Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Šlesera idejai būtiski samazināt namu pārvalžu skaitu Rīgā ir atbalsts

Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) ierosina Rīgā radikāli samazināt namu pārvalžu skaitu - no 15 līdz trim. Tā Šlesers trešdien sacīja intervijā Latvijas televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!". Kā galveno iemeslu šādam solim Šlesers min to neefektīvo darbību, kā arī nesamērīgi lielās izmaksas.

"Šobrīd aktuāls jautājums ir par namu pārvaldēm, kuru Rīgā šobrīd, ja nemaldos, ir 15. Pēdējā laikā esam dzirdējuši, ka viņu darbs nav efektīvs. Viņas ir tik dārgas palikušas, ka maksa par kvadrātmetra apkalpošanu rīdziniekiem izmaksā nesamērīgi dārgi. Es personīgi uzskatu, ka viens no risinājumiem būtu namu pārvalžu skaita samazināšana no 15 līdz trim," sacīja Šlesers.

Šo jautājumu Šlesers jau esot apspriedis ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC). "Mērķis - padarīt izmaksas lētākas. Nevar būt tā, ka mēs apvienosim namu pārvaldes kopā un izmaksas sadārdzināsies. Es uzskatu, ka izmaksas jāsamazina. Vai tie būs 10 vai 20% vai 50%, to parādīs šī reforma. Bet reformas mēs realizēsim.. Par to neesam lēmuši Rīgas domē, bet ar Ušakova kungu mēs to esam apsprieduši. Izskatās, ka mēs esam gatavi šīm nopietnajām reformām," sacīja Rīgas vicemērs.

Gan Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja, gan Rīgas namīpašnieku biedrība atzinīgi vērtē ierosinājumu samazināt manu pārvalžu skaitu Rīgā, tomēr apsaimniekotājus māc bažas, vai apsaimniekotāji fiziski spēs apsaimniekot tik lielas teritorijas.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko Diena.lv norādīja, ka ideja par namu pārvalžu apvienošanu ir pozitīva, jo pašreiz 15 namu pārvaldēm katrai ir atsevišķa personāldaļa un grāmatvedība.

“Ja mēs veiksim vairāku pārvalžu apvienošanu, lai izveidotu trīs vai vienu lielu apsaimniekotāju, tas padarīs pakalpojumu lētāku iedzīvotājiem, līdz ar to arī pieejamāku,” uzskata V.Stepaņenko. Viņš arī ir pārliecināts, ka, tā kā apvienošana plānota menedžmenta līmenī, tas neradīs neērtības iedzīvotājiem. Viņš uzskata, ka namu pārvalžu apvienošana varētu kļūt ir konkurētspēja ar privātajiem apsaimniekotājiem. Pēc V.Stepaņenko teiktā, pašvaldību namu pārvaldes šobrīd nespēj konkurēt ar privātajiem, bet reforma to varētu mainīt.

Arī Rīgas Namīpašnieku biedrības valdes priekšsēdētāja Rita Bednarska pārliecināta, ka namu pārvalžu skaita samazināšana ir pareizais solis, jo “pašreiz tādas namu pārvaldes apēd dzīvu naudu”. Tomēr trīs namu apsaimniekotāju vietā viņa ierosina pārņemt Ventspils pilsētas praksi, kur darbojas viena namu apsaimniekošanas firma, kas efektīvi apsaimniekojot vairāk nekā 60% visu īpašumu. “Jo mazāk būs apsaimniekotāju, jo mazāka apsaimniekošanas maksa būs jāmaksā iedzīvotājiem,” pārliecināta R.Bednarska. Viņasprāt, ideālā variantā dzīvokļu īpašnieki varētu apsaimniekot savu māju paši, un varētu darboties viena pārvalde, kas visu kontrolē.

Arī paši namu apsaimniekotāji nenoraida ideju par pārvalžu apvienošanu, vien norāda, ka jāskatās, kāda būs Rīgas domes piedāvātā struktūra. “Ir skaidrs, ka pakalpojums iedzīvotājiem vajadzīgs tāds, lai tas  būtu pieejams. Viss atkarīgs, kā plāno, kā sastrukturē,” teic SIA Kurzemes namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs Igors Trubko. Viņu gan māc bažas par to, vai apvienojot vairākas namu pārvaldes, to valdes priekšsēdētāji būs fiziski spējīgi tikt galā ar visiem pienākumiem, jo Ministru kabineta noteikumi paredz, ka, nosakot jaunu apsaimniekošanas maksu, par visiem dokumentiem atbild valdes priekšsēdētājs. “Cik viens cilvēks fiziski būs spējīgs visus dokumentus parakstīt?” jautā I.Trubko.


(papildināta, sākot ar 4.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas