Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Visvairāk jaunās Saeimas deputātu būs jāievēl Rīgas vēlēšanu apgabalā

No Rīgas vēlēšanu apgabala 10.Saeimā būs jāievēl 29 deputāti, no Vidzemes vēlēšanu apgabala - 27 deputāti, no Latgales vēlēšanu apgabala – 16 deputāti, no Zemgales vēlēšanu apgabala – 15 deputāti, bet no Kurzemes vēlēšanu apgabala – 13 deputāti. To ceturdtien noteica Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

10.Saeimā par vienu deputāta vietu vairāk būs Vidzemes vēlēšanu apgabalā, bet par vienu vietu mazāk – Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Tas tādēļ, ka šajos vēlēšanu apgabalos mainījies vēlētāju skaits, informē CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu CVK nosaka proporcionāli vēlēšanu apgabalos reģistrētajam vēlētāju skaitam četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas.

No vēlēšanu apgabalos ievēlamā deputātu skaita atkarīgs arī tas, cik kandidātu partija vai partiju apvienība drīkst iekļaut attiecīgā vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstā. Saeimas vēlēšanu likums nosaka, ka sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu.

Tādējādi 10.Saeimas vēlēšanās katra partija vai partiju apvienība Rīgas vēlēšanu apgabalā varēs pieteikt līdz 32 deputātu kandidātiem, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - līdz 30, Latgales vēlēšanu apgabalā - līdz 19, Zemgales vēlēšanu apgabalā - līdz 18, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā līdz 16 deputātu kandidātiem.

CVK šodien apstiprināja arī instrukcijas par vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošanu un darbību Saeimas vēlēšanās un instrukcijas par balsu skaitīšanas kārtību Saeimas vēlēšanās.

10.Saeimas vēlēšanas notiks 2.oktobrī. Deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt no 14.jūlija līdz 3.augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas