Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

RD atbalsta pašvaldības 2012.gada budžetu ar 34,626 miljonu latu deficītu

Rīgas dome (RD) otrdien atbalstīja Rīgas pašvaldības 2012.gada budžetu, kurā paredzēts deficīts 34,626 miljonu latu jeb 8% apmērā no budžeta ieņēmumiem. Salīdzinot ar šo gadu, deficīts 2012.gada budžetā plānots par 22,266 miljoniem latu jeb 39,1% mazāks.

Par balsoja 37 RD deputāti, bet pret bija 21.

Saskaņā ar dokumentiem kopējie pašvaldības 2012.gada konsolidētā budžeta ienākumi veidos 431,565 miljonus latu, savukārt izdevumi – 466,191 miljonu latu. Salīdzinot ar šo gadu, Rīgas pašvaldības ieņēmumi paredzēti par 0,2% lielāki, bet izdevumi saruks par 4,4%.

RD Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse domes sēdē apliecināja, ka pašvaldības izdevumi plānoti, rēķinot, ka ieņēmumi pārsniegs galvaspilsētas uzturēšanas izdevumus. "Deficīts ir mazāks, nekā plānots iepriekšējos gados, un tas rodas, cenšoties nodrošināt pilsētas infrastruktūras attīstību," viņa teica. Vienlaikus Tiknuse apliecināja, ka 2012.gada budžeta deficīts tiks segts ar iepriekšējo gadu uzkrājumiem.

Lielākie Rīgas pašvaldības ieņēmumi nākamgad paredzēti no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) – 267,371 miljons latu jeb 62% no kopējiem budžeta ieņēmumiem. Ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) iecerēti 49,318 miljonu latu apmērā, bet RD budžeta iestāžu ieņēmumi 2012.gadā plānoti 22,516 miljonu latu apmērā.

Lielākie Rīgas izdevumi bez investīciju programmas nākamgad savukārt plānoti izglītībai – 145,019 miljoni latu jeb 32,3%. Izdevumi ekonomiskajai darbībai veidos 125,434 miljonus latu, bet izdevumi sociālajai aizsardzībai – 58,19 miljonus latu.

Izdevumos ekonomiskajai darbībai iekļauti gan izdevumi satiksmes infrastruktūras, sabiedriskā transporta programmu realizācijai un ielu uzturēšanai, gan arī Dienvidu tilta būvniecībai un citiem pasākumiem – RD Satiksmes departamenta ielu uzturēšanas programmu finansējums ir 15 miljoni latu, bet satiksmes infrastruktūras objektiem Rīgas pilsētas pašvaldības 2012.gada pamatbudžeta investīciju programmā paredzēti 500 tūkstoši latu, kā arī 23 miljoni latu būs pieejami no līdzfinansējuma Eiropas Savienības fondu projektiem.

Sabiedriskā transporta uzņēmumam Rīgas satiksme nākamgad paredzēta 47,5 miljonu latu pašvaldības dotācija, kas atbilst 2011.gada finansējumam pirms pilsētas budžeta grozījumiem, savukārt valsts budžeta mērķdotācija pasažieru regulārajiem pārvadājumiem budžetā plānota 3,5 miljoni latu un kopā veidos 51 miljonu latu. Dienvidu tilta būvniecībai savukārt 2012.gadā iecerēti 27,4 miljoni latu salīdzinājumā ar 8,5 miljoniem latu 2010.gadā un 17 miljoniem latu šogad, liecina domes dokumenti.

Rīgas pašvaldības investīciju programmas 2012.gada izdevumi plānoti 16,5 miljoni latu. RD pārstāvji klāstīja, ka lielākais projekts ir kultūras pils "Ziemeļblāzma" ēku un būvju kompleksa un parka rekonstrukcija – 3,5 miljoni latu, bet 67,1% jeb 11,1 miljons latu no visa plānotā investīciju apmēra tiks novirzīti izglītības projektiem.

RD Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai BNS pavēstīja, ka galvaspilsētas budžeta prioritātes 2012.gadā nemainīsies un tiks nodrošināts nepieciešamais finansējums sociālajai palīdzībai, sabiedriskajam transportam, drošības un kārtības uzturēšanai, kā arī investīcijas izglītības iestādēs.

Izglītības sektorā, ņemot vērā samazināto mērķdotācijas apmēru no valsts, pašvaldība atbilstoši savām iespējām turpinās piešķirt papildu līdzekļus izglītības darbinieku atalgojumam – šim mērķim paredzēti vairāk nekā 4,5 miljoni latu. "Pašvaldība 2012.gadā valdības vietā apmaksās 974 pedagogu likmes skolu atbalsta personālam (logopēdi, sociālie pedagogi, bibliotekāri, psihologi) par kopējo summu 4,6 miljoni latu un 157 likmes sporta skolās 1,1 miljona lata apmērā. Budžetā ir paredzēti arī 0,46 miljoni latu pabalstiem 50 latu apmērā pedagogiem, sākot jauno mācību gadu," informēja RD.

Savukārt, lai straujāk risinātu rindu problēmu pašvaldības bērnudārzos, nākamgad paredzēts arī finansējums 2011.gadā sāktajai sadarbībai ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm 2,3 miljonu latu apmērā. Sabiedriskajai kārtībai 2012.gada budžetā  iecerēts finansējums 9,2 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu pašvaldības policistiem uzturdevas kompensāciju.

Rīgas mērs Nils Ušakovs, uzstājoties debatēs par Rīgas pašvaldības 2012.gada budžetu, aicināja RD opozīciju nemelot. Nevajag teikt, ka budžets veidots pārāk optimistiski, jo tas balstās uz Finanšu ministrijas prognozēm, kā arī nevajag teikt, ka pašvaldībai būs jāaizņemas līdzekļi vai ka Rīgas pašvaldības budžeta deficīts ir četras reizes lielāks nekā valsts budžets, viņš uzsvēra. "Melot un klaji melot nav pareizi," sacīja Ušakovs.

RD opozīcijas deputāts Olafs Pulks (Vienotība) savukārt Rīgas nākamā gada budžetu salīdzināja ar "palaizītu konfekti, kas ietīta skaistā papīrā". Atverot papīru, nebūs ne vēsts no tām cerībām, kas ir pašlaik, viņš norādīja.

Vienlaikus Pulks vērsa uzmanību uz RD pieaugošajiem maksājumiem ilgtermiņa saistībām – šogad šie maksājumi veido 28,8 miljonus latu, nākamgad – vairāk nekā 40 miljonus latu, bet 2013.gadā – jau 53 miljonus latu. Visi iepriekšējo gadu uzkrājumi būs notērēti budžeta deficīta segšanai, viņš klāstīja, aicinot neatbalstīt budžetu ar tik lielu iztrūkumu. "Ir laiks vēl piestrādāt un piedāvāt budžetu bez deficīta," uzsvēra Pulks.

Savukārt deputāts Juris Viņķelis (Vienotība) aicināja samazināt Rīgas mēra un vicemēra Andra Amerika padomnieku skaitu – pēc viņa teiktā, Ušakovam iepriekš bija divi padomnieki, tagad palicis viens, bet Amerikam – trīs, tostarp "svētais tēvs, kas laikam palīdz tikt galā ar grēkiem".

Kopumā Rīgas pašvaldības 2012.gada budžetam bija iesniegti 20 opozīcijas priekšlikumi, tostarp likvidēt četras RD priekšsēdētāja un RD priekšsēdētāja vietnieka padomnieku amata vietas, iegūstot 60,7 tūkstošus latu, likvidēt Satiksmes departamenta direktora padomnieka amata vietu, iegūstot 15,2 tūkstošus latu, likvidēt RD Birokrātijas apkarošanas centru, kā arī par 320 tūkstošiem latu samazināt finansējumu "Rīgas atpazīstamības un investīciju piesaistīšanas programmai" un par 560 tūkstošiem latu samazināt dotāciju Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam Rīgas satiksme.

Tika arī rosināts samazināt finansējumu Rīgas pašvaldības īpašumā esošu dzīvokļu renovācijai un komunālajiem maksājumiem, likvidēt pašvaldības izpilddirekcijas un RD Sabiedrisko attiecību nodaļu. Vienlaikus deputāti arī rosināja palielināt atalgojumu pirmsskolas skolotāju un viņu palīgu atalgojumam, kā arī piešķirt papildu 127,2 tūkstošus latu pašvaldības aģentūrai Rīgas pieminekļu aģentūra komunistiskā terora upuru memoriāla Torņakalnā otrās kārtas būvniecības pabeigšanai. Visi iesniegtie priekšlikumi ar vairākuma atbalstu tika noraidīti.

Plānots, ka Rīgas budžeta uzkrājumi šā gada beigās būs aptuveni 50 miljoni latu, bet 2012.gada beigās tie būs ne mazāki par 25 miljoniem latu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka RD 1.novembrī atbalstīja grozījumus pašvaldības 2011.gada budžetā, paredzot deficītu 56,892 miljonu latu jeb 13,2% apmērā no kopējiem ieņēmumiem, kas ir par 1,201 miljonu latu jeb 0,8 procentpunktiem mazāk, nekā bija paredzēts iepriekš.

Grozījumos Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada budžeta ieņēmumi apstiprināti 430,608 miljonu latu apmērā, kas ir par 17,135 miljoniem latu jeb 4,14% vairāk nekā iepriekš, bet izdevumi plānoti 487,5 miljonu latu apmērā, kas ir par 15,934 miljoniem latu jeb 3,38% vairāk. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas