Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas ostā ražotie zemūdens droni sekmīgi konkurē tirgū visā pasaulē

Eprons ROV, Mangaļsalā, Rīgas ostas teritorijā bāzēts uzņēmums, jau vairāk nekā 20 gadus sniedz ūdenslīdēju pakalpojumus, nodrošinot dažādu sarežģītības pakāpju zemūdens darbus gan Latvijā, gan vairākās citās Eiropas valstīs. Kopš 2009. gada uzņēmums izstrādā un ražo arī zemūdens tālvadības aparātus (dronus), kas ir pieprasīti zemūdens izpētes darbos, hidrobūvju celtniecībā un apsekošanā, kā arī kuģu remontdarbos visā pasaulē.

Uzņēmumā tapušie droni ik gadu tiek eksportēti uz Eiropu - Vāciju, Spāniju, Itāliju, Austriju, Somiju un Norvēģiju, tāpat tie tiek izmantoti zemūdens darbos arī Austrālijā, Ķīnā, Čīlē un Kanādā. Tieši ostas ir viena no galvenajām zemūdens tālvadības aparātu pielietojuma vietām.

Visas dronu mehāniskās daļas tiek ražotas Latvijā – daļa paša uzņēmuma ražotnē, daļa pie sadarbības partneriem. Elektronikas sastāvdaļas tiek saņemtas galvenokārt no lielajiem piegādātājiem Ķīnā un ASV. Katrs zemūdens tālvadības aparāts top pēc konkrēta klienta pasūtījuma, iestrādājot tieši tās funkcijas, kas nepieciešamas pasūtītājam.

Stāsta uzņēmuma valdes loceklis Andrejs Čerņavskis: “Eprons ROV sākotnēji izveidots kā ģimenes uzņēmums, kas nodarbojās ar dažādu zemūdens darbu veikšanu un industriālo ūdenslīdēju pakalpojumu sniegšanu. Sekojot tendencēm nozarē, arvien vairāk izmantojām tālvadības aparātus, lai zemūdens darbus paveiktu kvalitatīvāk, ātrāk un drošāk. Līdz beidzot radās doma radīt pašiem savu zemūdens tālvadības dronu, kas atbilstu tieši mūsu vajadzībām. Piesaistot augsti kvalificētos Latvijas inženierus un elektronikas speciālistus, mums izdevās radīt produktu, ko tagad veiksmīgi pārdodam klientiem visā pasaulē.”

Arī decembra sākumā, neskatoties uz ziemīgi skarbajiem laikapstākļiem, uzņēmuma ūdenslīdēji un tehniskie speciālisti ostas akvatorijā veica jaunākā uzņēmumā radītā zemūdens tālvadības aparāta izmēģinājumus. Pēc testu pabeigšanas jaunais drons jau tiks nosūtīts pasūtītājiem, kur tālāk tiks izmantots dažādiem zemūdens darbiem Ķīnas ūdeņos.

Ik gadu uzņēmumā tiek saražoti 20 – 30 zemūdens tālvadības aparāti. Viena drona ražošana, atkarībā no modeļa, kā arī no funkciju un sensoru daudzuma, kas tajā jāiestrādā, ilgst no četrām līdz pat četrpadsmit nedēļām. 

“Varam droši teikt, ka šajā klasē ražojam augstākās kvalitātes produktus un veiksmīgi konkurējam tirgos visā pasaulē. Arī mūsu nozarē tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, un ir uzmanīgi jāseko visām jaunajām tendencēm nozarē, lai saglabātu konkurētspēju. Mūsu priekšrocība ir tā, ka esam ne tikai ražotāji, bet paši veicam ūdenslīdēju darbus. Tādēļ labi izprotam klientu vajadzības un varam piedāvāt jaunus inovatīvus risinājumus,” turpina Andrejs Čerņavskis.

Rīgas ostas teritorijā strādā vairāk nekā 200 uzņēmumu, kas veic ne vien kravu apstrādi, pārkraušanu un uzglabāšanu, bet arī augstas pievienotās vērtības iekārtu ražošanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas