Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Šogad sola īstenot pasākumus neauglības problēmas risināšanai

Demogrāfijas politikas apakškomisija un Veselības ministrija tuvākajā laikā sola izstrādāt konkrētus priekšlikumus neauglības problēmas risināšanai, kurus varētu sākt īstenot jau šogad, portālu Diena.lv informēja partiju apvienības _Par Labu Latviju! _frakcijas pārstāve Sarmīte Kolāte.

Kā vienu no problēmas risinājumiem Demogrāfijas politikas apakškomisija un Veselības ministrija redz ārpusķermeņa apaugļošanu.

Latvijā ir ap 15 000 līdz 20 000 neauglīgu pāru, informēja Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktora vietniece Biruta Kleina. Vidēji gadā valstī tiek veiktas 1100 ārpusķermeņa apaugļošanas procedūras, tomēr precīzu datu, cik bērnu pēc šīm manipulācijām piedzimst, nav.

Vidēji ārpusķermeņa apaugļošanas procedūra un nepieciešamie medikamenti maksā 1400 latu, skaidroja V.Lejiņš. Ja valsts apņemtos segt 1000 šādu manipulāciju veikšanu, gadā tas izmaksātu 700 000 latu, portālam norādīja S.Kolāte.

Demogrāfijas politikas apakškomisijas priekšsēdētāja vietnieks Imants Parādnieks uzsvēra, ka šī nav liela summa un ka nepieciešama tikai politiskā izšķiršanās šo jautājumu risināt.

Sniedzot valsts atbalstu neauglīgajiem vecākiem, ik gadu Latvijā dzimušo skaitu varētu palielināt par 300 līdz 400 bērniem, otrdien nosprieda sēdē.

EGV klīnikas ginekologs Voldemārs Lejiņš kā problēmas minēja ne tikai valsts atbalsta trūkumu vecākiem, kuri saskārušies ar neauglību, bet arī to, ka daudzu gadu garumā valdībai nav atradušies aptuveni 20 000 latu spermas bankas uzturēšanai un vēl aptuveni tik pat daudz – reģistra izveidei.

Apakškomisijas deputāti ar Veselības ministrijas pārstāvjiem vienojās, ka tuvāko mēnešu laikā tiks sagatavoti precīzi priekšlikumi, kā valsts varētu atbalstīt neauglības problēmas risināšanu, tai skaitā, ministrija veiks aprēķinus, lai noteiktu nepieciešamā finansējuma apjomu. Pēc šo priekšlikumu saņemšanas apakškomisija rīkos kopīgu sēdi ar Ministru prezidenta vadīto Demogrāfijas padomi, lai vienotos par konkrētiem uzdevumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas