Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

VK e-talona ieviešanā, iespējams, konstatējusi neefektīvu līdzekļu izmantošanu

Valsts kontrole (VK) nākamās nedēļas sākumā nāks klajā ar atzinumu par tā sauktā e-talona ieviešanu, ko īstenoja pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme (RS) iepriekšējā mēra laikā.Konkrētākus komentārus par to, ko tieši secinājusi VK, valsts kontroliere Inguna Sudraba piektdien LTV raidījumā 100.panta Preses klubs nesniedza, norādot, ka nevar to darīt pirms VK revīzijas atzinuma publiskošanas.

Tomēr viņa nenoliedza, ka ziņojumā būs tādi vārdi kā "neefektīvi" un "nelietderīgi", turklāt tie, pēc viņas teiktā, būšot paši pirmie vārdi.Vaicāta, vai šajā lietā būs ko sūtīt uz prokuratūru, viņa teica, ka par to varēs runāt nākamnedēļ. "Kad būs rezultāts, tad arī runāsim."Šaubas par to, cik finansiāli izdevīga bijusi e-talona ieviešana Rīgas sabiedriskajā transporta, izskanēja jau iepriekš. E-talons tika ieviests pērnā gada pavasarī. Par sistēmas ieviešanu RS sāka domāt pirms aptuveni četriem gadiem, apzinot kompānijas, kas piedāvā elektronisko norēķinu sistēmas. Tika izvēlētas trīs, kurām piedāvāja sagatavot redzējumu un ekonomisko pamatojumu sistēmas ieviešanai. Konkursa komisija par labāko atzina ASV kompānijas _Affiliated Computer Services_ (ACS) piedāvājumu.Rezultātā tika pieņemts lēmums veidot kopuzņēmumu _Rīgas karte _(RK), kurā 51% daļu pieder RS, bet atlikušās – ACS, iepriekš vēstīja _Diena_. RS uzņēmuma kapitālā ieguldīja 1,3 miljonus latu, ACS - 1,2 miljonus. Ar jaunveidoto firmu RS noslēdza līgumu uz 13 gadiem, kas paredz, ka RK jāievieš un jāapsaimnieko sistēma un RS par šo pakalpojumu ik gadu maksās 5,59 miljonus. Summā ietilpst 14 miljonu latu kredīta atmaksa par sistēmas ieviešanu, 40 darbinieku atalgošana, telpu aprīkošana, komunālie maksājumi, transporta izmaksas u.c. Līgums paredz, ka uzturēšanas tarifs inflācijas dēļ var pieaugt, taču ne vairāk kā par 3%.Pēc Komercreģistra datiem, RK valdes priekšsēdētājs e-talona ieviešanas brīdī bija Žans Šarls Koljē, kurš pārstāvēja ACS, valdē darbojās arī Pāvels Tulovskis un Aleksandrs Brandavs, kurš kandidējis Saeimas un pašvaldību vēlēšanās uz Rīgas domi no Latvijas Pirmās partijas saraksta._Diena _arī vēstīja, ka uz elektronisko biļeti aptuveni gadu pirms Rīgas pārgāja kaimiņvalsts Lietuvas galvaspilsētas Viļņas pašvaldība, taču tai jaunā sistēma izmaksāja krietni lētāk.

I.Sudraba raidījumā arī teica: apzinoties situāciju, ka gandrīz katrā revīzijā VK atklāj neekonomisku un neefektīvu darbību, iestāde vērtē iespējamās izmaiņas likumos, lai arī šādos gadījumos no amatpersonām varētu prasīt atbildību. Prokuratūra uz VK secinājumiem atbildot, ka amatpersonu rīcība bijusi likumīga, bet nevar prasīt atbildību, ja tā bijusi neefektīva vai neekonomiska. Pēc viņas vārdiem, jāuzdod jautājums gan deputātiem, gan Ministru kabinetam, kāpēc nav interese paredzēt iespējas no politiķiem, ierēdņiem, amatpersonām  šādos gadījumos prasīt konkrētu atbildību. Droši vien paši saprot, ka šauj sev kājās, jo būs jāsāk atbildēt, pieļāva I.Sudraba. Pēc valsts kontrolieres vārdiem, VK varētu piedāvāt nevis konkrētus likumu grozījumus, bet parādīt, ka tam jābūt iestrādātam likumdošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas