Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jaunas RD koalīcijas veidošanu bremzē APP un JV domstarpības par proporcionalitātes principu

Jaunas Rīgas domes koalīcijas veidošanu patlaban kavē partiju apvienības Attīstībai/Par! un partijas Progresīvie (APP) kopīgā saraksta un partiju apvienības Jaunā vienotība (JV) politiķu domstarpības par spēku samēru, izriet no APP līdera Mārtiņa Staķa sacītā pēc tikšanās ar visiem topošās koalīcijas potenciālajiem partneriem.

Staķis pēc sarunu otrā cēliena aizvadīšanas skaidroja, ka APP par proporcionalitātes principa ieviešanu izdevies vienoties ar Jauno konservatīvo partiju (JKP), kā arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) kopīgā saraksta politiķiem.

Staķa vērtējumā šodien aizvadīta laba diena, jo trim no četrām "pārmaiņu koalīcijas" frakcijām izdevies vienoties par zināmu proporcionalitātes principu, kas trešdien bijusi vissvarīgākā tēma.

"Šis nav jautājums par amatiem, bet gan par to, kā virzāmies tālāk. Proporcionalitātes principa saglabāšana starp mums ir kritiski svarīga," teica politiķis, piebilstot, ka ar divām frakcijām piektdien, 4.septembrī, APP varētu ķerties klāt jau nākamajam sarunu raundam, runājot par darbiem un prioritātēm. Ar JV gan vēl tiek turpinātas sarunas par sadarbības principiem, cerot, ka jau nākamajā nedēļā ar viņiem arī varēs sākt runāt par prioritātēm.

Staķis uzsvēra, ka APP proporcionalitātes principu uzskata par visgodīgāko, kam piekrītot arī NA/LRA un JKP. "Ar JV par šo vēl jāpadiskutē," piebilda politiķis, paužot cerību, ka, ja trīs no četrām frakcijām tam ir piekritušas, tad arī ceturtā tam piekritīs un varēs virzīties tālāk.

Jautāts, vai domstarpības starp JV un APP radušās amatu skaita vai amatu nozīmīguma dēļ, Staķis atbildēja, ka mērķis ir uz 4,5 gadiem izveidot spēcīgu Rīgas domes "pārmaiņu koalīciju".

"Lai tas notiktu, visiem četriem partneriem jābūt vienādi apmierinātiem ar to, kādā veidā virzāmies tālāk gan ar atbildības sfērām, gan arī ar prioritātēm. Kamēr nebūsim atraduši balansu, tālāk virzīties nevaram. Tas ir šis koalīcijas ilgtspējas jautājums," teica politiķis, akcentējot, ka, ja kāds vēlas lielāku proporciju, tas var notikt tikai uz citu rēķina, bet APP to negrib pieļaut.

Taujāts, vai tas nozīmē, ka APP, kam domē būs lielākā frakcija un atbilstoši proporcionalitātes principam arī lielākais amatu skaits, nav gatava koalīcijas vārdā padalīties ar kādu no amatiem ar topošajiem partneriem, Staķis norādīja, ka necīnās tikai par savu, bet arī par pārējām frakcijām, jo no tā atkarīga koalīcijas stabilitāte.

"Jāskatās, kādi ir vēlēšanu rezultāti. Tā ir rīdzinieku izvēle par to, kuras partijas un cik lielu mandātu skaitu ir saņēmuša. Uz to arī aicinām partnerus," teica Staķis, piebilstot, ka viņš vēlas plašu "pārmaiņu koalīciju" ar četrām frakcijām un 39 balsīm, solot pie tā strādāt tik ilgi, kamēr tas izdosies.

Kā vēstīts, jaunveidojamajā Rīgas domes koalīcijā tomēr vēl notiek diskusijas par diviem vicemēru amatiem, izriet no partiju apvienības Staķa sacītā pēc tikšanās ar NA/LRA kopīgā saraksta politiķiem.

Taujāts, cik daudz amatu patlaban "ir uz sarunu galda", Staķis norādīja, ka ir astoņu komiteju vadītāju amati, mēra amats un divi vicemēru amati. Tas nozīmē, ka partijas savā starpā varētu dalīt kopumā 11 amatus. Uz to, ka domē būs divi vicemēri, cer NA/LRA frakcija. Saraksta līderis Einārs Cilinskis žurnālistiem norādīja, ka sarunu par vienu vicemēra amatu neesot bijis un aizvien tiek uzturēta iecere par diviem vicemēriem.

Vienlaikus topošajiem Rīgas domes koalīcijas partneriem nav vienprātības par komiteju skaita palielināšanu pašvaldībā. JV ir ierosinājusi izveidot atsevišķu Korupcijas novēršanas jautājumu komiteju, palielinot komiteju skaitu līdz deviņām.

Taču NA/LRA līderis Cilinskis neredzot nepieciešamību palielināt pašvaldības administrāciju. Cīņa ar korupciju esot svarīga, taču būšot pietiekami, ja tiks atjaunota Cilinska savulaik vadītā pretkorupcijas komisija, teica politiķis. NA/RA pārstāvji norādīja, ka šobrīd domē jau esot komiteja, kas nodarbojas ar pretkorupcijas jautājumiem un tā esot Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas