Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Studenti protestēs pie Saeimas pret augstskolu rektoru varas palielināšanu

Ceturtdien Latvijas Studentu apvienības (LSA) valde un Latvijas augstskolu studējošie senatori plkst.12.00 pulcēsies pie Saeimas, lai publiski paustu viedokli pret augstskolu senāta funkciju samazināšanu, portālu Diena.lv informēja LSA pārstāve Jurita Krūma.

Šajā dienā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija Inas Druvietes (Vienotība) vadībā lems par senāta lomu augstskolās un rektora pilnvaru palielināšanu.

Sapulces dalībnieki uzrunās deputātus un aicinās komisijas sēdē lemt pret augstskolu senātu funkciju samazināšanu, kas vājinātu demokrātijas mehānismus augstākās izglītības institūcijās un apdraudētu ne tikai studentu, bet arī augstskolu kopējās intereses, skaidroja LSA.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, caurskatot Augstskolu likumu, lēmusi virzīt priekšlikumu par senāta funkciju sašaurināšanu par labu augstskolu rektoru pilnvaru palielināšanai, atņemot senātam vadības institūcijas statusu, uzskata LSA.

LSA prezidents Edvards Ratnieks šo soli skaidroja kā noteiktu augstskolu lobija rezultātu, lai palielinātu autoritārisma iespējas augstākās izglītības institūciju pārvaldībā.

LSA prezidents apgalvoja, ka arī augstskolas iekšienē ir nepieciešams varas dalīšanas princips, kur augstskolas senāts, līdzīgi kā parlaments, pieņem lēmumus, bet to izpilde tiek nodota izpildvarai - rektoram un tā administrācijai.

“Vājinot demokrātiju, tiek pieļauta iespēja pieņemt lēmumus, kas nav nedz studentu, nedz augstskolas kopējās interesēs,” uzsvēra E.Ratnieks.

LSA norādīja, ka, Samazinot senāta pilnvaras, tā kompetencē plānots paturēt tiesības pieņemt studiju un pētniecības darbību reglamentējošos iekšējos normatīvos aktus, noteikt prasības akadēmiskā personāla kvalifikācijai, augstskolas kvalitātes sistēmu un principus, kā arī sniegt atzinumu par iestāžu izveidošanu, reorganizēšanu vai likvidēšanu un piešķir augstskolas goda nosaukumus. Savukārt rektora vienpersoniskā pārziņa tiktu nodotas lemttiesības par augstākās izglītības institūcijas budžetu, studiju maksu apmēriem, finanšu plūsmu u.c, teikts LSA paziņojumā medijiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas