Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Valdība pieņem stingrākus finanšu disciplīnas pasākumus ES fondu iestādēm

Otrdien valdība apstiprināja Finanšu ministrijas rosinātos stingrākus finanšu disciplīnas priekšlikumus Eiropas Savienības fondu vadībā iesaistītajām iestādēm, portālu Diena.lv informēja ministrijas pārstāve Agnese Beļkeviča.

Priekšlikumi bija nepieciešami, „lai nodrošinātu  efektīvāku budžeta līdzekļu izlietojumu, uzlabotu budžeta plānošanas kvalitāti un izpildes disciplīnu”, skaidroja A.Beļkeviča.

Par finanšu disciplīnas priekšlikumiem tika lemts, skatot FM sagatavoto informatīvo ziņojumu par ārvalstu finanšu resursu (ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda, Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta, Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta un Latvijas un Šveices sadarbības programmas) apguvi līdz 2010.gada 31.decembrim.

Lai nodrošinātu pēc iespējas sabalansētu apguvi visa gada garumā un savlaicīgu finansējuma ieplūšanu tautsaimniecībā un izvairītos no administratīvā sloga ES fondu administrēšanā iesaistītajām institūcijām gada pēdējos divos mēnešos, valdībā tika apstiprināti maksājumu mērķi 2011. gadam katrai ministrijai atbilstoši ministriju budžetos pieejamajiem valsts budžeta resursiem.

Tādējādi cer izvairīties no finansējuma "iesaldēšanas" ministriju programmās un laicīgi atbrīvot finansējumu jaunu projektu īstenošanai, kā arī disciplinēt un motivēt finansējuma saņēmējus savlaicīgākai finansējuma apguvei un labākai plānošanai, uzsver FM.

Kopā līdz 2011. gada 31.decembrim atbildīgajām ministrijām būs jānodrošina maksājumi finansējuma saņēmējiem par ES fondu līdzfinansējuma daļu vismaz 511,5 miljonu latu apmērā. Tai skaitā Eiropas Sociālā fonda ietvaros jānodrošina maksājumi finansējuma saņēmējiem 88 miljonu latu apmērā, Eiropas Reģionālās attīstības fonda ietvaros  aptuveni 283 miljonu latu apmērā, bet Kohēzijas fonda ietvaros apmēram 140,3 miljonu latu apmērā.

Nolemts, ka budžeta programmas (fonda) līmenī ministrijām būs jāplāno ne vairāk kā 20% decembrī, bet 40% pēdējā ceturksnī. Savukārt, ja ministrijas divu secīgu mēnešu finansēšanas plāna neizpilde būs virs 250 000 latu un vismaz 10% no plānotā, neapgūtais finansējums būs pieejams citām ministrijām, tai skaitā jaunu projektu uzsākšanai.

Tāpat atbildīgajām ministrijām būs jāuzņemas atbildība par neatbilstībām budžeta iestāžu projektos.

Noteikumi paredz, ka gadījumos, kad tiks konstatēti neatbilstoši veikti izdevumi valsts budžeta iestādes īstenotajā projektā apmērā virs 85 latiem, attiecīgajai iestādei tiks veikta dienesta pārbaude un, ja nepieciešams, tiks ierosināta disciplinārlietu pret atbildīgajām amatpersonām un pārvaldes amatpersonām.

Finanšu ministrija informēja, ka lielākoties pārkāpumi tiek veikti ES fondu iepirkumu procedūrās, īpaši pašvaldību un pašvaldību iestāžu iepirkumu procedūrās ES fondu projektu ietvaros, attiecībā uz to novēršanu FM vēl sniegs savus priekšlikumus MK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas