Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Studiju kredītu visiem var nepietikt, varētu saīsināt to saņemšanas laiku

Krišjānim Bušam, kurš Rīgas Stradiņa universitātē studē starptautiskās attiecības, vēl jāpagaida, lai uzzinātu, vai viņam piešķirts studiju kredīts. Puisim gan veicas — kredīts viņam nav izdzīvošanas jautājums, jo sliktākajā gadījumā samaksāt 1250 latu par šo studiju gadu palīdzēšot ģimene. Kredītam Krišjānis pieteicies, lai kļūtu neatkarīgāks no vecākiem. Šogad studenti aktīvi pieteikušies valsts galvotajiem studiju kredītiem, tāpēc esot iespēja, ka visiem aizdevumu nepietiks.

Pieprasījums pēc valsts galvotajiem studiju kredītiem, kas sevišķi ekonomiskās krīzes laikā esot vieglāk iegūstami un piedāvāti ar mazākiem procentiem (5%) nekā komercbankās, esot liels. Kredītu apstiprinājumu skaits liecina, ka lielākajās Latvijas augstskolās jau ir izlietoti 90% no tām pieejamajiem līdzekļiem, bet process noslēgsies tikai novembra sākumā. Kopumā šogad valsts galvotajiem studiju kredītiem piešķirti 18,9 miljoni latu, par 5,8 miljoniem latu vairāk nekā pērn, savukārt studējošā kredītiem ikmēneša izdevumu segšanai — 11 miljoni latu. Studiju un zinātnes administrācijas Studiju kreditēšanas daļas vadītāja Lilita Jaundžeikare stāsta, ka studējošā kredītiem līdzekļu pietiks, savukārt pieprasījums pēc studiju kredītiem ir lielāks, tāpēc iespējams, ka visiem kredītu varētu arī nepietikt. Piemēram, Latvijas Universitātē Diena uzzināja, ka šajā augstskolā visiem gribētājiem studiju kredītu nepietikšot, taču tas, cik studentu paliks aiz svītras, kļūšot zināms nākamnedēļ. L.Jaundžeikare gan norāda, ka kredītu trūkuma jautājumu varētu atrisināt, saīsinot laiku, uz kuru aizdevums piešķirts, — nepiešķirot tos uz visu mācību laiku, bet, piemēram, diviem studiju gadiem. Aktīva pieteikšanās valsts galvotajam studiju kredītam neesot tikai šī gada tendence, līdzīga tā bijusi arī pērn.

Jau jūnijā beigušies studējošā kredīti studijām ārvalstīs. L.Jaundžeikare stāsta, ka ārzemēs ir lielāki uzturēšanās izdevumi, savukārt studiju maksa ir salīdzinoši neliela, tāpēc populārāks esot studējošā kredīts, kas, visticamāk, būšot pieejams tikai nākamgad, savukārt studiju kredīti vēl esot pieejami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas