Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Likvidēs RTAB, uz tā bāzes veidojot investīciju un tūrisma piesaistes aģentūru

Galvaspilsētā likvidēs Rīgas tūrisma attīstības biroju (RTAB), bet uz tā bāzes veidos investīciju un tūrisma piesaistes aģentūru, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

RTAB valdes un dibinātāju sapulcē ceturtdien nolemts sākt nodibinājuma likvidāciju. Nodibinājums pastāvēs līdz jaunās aģentūras izveidei, lai nodrošinātu funkciju nepārtrauktību.

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (APP) norāda, ka viens no Rīgas galvenajiem izaicinājumiem tuvāko gadu laikā būs starptautisko investīciju piesaiste, taču Rīgā pašlaik nav iestādes, kuras pamatmērķis ir Rīgas atvēršana starptautiskajam biznesam.

"Šis ir pirmais solis, lai Rīgā panāktu izrāvienu starptautisko investīciju piesaistē, kā to solījām pirms vēlēšanām. Jaunā aģentūra strādās tiešā Rīgas mēra pakļautībā, tādējādi vēl vairāk uzsverot šīs jomas nozīmi. Mums pasaules biznesam ir jāpiedāvā nevis tikai tikpat labs, bet labāks serviss nekā salīdzināma lieluma pilsētās mūsu reģionā," uzsvēris Staķis.

Rīgas domes priekšsēdētājs norāda, ka RTAB ir galvaspilsētai svarīgas iestrādnes jomās, kas saistās ar tūrismu un Rīgas popularizēšanu starptautiski. Tāpēc ir būtiski, ka jaunā aģentūra daļēji veidotos uz RTAB bāzes, pārņemot šīs biroja kompetences sfēras.

Jauno iestādi veidos kā aģentūru, jo šī juridiskā forma nodrošina caurspīdīgāku un saprotamāku lēmumu pieņemšanu un projektu īstenošanu.

Staķis ceturtdien izteica pateicību līdzšinējam RTAB valdes priekšsēdētājam Jānim Jenzim par paveikto Rīgas atpazīstamības vairošanā. Ņemot vērā RTAB reorganizācijas laiku un administratīvā sloga samazināšanos, līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Jenzis atstās amatu.

Jenzis atzīst, ka saistībā ar Covid-19 pandēmiju, 2020.gads Rīgas tūrisma nozarei bija viens no grūtākajiem. "RTAB kā prioritāti izvirzīja Rīgas tūrisma nozares un katra tās uzņēmuma glābšanu, spēkus un līdzekļus novirzot pandēmijas radīto seku mazināšanai. Tika izstrādāts un realizēts krīzes vadības rīcības plāns, kas nozares uzņēmējiem bija vērā ņemams atbalsts, jo tūristu skaits no kaimiņvalstīm šovasar pat pārsniedza apjomu, kas bija pirms pandēmijas, bet Rīgas Restorānu nedēļas pulcēja par 20% vairāk apmeklētāju nekā pērn," teica RTAB vadītājs.

RTAB dibinātāji ir Rīgas dome, aviosabiedrība airBaltic, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija. RTAB 70% pieder Rīgas domei, bet pārējiem partneriem katram pa 10%.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāka kriminālprocesu par RTAB amatpersonu iespējamiem noziegumiem.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecināja, ka RTAB amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros. Sākotnējie aprēķini liecina, ka noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā, tomēr nodarīto zaudējumu apmērs tiks precizēts, veicot grāmatvedības ekspertīzes.

LTV raidījums De facto vēstīja, ka izmeklētājiem radušās aizdomas, ka RTAB nauda varētu būt izmantota Saskaņas priekšvēlēšanu kampaņai. RTAB bija noslēdzis vairākus līgumus ar sabiedrisko attiecību speciālistu un lobistu no Vācijas Lucu Meieru, kurš ir slavens kā Angelas Merkeles priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs 2013.gadā. Šo speciālistu piesaistījusi arī partija Saskaņa priekšvēlēšanu kampaņas veidošanai pirms 2018.gada Saeimas vēlēšanām, un tagad esot radušās aizdomas, vai ar RTAB naudu patiesībā nav ticis maksāts par Saskaņas priekšvēlēšanu kampaņu.

RTAB bija noslēgti vairāki līgumi ar Saskaņas konsultanta Meiera firmām par Rīgas reklamēšanu ārvalstīs, piemēram par tūrisma semināra rīkošanu. Līgumi ir bijuši līdz pat 50 000 eiro vērti, bet kopēja summa, ko Meiers varētu būt saņēmis no Rīgas domes nodibinājuma, ir ap 300 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas