Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

VM varētu novirzīt traumpunktu līdzekļus neauglības ārstēšanai

Veselības ministrijas (VM) darba grupa, kas izvērtēja traumpunktos un slimnīcās sniegtos pakalpojumus, nākusi klajā ar priekšlikumu novirzīt līdzekļus neauglības ārstēšanai, tostarp mākslīgajai apaugļošanai, pastāstīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Kopējo iespējamo līdzekļu apjomu Šnieders neprecizē, taču vienlaikus norāda, ka veselības aprūpē nepiepildīto vajadzību ir daudz, un neauglības ārstēšana ir tikai viena no tām.

"Tas bija viens no darba grupas priekšlikumiem, ņemot vērā to, ka iepriekšējos gados tā ir tikusi vērtēta kā viena no jomām, kam nozares finansējuma palielinājuma gadījumā būtu nepieciešams novirzīt līdzekļus," skaidro ministrijas pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, patlaban nepieciešama plašāka sabiedrības diskusija par īstermiņa un ilgtermiņa vajadzībām, tai skaitā - prioritātēm veselības aprūpē.

"Jāsaprot, ka līdzekļu novirzīšana neauglības problēmām būtu ieguldījums valsts attīstībā, kas dotu atdevi pēc 20-25 gadiem," uzsver Šnieders.

Neatkarīgi no tā, vai līdzekļi tikšot novirzīti neauglības problēmai vai kādai no citām nepiepildītajām vajadzībām, būtisks esot fakts, ka efektīvāk organizējot veselības aprūpi - nesamazinot pakalpojumu pieejamību un apjomu -, esot iespējams kaut nelielu daļu no tām risināt.

"No tā ieguvēji ir valsts iedzīvotāji, kuri par savu nodokļos nomaksāto naudu saņem labāku un vairāk valsts apmaksātu veselības aprūpi," klāsta Šneiders.

Viņš arī informē, ka no valsts budžeta līdzekļiem jau tagad tiek apmaksāti ar neauglības diagnosticēšanu saistītie izmeklējumi. Sievietēm tie ir ginekoloģiskie izmeklējumi, seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana, hormonālā izmeklēšana, ultrasonogrāfiskā mazā iegurņa orgānu izmeklēšana un olvadu caurlaidības noteikšana. Savukārt vīriešiem tiek nodrošināta seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana.

Jau ziņots, ka otrajā pusgadā ambulatoro pakalpojumu sniegšanai varētu novirzīt papildus finansējumu 500 000 līdz 700 000 latu apmērā no traumpunktu un lokālo slimnīcu finansēšanas kārtības izmaiņās ietaupītajiem līdzekļiem.

Kā ziņots, pēc 1.jūlija traumpunktus un lokālās daudzprofilu slimnīcas plānots sadalīt pēc līmeņiem, no kuriem būs atkarīgs iestādes finansējums, savukārt visas slimnīcas turpinās sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību visu diennakti, bet traumpunkti, iespējams, nestrādās visu diennakti.

Traumpunkti pēc 1.jūlija varētu strādāt no plkst.16 līdz 8 darba dienās un visu diennaktī brīvdienās un svētku dienās vai arī no plkst.8 līdz 16 pacientiem palīdzību sniegs māsa vai ārsta palīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas