Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas skolu direktori pašvaldībai, Saeimai un valdībai prasa steidzami risināt pedagogu trūkuma problēmu

Rīgas skolu direktori nosūtījuši atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām un pašvaldībai, kurā prasa steidzami risināt pedagogu trūkuma problēmu galvaspilsētas izglītības iestādēs, aģentūru LETA informēja Rīgas Teikas vidusskolas direktore Guna Pudule.

Skolu vadītāji norāda, ka jau vairākus gadus skolās trūkst pedagogu un situācija esot katastrofāla. Turklāt katru gadu pieaugot prasības pedagogiem un nākot klāt arvien jaunas funkcijas - sadarbība pedagogu grupās, plānojot mācību saturu, savstarpējā mācību stundu vērošana un stundu analīze, metodisko materiālu veidošana atbilstoši jaunā satura prasībām, Covid-19 pandēmijas ierobežošanas un citas prasības.

Joprojām notiekot dažāda līmeņa reformas un noteikumu maiņa gan izglītības saturā, gan procesā, gan arī skolu pārvaldībā un administrēšanā, neņemot vērā izglītībā esošo krīzes situāciju.

Kā norādīts vēstulē, lai nodrošinātu mācību procesu, skolu vadība pedagogu trūkumu risina, palielinot jau esošo pedagogu slodzes, kas veido strādājošo pedagogu pārslodzi, līdz ar to arī izdegšanu, rezultātā no skolām aiziet arī tie pedagogi, kas normālos darba apstākļos turpinātu darbu.

Tādēļ Rīgas skolu direktori aicina atbildīgās institūcijas problēmu risināt nekavējoties.

Izglītības un zinātnes ministrijai tiek prasīts nodrošināt Darba likuma ievērošanu attiecībā pret pedagogiem, kā arī lemt par bezmaksas studiju iespējām pedagoģijā un budžeta studiju vietu skaita palielināšanu topošajiem skolotājiem.

Rīgas pašvaldībai tiek prasīts noteikt no pašvaldības budžeta līdzekļiem apmaksāto vietu skaitu augstskolās, nodrošināt izglītības iestādēs pedagogu mentoru un mācīšanās konsultantu slodzes un palielināt izglītības iestādēm pašvaldības piemaksu no 7,11 eiro līdz 35 eiro par likmi.

Pašvaldība tiek aicināta lemt par stipendijām Rīgā strādājošiem studentiem, lemt par nekustamā īpašuma nodokļa samazināšanu pedagogiem, 100% atlaidi sabiedriskajā transportā, atlaidēm pedagogiem komunālajiem pakalpojumiem, kā arī lemt par programmu, kursu organizēšanu vidusskolēniem, kas motivētu studēt pedagoģiju.

Skolu direktori uzsver, ka ir atvērti sarunām, sadarbībai, lai kopīgi rastu labāko risinājumu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja kādas skolas direktors, vēstuli parakstījuši vismaz 89 skolu vadītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas