Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Namu pārvaldes nepiekrīt VK konstatētajiem pārkāpumiem

Namu pārvaldes noraida Valsts kontroles (VK) pārmetumus par pārkāpumiem dzīvojamo māju apsaimniekošanā. Pārvalžu pārstāvji VK secinājumus uzskata par kļūdainiem un faktus sauc par melīgiem.

VK revīzijā konstatēts, ka pārkāpumus izdarījuši arī paši apsaimniekotāji, piemēram, Valdemāra nami (VN) remontējusi septiņas mājas par 48 991 latu bez māju pārbaudes vai defektu aktiem, tā radot bažas par nepamatotiem tēriņiem. Zemgale bez izdevumus apliecinošiem dokumentiem samazinājusi uzkrājumus divām mājām 7284 latu apmērā. Arī maksa par māju apsaimniekošanu nav noteikta atbilstoši normatīvajiem aktiem: Kurzemes namu apsaimniekotājs (KNA) un VN izmantojusi izdevumu tāmes bez juridiska spēka, bet Zemgale tās nav sagatavojusi kalendārajam gadam.

"Tie ir meli!" minēto noraida Zemgales valdes priekšsēdētājs Valdis Holbergs. Viņš apgalvo, ka tāmes iedzīvotājiem izsūtītas novembrī, turklāt gandrīz puse no tām apspriestas iedzīvotāju kopsapulcēs. Uzkrājumu samazinājumu divām mājām V.Holbergs atzīst, taču neuzskata to par noziegumu: "Ja mēs to neizdarītu, tad nesamaksātu par apkuri. Tad Rīgas siltums ne ogles, ne gāzi nevarētu iegādāties." Arī KNA valdes priekšsēdētājs Igors Trubko skaidro, ka svarīgāk ir nomaksāt parādus par siltumu, pat ja jāiztērē visa remontdarbiem paredzētā nauda. KNA izteiktos pārmetumus I.Trubko sauc par kļūdu, jo VK pati neesot vēlējusies iepazīties ar oriģinālajām tāmēm, uz kurām ir datumi un paraksti, bet izvēlējusies izmantot tikai izdrukas. Pēc domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) domām, gan ziņojums, gan iedzīvotāju sūdzības liecina, ka namu apsaimniekošanā pastāv "gan korupcija, gan slikta darba organizācija, gan lieka birokrātija", tāpēc pēc apkures sezonas pašvaldība reorganizēs šos uzņēmumus.


VK revidēja trīs apsaimniekotājus — KNA, Zemgali un VN. Tā secināja, ka dzīvojamo māju apsaimniekošana nenotiek likumīgi. Nododot namu pārvaldēm apsaimniekošanā privatizētās mājas, dome nav prasījusi regulārus pārskatus, kā arī nav izvirzījusi kvalitātes kritērijus. Par pašvaldības dzīvokļu lietošanu noteiktajā īrē nav paredzēta peļņas daļa, bet normatīvie akti liedz pašvaldības mantu nodot citām personām bez atlīdzības. Ik mēnesi dome tādējādi nesaņem īres peļņas daļu par 4595 pašvaldības dzīvokļiem 17 840 latu apmērā, aprēķinājusi VK.

VK ziņojums nāk tieši laikā, jo vēlreiz apstiprina nepieciešamību reformēt namu pārvaldes, kas domes vadībai jau bija padomā, — tā par atklātajiem pārkāpumiem dzīvojamo māju apsaimniekošanā Rīgā izsakās pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC). Mēra uzdevumā viņš lems par nepieciešamību atlaist uzticību zaudējušos vadītājus. Savukārt uzreiz pēc apkures sezonas iecerēta 15 pašvaldības uzņēmumu reorganizācija, tos apvienojot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas