Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

SC iesnieguši Saeimā grozījumus Satversmē par tautas vēlētu prezidentu

Politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) Saeimas deputāti iesnieguši Saeimā grozījumus Satversmē, paredzot, ka Valsts prezidentu uz četriem gadiem ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās vēlēšanās un tiesības vēlēt prezidentu ir pilntiesīgiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

SC priekšlikums paredz, ka izmaiņām būtu jāstājas spēkā ar nākamā prezidenta vēlēšanu rīkošanu.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Latvijā pastāvošā politisko partiju sadrumstalotība un līdz ar to nespēja vienoties par valsts attīstības pamatjautājumiem ir viens no iemesliem ārkārtīgi zemajam iedzīvotāju uzticības līmenim valsts varai, tostarp Saeimai. Savukārt "nosacījums, ka Valsts prezidentu ievēlē tauta, veicinātu skaidrāka politiskā piedāvājuma formulējumu un Valsts prezidents varētu kļūt par patiesu nācijas vienotības simbolu", norāda likumprojekta iesniedzēji.

Valsts prezidenta kandidātam vajadzētu uzstāties tautas priekšā, kas "ļautu izvirzīties intelektuāli stiprām personībām un pasargātu Valsts prezidenta vēlēšanas no neizteiksmīgām kompromisa figūrām", uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Veicot šādus likuma grozījumus, būtiski tuvinātos Valsts prezidenta institūcijas formālā un materiālā izpratne. Visas tautas vēlētā Valsts prezidenta institūcijas ieviešana palielinātu tās politisko lomu un pastiprinātu reālās pilnvaras, uzskata SC deputāti. Turklāt "visas tautas ievēlēts Valsts prezidents kā valsts galva personificētu valsts vienotību, garantētu tās integritāti, nedalāmību un kontinuitāti", akcentē likumprojekta iesniedzēji.

Likumprojektu iesnieguši SC deputāti Andrejs Elksniņš, Ņikita Ņikiforovs, Dmitrijs Rodionovs, Igors Pimenovs un Ivans Ribakovs.

Patlaban Satversmē noteikts, ka Valsts prezidentu ievēlē Saeima uz četriem gadiem, aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu.

SC līdzīgu priekšlikumu par izmaiņām Satversmē iesniedza arī pērn aprīlī, tomēr Saeimā toreiz nolēma šo iniciatīvu nevērtēt un nenodot izskatīšanai komisijās.

Arī koalīciju pārstāvošo partiju starpā iepriekš nebija vienprātības jautājumā par tautas vēlētu Valsts prezidentu, tomēr Reformu partija un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, kuri atbalsta šo ideju, plānoja sadarboties šīs idejas tālākā virzīšanā. Vienotība šo ieceri neatbalstīja, taču iesniedza likumprojektu, kas cita starpā paredz atklāti vēlēt prezidentu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas