Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Valodas centrs: sporta komandās tiek pārkāpts valsts valodas likums

Valsts valodas centrs (VVC) atzīst, ka profesionālās sporta komandās, kurās strādā ārvalstu treneri un ārvalstu spēlētāji, visticamāk, tiek pārkāpts likums.

VVC Kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis teica, ka nav pieļaujama situācija, ka kāds latviešu spēlētājs tiek diskriminēts tāpēc, ka viņš neprot kādu svešvalodu. "Kāpēc komandā, kas tiek uzturēta par valsts naudu, latviešu spēlētājam būtu jājūt diskomforts tikai valodas dēļ... Pēc likuma, šajos gadījumos būtu jānodrošina tulks," sacīja Kursītis, konkrētus gadījumus gan neminot.

Viņš arī norādīja, ka centra pašmērķis nav mesties un visus sodīt, taču uz likumpārkāpumiem tā pienākums ir reaģēt un norādīt. "Mūsu mērķis ir likuma un valodas cienīšana, mūsu mērķis ir neradīt precedentus. Ja vienam būs atlaides, tad var sekot jautājumi, kādēļ arī citiem jāpilda likums," skaidroja speciālists.

Kursītis skaidroja - ja, piemēram, komandā ir lietuviešu treneris, tad ir nepieciešams tulks, lai latviešu spēlētāji varētu norādījumus saņemt latviešu valodā. "Jūs domājat, ja mūsējie spēlē Krievijā, vai Artūrs Irbe kādreiz ASV, tad viņiem nebija jārunā vietējā valodā? Neredzu iemeslu, kādēļ tā tam nebūtu jābūt arī Latvijā," viņš teica.

Viņš salīdzināja VVC darbu ar ceļu policijas ikdienu. "Visi zina, tostarp ceļu policija, ka uz ceļiem reti kurš brauc ar 90 km/h. Un, ja tu brauc ar šādu ātrumu, visi tevi apdzen. Bet tas nenozīmē, ka visus iespējams sodīt. Tas pats ir mūsu darbā, taču likums visiem ir viens un par pārkāpumiem jāatbild," sacīja centra pārstāvis.

Kursītis arī atzina, ka pēdējā laikā VVC aktīvi cenšas vērtēt, kā tiek ievērots likums bērnu sporta skolās. "Šajā virzienā mēs strādāsim aktīvi. Jo jāievēro bērnu cilvēktiesības. Kādēļ vienam latviešu bērnam, kura vecāki maksā nodokļus Latvijā, treniņā norādījumi jāsaņem krievu valodā.. Es neuzskatu, ka šī situācija būtu normāla... Un esmu gatavs diskutēt ar jebkuru par to," viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka šonedēļ VVC uzlicis 100 latu naudassodu kādam sporta trenerim Rēzeknē, kura vārds un specializācija netiek nosaukta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas