiro, tostarp valstij piederošo 75% cena būšot 74 miljoni eiro, taču pašlaik valdība vēl iebilst pret vairākiem investoru izvirzītajiem nosacījumiem, otrdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma sacīja premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība).

Eiropas Komisija izraudzītos investorus ir atzinusi par piemērotiem darījumam, līdz ar to pasakot, ka "mēs ejam pareizi" un valdībai ir laiks diskutēt par darījuma nosacījumiem, klāstīja premjere. Viņa gan neatklāja tos trīs investoru nosacījumus, kam valdība nepiekrīt, taču tie ir saistīti ar tālākpārdošanas laiku un finansējuma saņemšanas nosacījumiem.

Pašlaik paredzēts, ka par Citadeles darījumu investori norēķināsies vienā maksājumā līdz 2015.gada marta beigām.

"Tur ir tādi noteikumi, kas ir mums svarīgi. Mēs varam jau tūlīt parakstīt [vienošanos par darījumu], jo no pircēju puses viņi ir mierā, bet mums ir vajadzīgs laiks un vajadzīgs uzturēt savas prasības," klāstīja premjere.

Līgumā paredzēts ierakstīt termiņu, kurā bankas investors Citadeles akcijas nedrīkstēs pārdot tālāk, taču tā ilgumu Straujuma vēl nevēlējās komentēt, jo par to notikšot diskusijas. Pēc viņas domām, Latvijai izraudzītie investori ir stratēģiski svarīgi, jo tie ir pasaulē zināmi "pirmie numuri finanšu tirgos" no ASV, un svarīgi, ka tāda lieluma investori šeit gatavi ienākt, kas norādot uz stabilitāti un neskatoties uz notikumiem austrumos.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība akceptējusi ASV fonda Ripplewood Holdings izteikto bankas Citadele iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka Ripplewood Holdings iegādāsies 25% bankas akciju, 50% iegūs patlaban publiski oficiāli nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Reģionālās attīstības banka (ERAB).

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas Citadele akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers. Starp investoriem ir vēl virkne finanšu nozarē pazīstamu uzņēmēju.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas Citadele akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Jāatgādina, ka aizvadīto nedēļu laikā cirkulēja dažāda neoficiāla informācija par to, cik par Citadeles akcijām gatavi maksāt investori. Laikraksts Diena iepriekš vēstīja precīzu summu -  starp 97 un 98 miljoniem eiro. Savukārt Latvijas Televīzija septembra vidū vēstīja, ka valdība piedāvājusi darījumu par 113 miljoniem eiro, bet potenciālais pircējs gatavs pirkumam par 63 miljoniem eiro. Valdība bija iecerējusi darījumu pabeigt līdz šā gada beigām, taču šis apstāklis radījis apgrūtinājumus. Sarunas ar potenciālo pircēju vēl tiks turpinātas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas