Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vējonim nesīs darbu sarakstu

Uz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pirmajām sarunām ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunās valdības veidošanu politiskie spēki ceturtdien un piektdien dosies, vēl nezinot, kuru premjera kandidātu Vienotība piedāvās. Taču trešdien pēc iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (Vienotība) atteikšanās pretendēt uz šo amatu ticamāka kļūst iespēja, ka Vienotība varētu deleģēt partijas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kuru raksturo kā pieredzējušu un politiski drosmīgu politiķi.

Taču viņa zaudējusi augstiem amatiem nepieciešamo sabiedrības uzticību, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Šajās dienās vairāki deputāti atcerējās Valsts prezidenta vēlēšanas vasaras sākumā, kad Vējonis saņēma arī Vienotības atbalstu. Vēlēšanas bija aizklātas, un deputātu minējumi nav pierādāmi - toreiz lēsa, ka bez Saskaņas atbalsta Vējonis nebūtu ievēlēts. Taču tāpat runāja par neafišētu vienošanos, ka Vienotības atbalsts varētu būt saistīts ar zināmu solījumu uzticēt Āboltiņai nākamās valdības veidošanu. Vēlēšanu laikā Vējonis patiešām teica, ka valdība ir jāvada partijas priekšsēdētājam. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim par tādām varbūtējām norunām nekas neesot zināms. Āboltiņa Dienai atgādināja, ka visi Valsts prezidenta amata kandidāti ir minējuši principu, ka premjera pienākumi jāuztic cilvēkam, kas vada partiju.

Viņa nenoraidīja iespēju pretendēt uz posteni, bet uzsvēra, ka Vienotība potenciālo premjeru nosauks tikai tad, kad būs notikušas diskusijas Saeimas frakcijā, valdē un arī partijas domē. Tās varētu notikt nākamajā nedēļā. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) jau ir paziņojusi, ka tās vēlētājs neatbalsta NA dalību Āboltiņas vadītā valdībā. Jānis Dombrava (NA) trešdien Dienai to atkārtoja un sacīja, ka viņš nevar iedomāties tādus apstākļus, kas liktu mainīt šo lēmumu. Kā iemeslus viņš minēja komunikācijas problēmas un pretrunīgi vērtēto Āboltiņas iekļūšanu Saeimā pēc tam, kad no mandāta atteicās Jānis Junkurs. Diena gadu pēc vēlēšanām centās sazināties ar Junkuru, taču tas neizdevās.

Zaļo un Zemnieku savienībai ir divi nosacījumi - lai Āboltiņa noliek priekšā visas Vienotības deputātu 23 balsis (starp tām ir arī no partijas aizgājušais Dzintars Zaķis un Veiko Spolītis), kā arī pārliecina, ka Vienotības līderei būs Nacionālās apvienības atbalsts.

Ceturtdien pie Valsts prezidenta Vienotība dosies ar sagatavotajiem jaunās valdības uzdevumiem. Savu darbu sarakstu Vējonim plāno aiznest arī Zaļo un Zemnieku savienība.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 10.decembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas