Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ZZS premjeram piedāvās ar parakstu apliecināt, ka pēc eiro ieviešanas dzīve būs labāka

Lai Zaļo un Zemnieku savienība atteiktos no nodoma apturēt eiro ieviešanas likuma stāšanos spēkā pēc tā pieņemšanas janvāra beigās, frakcija varētu aicināt premjeru Valdi Dombrovski un finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība), kā arī, iespējams, Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču rakstiski apliecināt, ka viņi uzņemas atbildību par eiro ieviešanas ietekmi uz Latvijas attīstību.

Par to Dienu informēja apvienības līderi Uldis Augulis un Ingmārs Līdaka. V. Dombrovskis ir atvērts šādai sarunai ar ZZS un gatavs uzņemties arī atbildību, ko jau apstiprināja sarunā ar Visu Latvijai!-TB/LNNK pagājušajā nedēļā, Dienai sacīja premjera pārstāvis Mārtiņš Panke.

Pirms Euro ieviešanas likumprojekta pieņemšanas Saeimā 1. lasījumā, kas notika pirms nedēļas, Visu Latvijai!-TB/LNNK rīkoja plašu diskusiju ar Latvijas Bankas pārstāvju un ekspertu piedalīšanos. Uz sarunu bija uzaicināts arī premjers V. Dombrovskis. VL-TB/LNNK internetā ievietotais šīs diskusijas videoieraksts liecina, ka sarunas beigās Vineta Poriņa (VL-TB/LNNK) V. Dombrovskim vaicāja, vai viņš un premjera pārstāvētā Vienotība ir gatava uzņemties atbildību par eiro ieviešanas sekām, ja izrādīsies, ka iekļaušanās eirozonā izrādījusies neveiksmīga. Atbildot V. Dombrovskis atkārtoja, ka tai noteikti būšot pozitīva ietekme uz ekonomikas attīstību un cilvēki jutīs lielāku stabilitāti. Uz atkārtoto deputātes jautājumu par atbildības uzņemšanos V. Dombrovskis atbildēja: «Jā. Vienotība ar šo lēmumu ir gatava uzņemties politisko atbildību par valsts tālāko attīstību.»

Pirms valdības vadītāja tikšanās ar partneriem no VL-TB/LNNK premjers pie sevis bija uzaicinājis opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības līderus. Tagad tās pārstāvjiem U. Augulim un I. Līdakam jau šķiet, ka šīs tikšanās patiesais mērķis bijis raidīt brīdinājuma signālu sabiedrotajiem no Nacionālās apvienības, lai parādītu, ka ZZS jau tepat vien ir. Pēc šīs tikšanās kuluāros parādījās dažādi minējumi par to, ko ZZS vēlējusies saņemt, lai nestātos ceļā eiro ieviešanai, - vēlmju sarakstā bijis gan zemkopības ministra amats Laimdotas Straujumas priekštecim Jānim Dūklavam, gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra postenis. Pret L. Straujumas nomaiņu Vienotība bijusi kategoriski pret, jo «tie laiki ir pagājuši, ka tā var mainīt spēcīgus ministrus», bet attieksme pret otru posteni nav bijusi tik cieta, runāja kuluāros. Taču viss liecina, ka Vienotība centīsies pastiprināti skaidrot eiro ieviešanas ieguvumus lauksaimnieku intereses pārstāvošajām organizācijām cerībā, ka viņi izdarīs spiedienu uz ZZS.

«Muļķības. Mēs neko neesam prasījuši,» sacīja U. Augulis, lūgts to komentēt. Viņš apgalvoja, ka ZZS labi apzinoties, ka tirgus par amatiem šeit nav iespējams. Taču ZZS vēloties saņemt no V. Dombrovska un citām amatpersonām, kas sola «skaistus laikus», apliecinājumu, ka viņi uzņemas atbildību par solījumu izpildi. «Ja šie solījumi netiek pildīti, viņiem ir jāatkāpjas no amata. ZZS meklēs veidu, kā to noformēt rakstiski,» sacīja I. Līdaka, uzsverot, ka eiro ieviešanai sabiedrībā ir zems atbalsts. Nopietnu diskusiju, kurā atbildīgās amatpersonas «kārtīgi izskaidro cilvēkiem eiro ieviešanas negatīvās puses», no valdības sagaida arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs. Viņš Dienai uzsvēra, ka liela sabiedrības daļa neuzticas pāriešanai uz eirozonu, jo nav droša, vai no tā necietīs tieši trūcīgākie cilvēki. Lai gan ZZS pārstāvji noliedz, ka gribētu zemkopības ministra nomaiņu, daži šīs partijas biedri neoficiāli sacīja, ka, viņuprāt, J. Dūklavs būtu Briselē sparīgāk cīnījies par lauksaimnieku tiešmaksājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas