Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Vīķe - Freiberga: balsojumam par ģenerālprokuroru Saeimā jābūt atklātam

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga uzskata, ka par nākamo ģenerālprokuroru Saeimā būtu jārīko atklāts balsojums. "Mana vēlme būtu, ka, ņemot vērā šī jautājuma jūtīgumu, Saeima varētu ļoti cēli izlemt to darīt atklāta balsojuma veidā.  Ņemot vērā, ka tuvojas vēlēšanas, tas būtu viens veids, kā parādīt tautai, kur katrs stāv," viņa sacīja raidījumam Nekā personīga.

Tomēr, lai atteiktos no aizklātā  balsojuma formas, vispirms būtu jāgroza Saeimas Kārtības rullis. Pagaidām šāds priekšlikums nav apspriests.

Raidījums atgādināja neseno balsojumu par tiesnesi Māri Vīgantu, kurš bija lēmis par Ventspils mēra Aivara Lemberga arestu. Toreiz nebija atklātu debašu un tiek uzskatīts, ka A.Lemberga atbalstītāji visu sarunājuši aizkulisēs un Saeima nobalsoja pret Vīganta iecelšanu Augstākajā tiesā, tā sodot viņu par vēršanos pret Lembergu.

"Man ir tādas ļoti lielas bažas, pat šķiet, ka tas ir mazs ģenerālmēģinājums. Tās ir manas subjektīvas pārdomas, bet tā kā notika ar šo tiesnešu kandidātu, domāju, ka tas liecina, ka liela daļa mūsu deputātu ir ietekmējami," Nekā personīga  komentēja bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns.

Jau ziņots, ka līdzšinējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis šonedēļ paziņoja, ka piekritīs kandidēt uz šo amatu arī trešo pilnvaru termiņu, ja tiks izvirzīts. Ģenerālprokurora kandidāti ir Augstākās tiesas priekšsēdētāja kompetence. J.Maizīša pilnvaras amatā beigsies 11.maijā.

Nekā personīga vēstīja, ka pašreiz atbalstu J.Maizītim ir izteikuši visi trīs Latvijas neatkarības laika Valsts prezidenti -  Valdis Zatlers, V.Vīķe-Freiberga un Guntis Ulmanis, kurš telefonsarunā sacījis, ka ,,būtu tikai loģiski atļaut, lai Maizītis konsekventi pabeidz tās daudzās lietas, ko prokuratūra viņa laikā ir uzsākusi".

Raidījums izpētījis, ka Saeimā par J. Maizīti būtu gatavi balsot  Vienotības deputāti (kopā 25 balsis ar  Vairu Paegli), atzinīgi izteicies arī Saskaņas centrs (18), pretenzijas nav izteikuši arī tēvzemieši (5), kā arī Tautas partija (19).

Pretiniekos būs ZZS (17), kritiska nostāja skanējusi arī no LPP/LC (10), bet PCTVL (5) pagaidām klusē. Taču tikpat skaidrs, ka spēku izkārtojums var mainīties, minēja Nekā personīga. Viens no scenārijiem esot, ka Tautas partija nolemj atbalstīt zaļos zemniekus apmaiņā pret palīdzību valdības gāšanā un tad var pievienot J.Maizīša pretiniekiem arī LPP/LC. Kopā sanāktu 46 balsis un dažas trūkstošās varētu pielasīt, piemēram, no PCTVL., minēja žurnālisti.  Taču šāds scenārijs tā realizētājiem varot kļūt liktenīgs, jo no Rīgas pils neoficiālās sarunās dzirdēts, ka Valsts prezidents noteikti neuzticētu jaunas valdības veidošanu pašreizējās gāzējiem. Turklāt nostāšanās pret J.Maizīti Saeimas vēlēšanu priekšvakarā varētu aizbaidīt no oligarhu partijām daļu vēlētāju. J.Maizītis, palicis bez darba, varot kļūt par bīstamu politisku pretinieku vēlēšanās, iespējamo notikumu gaitu zīmēja Nekā personīga.

"Es domāju, ka Latvija ir pelnījusi labāku prokuroru. Domāju, ka politiķi nedzīvo izolētā telpā ar kaut kādām rozā vai oranžām brillēm. Viņi aizvien vairāk saprot, ka, ja šodien nepamatoti vajā Lembergu, tad rīt var politisku motīvu dēļ vajāt viņus un, ka šai dzīvei nevar pieiet tā, ka ja sit nēģeri un es neesmu nēģeris, tad lai viņu sit," Nekā personīga svētdienas vakarā ģenerālprokurora vēlēšanas komentēja Ventspils mērs A.Lembergs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas