Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Topošo valdību noliek uz bremzēm

Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), iespējams, vajadzīgs laiks neformālām sarunām par Vienotības ambīcijām vadīt sešas ministrijas. Daži Vienotības biedri pieļauj, ka iepauzēšana varētu būt saistīta ar vēlmi sašķelt partiju. Par darbiem abiem domstarpību neesot, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Premjera kandidāts Māris Kučinskis (ZZS), apmeklējot Vienotības frakciju, pirmdien bija sajutis abpusēju vēlmi strādāt kopā vienā koalīcijā. To, ka Vienotība vēlas būt valdībā, apstiprināja arī tās priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Taču partija sagaidot taisnīgu un līdzvērtīgu amatu sadalījumu, bet Kučinskis ieradies uz sarunām bez konkrēta piedāvājuma un nākamo tikšanos paredzējis tikai pēc nedēļas.

ZZS pārņēma valdības veidošanas iniciatīvu ar vārdiem, ka "reiz ir jābeidz tā muļļāšanās". Taču Āboltiņai neesot radies iespaids, ka "ir vēlme strauji virzīties uz priekšu un izveidot valdību". Ar taisnīgu piedāvājumu Vienotība saprot ministru un citu augstu posteņu, ar ko domāts Saeimas priekšsēdētāja krēsls, sadalījumu atbilstoši partiju deputātu skaitam Saeimā. Vienotība kā lielākā frakcija ar 23 mandātiem pretendē uz sešām ministrijām. Tā vēlas arī turpmāk vadīt Ārlietu, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes, Satiksmes ministriju, kā arī uzņemties atbildību par tieslietām un ekonomiku.

No Kučinska atbildēm nekļuva skaidrs, kā viņš šādā situācijā plāno panākt kompromisu un izveidot stabilu valdību. Premjera kandidāts norādīja, ka viņa mērķis bija ar Vienotību runāt par darbiem un te abu politisko spēku viedoklis daudzējādā ziņā sakrīt. Vairāki Vienotības politiķi Dienai atzina, ka sarunas laikā Kučinskis neesot bijis pārliecinošs un nav juties kā situācijas noteicējs. "Viņam blakus sēdēja Augusts Brigmanis, kurš viņu uzraudzīja un vajadzības gadījumā mierināja," atzina kāds tikšanās dalībnieks. Bijis arī jūtams, ka Kučinskis ir kompetents tajās jomās, kurās ilgstoši darbojies, piemēram, reģionālā attīstība un izglītība, bet "par citām tēmām viņš peldēja".

Vienotība vēlas pārņemt no Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) tieslietu nozares vadību. Savukārt, neieguvusi Satiksmes ministriju, tā varētu runāt par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Tagad to vada NA ministrs Kaspars Gerhards, kurš Dienai teica, ka NA nav gatava atteikties no kādas ministrijas, par kuru bijusi atbildīga līdz šim. To, ka šī nostāja ir stingra, apstiprināja arī Imants Parādnieks, kurš jau neoficiāli ir minēts kā labklājības ministra kandidāts.

Tāds saraksts, iespējams, neformāli ir apspriests. Ja Vienotībai piedāvāto labklājības ministra posteni izdotos iemainīt pret tieslieta ministra krēslu, tad NA labklājības ministra kandidāts ir Parādnieks. To viņš nenoliedza, bet uzsvēra, ka pašlaik neesot pamata par tādām varbūtībām runāt, jo premjera kandidāts nav izteicis šādu priekšlikumu.

Dzintars Zaķis, kurš tiek pieskaitīts tai Vienotības astoņu deputātu grupai, kas pārstāv reģionu intereses, Dienai atzina – ja partijai būs jāiet valdībā ar sliktu piedāvājumu, tas atsauksies uz šīs valdības stabilitāti. "Mārim Kučinskim vajadzētu atcerēties, ka mēs varam būt arī trokšņaini," piebilda Zaķis. Viņš savus sabiedrotos ir atradis Latgales partijā un tāpēc var justies kā pilntiesīgs frakcijas biedrs arī pēc aiziešanas no Vienotības. Savukārt citas tās sabiedrotās – Jēkabpils reģionālās partijas – līderi Leonīdu Salcēviču uz sarunām pavadīja viņa padomnieks Vladimirs Reskājs, kurš pērnā gada nogalē izstājās no partijas Latvijas attīstībai.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 19.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas