Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Kairišs neierodas uz lietas izskatīšanu - nav gribējis satikt "advancētos frīkus"

Šodien režisors Viesturs Kairišs noteiktajā laikā neieradās Rīgas Pašvaldības policijā (RPP), kur bija plānots lemt par soda piemērošanu par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā.

Kā aģentūrai LETA sacīja RPP pārstāvis Guntis Skride, lietu RPP var izskatīt un pieņemt lēmumu arī bez paša Kairiša. Lēmums par soda piemērošanu tikšot pieņemts līdz 14.jūlijam.

“Šodien lietas izskatīšanai nebija nekādas nozīmes, jo man uzrādītās apsūdzības nebija patiesas. Turklāt es negribu atkal satikt visus tos advancētos frīkus. Lēmumu jebkurā gadījumā pārsūdzēšu,” par savu neierašanos policijā skaidro V.Kairišs.

Ja savu taisnību režisoram neizdosies pierādīt Latvijā, viņš griezīšoties starptautiskās tiesās.

V.Kairišs pauda sašutumu par Rīgas mēra Nila Ušakova reakciju (SC) uz notikušo. “Viņš nav cilvēku mērs, bet gan savu rokaspuišu aizstāvis,” viņš saka.

Jāatgādina, ka Rīgas mērs pauda viedokli, ka pašvaldības policisti konkrētajā incidentā ar mākslinieku aizturēšanu ir rīkojušies profesionāli un atbilstoši savai kompetencei. "Nedrīkst sist policistam pa seju. Tas nav apsargs pie diskotēkas, bet gan policists," teica Ušakovs.

Tikmēr Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūra, izskatot režisora Kairiša iesniegumu, nolēmusi režisora iesniegumu daļā par viņa aizturēšanas apstākļiem nodot RPP priekšniekam izskatīšanai un dienesta pārbaudes organizēšanai.

Savukārt iesniegumu daļā par režisora un operas solistes Asmikas Grigorjanas aizturēšanas filmēšanu un uzfilmētā materiāla publiskošanu nodot izskatīšanai Datu valsts inspekcijai (DVI), aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Skride aģentūrai LETA gan teica, ka RPP jau 14.jūnijā ir sākta dienesta pārbaude par abu personu aizturēšanas apstākļiem. Tāpat arī RPP jau sniegusi atbildi DVP saistībā ar šīs iestādes izteiktajiem pārmetumiem par videomateriālu publiskošanu.

LETA jau ziņoja, ka Kairišs jūnija vidū vērsās prokuratūrā, lai tā veiktu pārbaudi par RPP rīcību, aizturot viņu un Grigorjanu.

Aģentūrai LETA Kairišs teica, ka viņam nav pieņemams ne veids, kādā notika aizturēšana, ne pazemojumi, kurus viņam un Grigorjanai nācās piedzīvot policijas iecirknī, ne tas, kā policija pēc tam atspoguļoja notikušo.

"Es kā profesionāls režisors redzēju, ka policija ar Gebelsa metodēm manipulē ar informāciju, uzfilmētajā materiālā, protams, nav redzams, kā policists, aizgriezies no kameras, saka rupjības, lai izprovocētu mani uz pretošanos. To visu darīja viens cilvēks, izskatījās, ka pārējiem ir neērti," pastāstīja Kairišs.

Režisors arī uzskata, ka policijas uzfilmētais materiāls ir samontēts. "Vai tad tur var redzēt, kā Asmiku Grigorjanu pagrūda un izvazāja ar seju pret bruģi? Jūs ne tā vien bļautu pēc tam! Ar gestapo metodēm cilvēku noved līdz pēdējam un uzfilmē rezultātu." Kairišs arī uzskata, ka vajadzētu pārbaudīt, vai policijai vispār ir tiesības dienesta materiālus ievietot "YouTube".

Jau ziņots, ka RPP 14.jūnija agrā rītā Vecrīgā, Kalēju ielā, par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā un huligāniskām darbībām aizturēja režisoru Kairišu un operas solisti, Lietuvas pilsoni Grigorjanu.

Kairišs saukts pie atbildības par atrašanos sabiedriskā vietā reibuma stāvoklī, bet Grigorjanai noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par sīko huligānismu un nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām.

Alkohola tests Grigorjanas izelpā uzrādīja 1,96 promiles alkohola, savukārt Kairišs no alkohola testa veikšanas uz vietas atteicās, tādēļ reibuma pakāpes noteikšanai nogādāts medicīnas iestādē. Kairišam konstatētas 1,26 promiles alkohola.

Grigorjanas lietu 30.augustā plkst.11 izskatīs Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnese Iveta Stuberovska.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, Grigorjana tiek saukta pie administratīvās atbildības pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 167.panta un 175.panta.

APK 167.pants ir par sīko huligānismu, un par to var sodīt ar naudas sodu no 50 līdz 250 latiem vai piemērot administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm. Savukārt par APK 175.pantā paredzēto ļaunprātīgo nepakļaušanos policijas iestādes darbinieka, robežsarga vai zemessarga likumīgam rīkojumam vai prasībai var piemērot naudas sodu līdz 200 latiem vai administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm.

(papildināta ar V.Kairiša viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas