Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pirmajā pusgadā kravu apgrozījums Rīgas ostā audzis par 11,5%

Rīgas brīvostas kravu apgrozījuma rādītāji šā gada 6 mēnešos sasniedz 11,32 milj. tonnu, kas ir par 11,5% jeb 1,2 milj. tonnām vairāk nekā 2021. gadā šajā laika periodā. Pozitīvo kravu dinamiku veido kāpums energoresursu kravu segmentā, kā arī būtisks kravu apjoma pieaugums konteinerkravu segmentā. Šā gada 6 mēnešos Rīgas ostā pārkrauts turpat 2,36 milj. tonnas konteinerizēto kravu, kas ir par 14,5% vairāk salīdzinājumā ar analogu periodu pērn, vienlaikus pārsniedzot arī 2020. gada pirmā pusgada rezultātu.

“Šogad kravu aprites rādītāji Rīgas ostā saglabājas pozitīvi un stabili. Novērojam samazinājumu naftas produktu, rūdu, metālu un ķīmisko kravu segmentā, ko tieši ietekmē starptautiskās sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju. Mūsu izaicinājums ir šo kritumu kompensēt ar izaugsmi citos kravu segmentos, kas līdz šim arī izdevies – audzējam konteinerkravu apjomus, stabili ir arī lauksaimniecības un mežsaimniecības kravu segmenti, būtiska nozīme joprojām ir arī akmeņogļu kravām, un šī gada pirmo pusgadu esam noslēguši ar izaugsmi pret aizvadīto gadu. Vienlaikus mērķtiecīgi strādājam pie jaunu kravu grupu piesaistes un jaunu, kompleksu kravu maršrutu izveides, kas nostiprinātu Rīgas ostas vietu starptautiskajās loģistikas ķēdēs,” norāda Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps.

Kopumā šā gada jūnijā Rīgas ostā pārkrauti 1,89 milj. tonnu dažādu kravu, kas par 17,5% jeb 0,28 milj. tonnu pārsniedz 2021. gada jūnija rādītājus. Joprojām būtiska ietekme uz pārkrauto kravu apjomiem ir akmeņoglēm – jūnijā tika pārkrauts 0,46 miljoni tonnu ogļu un koksa, apkalpojot kopumā 14 kuģus, tostarp piecus lielos Panamax klases kuģus. Aizvadītajā mēnesī apstrādāti 0,37 milj. tonnu konteinerkravu, kas ir par 15% vairāk nekā pērnā gada jūnijā. Lauksaimniecības kravu apjoms šā gada jūnijā veidoja 0,21 milj. tonnu, kas ir līdzvērtīgs šā gada maija rādītājiem, un to sekmēja jauns kravas veids – cukurniedru cukurs no Brazīlijas, kas caur Rīgas ostu tālāk tika nosūtīts uz Uzbekistānu. Pēdējā gada laikā labākais rādītājs tika sasniegts arī pārkrautajām akmens šķembām. Jūnijā pārkrauts arī 0,37 milj. tonnu mežsaimniecības kravu, šajā segmentā aizvadītajā mēnesī gan fiksēts kritums, kas skaidrojams ar mazāku granulu eksporta plūsmu.

Kopumā 2022. gada pirmajā pusgadā Rīgas ostā visvairāk pārkrautas mežsaimniecības kravas – kopumā 2,82 milj. tonnu, veidojot 25% no kopējā ostā pārkrauto kravu apjoma, tām seko konteinerkravas un akmeņogles, katrai no šīm kravu grupām veidojot pa 21% no kopējā apgrozījuma. Joprojām būtisku kravu apjomu kopējā kravu portfelī veido arī lauksamniecības produkti, sasniedzot 14% jeb 1,16 milj. tonnu. Pārējās kravu grupās, ieskaitot naftas produktus, rūdas un metālus, ķīmiskas kravas un citas, kas kopā veidoja 23% no kopējā kravu apjoma, šogad krauts mazāk – 0,8 milj.t lejamkravu (-30%), 0,6 milj.t rūda/metāli (-30%) un uz pusi (-51%) mazāk ķīmisko beramkravu (0,31 milj.t). Samazinājumam ir tieša saistība ar starptautisko sankciju pret Krieviju un Baltkrieviju ietekmi.

2022. gada sešos mēnešos ostā apkalpoti 33 kruīza kuģi, no tiem 22 - jūnijā. 7 kruīza kuģi ienāca ostā pirmo reizi. Rīgu pirmajos kruīza sezonas mēnešos apmeklējuši 19,7 tūkst. kruīza tūristu no 91 pasaules valsts. Tradicionāli lielākais skaits tūristu bija no Vācijas (10,1 tūkst.), ASV (4,2 tūkst.) un Lielbritānijas (1,1 tūkst.).

Kopā Rīgas ostā 2022. gada 1.pusgadā ostā apkalpoti 1410 kuģu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas