Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tavars pārņem varu zaļajos

No valdes priekšsēdētāja, kuram līdz šim pēc būtības bija uzticēti ģenerālsekretāra pienākumi, Edgars Tavars ir kļuvis par Latvijas Zaļās partijas (LZP) līderi. Partijas kongresā sestdien viņš pārliecinoši pārņēma varu, pastumjot malā līdzšinējos politiskos līderus, par kādiem tika uzskatīti līdzpriekšsēdētāji Ingmārs Līdaka un Viesturs Silenieks. LZP ilggadējie biedri šajā cīņā zaudēja, neraugoties uz to, ka ķērās pie savas pēdējās iespējas un valdes priekšsēdētāja vēlēšanām izvirzīja ilggadējo LZP vadītāju, bijušo vides ministru un premjeru Induli Emsi.

Viņš daudzkārt bija atteicies pretendēt uz amatiem, bet šoreiz piekrita, jo esot sapratis, ka "partija ir briesmās". LZP kopsapulcē piedalījās 477 delegāti. Vēlēšanās nebija sabojāts neviens biļetens. Par Tavaru nobalsoja 302 biedri, par Emsi – 173, bet divos biļetenos bija svītroti abi kandidāti. Tavars ietekmi nostiprināja arī valdes vēlēšanās, kur deviņu kandidātu konkurencē vairākuma atbalstu ieguva viņa nosauktie pretendenti – aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, kuru gan izvirzīja arī citi delegāti, Jūrmalas domes deputāts Jānis Lediņš un Ogres novada izpilddirektors Pēteris Dimants. No iepriekšējās valdes tajā paliek Saeimas deputāts Askolds Kļaviņš. LZP ir vecākā atjaunotajā Latvijā izveidotā partija, kas dibināta 1990. gada 13. janvārī.

Atšķirībā no saviem oponentiem Tavars varas pārņemšanai bija rūpīgi gatavojies, apmeklējot reģionālās nodaļas un ieguldot darbu to veidošanā, piesaistot jaunus biedrus. Daļa no viņiem iepriekš bijuši citās partijās. Viena no aktīvākajām bija Kandavas novada deputāte Inga Priede, kuras iepriekšējā darbība saistīta ar Vienotību, bet Kokneses novada priekšsēdis Dainis Vingris pašvaldībā ievēlēts no Reformu partijas. Arī jaunais valdes loceklis Dimants partijā ir tikai pāris gadu. Viņš agrāk darbojies Aināra Šlesera vadītajā LPP/LC. Kongresā varēja novērot, ka daļa no jaunajiem biedriem nemaz nepazīst vairākus LZP veterānus. Tavars lepojās, ka viņam ir izdevies paplašināt partiju, kurā tagad ir 790 cilvēku, no tiem pēdējā gadā uzņemti 56. Interese par LZP pieauga līdz ar tās ietekmes palielināšanos valdībā un Saeimā.

Savukārt Emsim un arī Līdakam par notiekošo, kad partijā ienāk ar zaļo domāšanu nesaistīti cilvēki, ir lielas bažas. Tas nebūtu iespējams, ja LZP būtu programma, bet tajā vismaz desmit gadu neesot veiktas izmaiņas. "Es šodien esmu mazliet nikns. Es baidos par mūsu partiju, jo esmu redzējis daudzas dižas partijas, kuru vairs nav," sacīja Emsis. Viņaprāt, katram ir svarīgi saprast, vai viņš šajā kompānijā iederas, bet to var noskaidrot tikai tad, ja partijai ir programma un skaidra ideoloģiskā bāze. Līdaka un Silenieks norādīja, ka ir bīstami, ja par mērķi kļūst vara, nevis ideoloģija. "Tad uzrodas konsultanti no citām partijām. Taču partija ir jāvada pašiem, nevis jāklausa citiem. Latvijas Zaļā partija ir jāvada cilvēkiem, kas īsteno zaļo politiku, nevis tiem, kas iemieso varaskāri," sacīja Silenieks.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 3.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Jorģis
J
Vēlēšanas parādīja, ka vairāk kā viena trešdaļa ir par traktorpircēja atgriešanos. Čemodāna nēsātājs gan prot daiļi izteikties par citiem, bet pats visu laiku bija pie "šprices" un kopā ar Līdaku pārsvarā nodarbojās ar verbāliem vingrinājumiem. Tā, ka vispirms viņam vajadzēja kritizēt sevi. Taču līdz šāda saprāta līmenim viņam ir tālu...
tādi esam
t
Diemžēl Latvijā nav patiesas zaļās partijas, kas iebilstu pret nesaprātīgu vides izmantošanu un piesārņošanu. Tik vien kā ZZS piedēklis.
Vērotājs
V
Notikušās pārvirzes var tikai apsveikt! Citādi tas dolārzaļums bija neciešams.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas