Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rungainis: Hipotēku bankas komercaktīvu pievienošana varētu celt Citadeles vērtību

VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) komercaktīvu pievienošana varētu celt AS Citadele banka (Citadele) vērtību, uzskata investīciju baņķieris IBS Prudentia partneris Ģirts Rungainis.

Viņaprāt, ja aktīvu pārnešana tiks veikta pareizi, valstij vajadzētu iegūt vienu, bet spēcīgāku, lielāku un arī efektīvāku banku, samazinot strādājošo cilvēku skaitu un kopējo biznesa sistēmu padarot efektīvāku.

Ģ.Rungainis atzinīgi novērtēja sāktās diskusijas par abu valstij piederošo banku komercaktīvu apvienošanu, jo šis jautājums bijis jārisina jau pirms diviem gadiem, kad valsts īpašumā nonāca AS Parex banka.

Tā kā portfeļu integrācijas procesam no lēmuma pieņemšanas brīža būšot nepieciešams vismaz gads, Rungainis pieļauj, ka tas dos iespēju politiķiem novilcināt Citadeles pārdošanu, ar kuru jau patlaban, šķiet, neviens nesteidzas.

Ģ.Rungainis vairākkārt norādīja, ka Hipotēku bankas komercaktīvu pievienošana nav jautājums tikai par aktīvu portfeļiem, bet arī banku biznesa sistēmām, klientiem, darbiniekiem un filiālēm. Turklāt lielākoties šādos gadījumos aktuāli esot arī jautājumi par dažādām biznesa kultūrām un attiecību turpināšanu ar klientiem.

Ģ.Rungainis uzsvēra, ka portfeļa nodošanai ir jānotiek kvalitatīvi, nodrošinot, ka aktīvi nezaudē savu vērtību un tiek saglabātas klientu attiecības, kas arī noteiks to, vai procesa rezultātā Citadeles vērtība būs augusi.

Pievienotā portfeļa vērtība būšot atkarīga no tā, vai aktīvu atdeve būs lielāka par pasīvu izmaksām. "Skaidrs, ka savākt aktīvu portfeli kvalitatīvā procesā būs liels darbs un tas arī maksās naudu. Ja portfelis būs labi pārņemts, kā arī aktīvu atdeve ir augstāka par prasību atdevi, tas pievienos arī vērtību Citadelei. Tie būs miljoni, potenciāli vairāki desmiti miljonu," sprieda eksperts.

Investīciju baņķiera vērtējumā, lietderīgi būtu Hipotēku bankas labos aktīvus pievienot Citadelei, bet problemātiskos komercaktīvus pārnest uz AS Parex banku, kura jau patlaban klasiskās bankas funkcijas neveic, bet nodarbojas ar parādu piedziņu un nekustamo īpašumu apsaimniekošanu. Vienlaikus Parex bankas pārējie īpašnieki nebūs priecīgi par to, ka bankai tiek pievienoti papildu sliktie aktīvi, kas situāciju var pasliktināt.

"Ja vienam īpašniekam ir līdzīgi aktīvi un biznesi, ir tikai loģiski tos apvienot un optimizēt, palielinot to vērtību," uzskata Ģ.Rungainis.

Ģ.Rungainis arvien ir pārliecināts, ka pašreizējos apstākļos Citadeles vērtība samazinās, ko apliecinot arī tas, ka tās aktīvi nepalielinās. Turklāt tās infrastruktūras izmaksas un struktūra esot pārāk dārga biznesa apjomiem. "Arī valsts kā bankas īpašnieks neveicina biznesa attīstību, tādējādi banka nespēj konkurēt ar zviedru bankām. Hipotēku bankas aktīvu pievienošana varētu padarīt to lielāku, efektīvāku un vērtīgāku," pieļāva Ģ.Rungainis, norādot, ka arī investoru acīs Citadales vērtība patlaban samazinās.

Lai arī atbildīgās iestādes pagaidām neatklāj, vai pārdošanā tiks izlikta arī Parex banka, Ģ.Rungaiņa skatījumā, Parex banka pārdošana nozīmētu likvidēt aktīvus par ļoti zemām cenām. "Parex bankas rīcībā patlaban ir sliktie kredīti, kurus esot radījusi ekonomiskā krīze un nekustamo īpašumu tirgus sabrukums, kas patlaban sācis atkopties.

"Parex banka pusē esošo aktīvu vērtība pieaug un, ja tie tiks pietiekami saprātīgi pārvaldīti un pārvaldīšana neizmaksās dārgāk par vērtības pieaugumu, ar bankas pārdošanu nav jāsteidzas," uzskata investīciju baņķieris, pieļaujot, ka bankas likvidācija var aizņemt arī desmit gadus. Līdzīgi bijis arī Somijā un Zviedrijā, kur izveidoto slikto aktīvu banku likvidācija prasījusi vismaz desmit gadus.

Kā ziņots, strādājot pie Hipotēku bankas pārveides par attīstības banku, pašlaik tiek vērtēta iespēja tās komercaktīvus pārcelt uz citu valstij piederošo finanšu iestādi - Citadele banku, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Šis patlaban esot viens no iespējamajiem Hipotēku bankas sadalīšanas modeļiem, kas nopietni tiekot apspriests valdībā. Tam gan vēl esot nepieciešama padziļināta izpēte un izvērtējums, kā tas ietekmēs tālākos Citadele bankas pārdošanas plānus.

Valdība pie šī jautājuma varētu atgriezties jau tuvākajās nedēļās.

Neviena no iesaistītajām pusēm šonedēļ šo procesu nevēlējās komentēt.

Hipotēku banka dibināta 1993.gadā kā valsts komercbanka. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Hipotēku bankas koncernā darbojas meitasuzņēmumi Hipolīzings, Hipo fondi, HipoNIA un Riska investīciju sabiedrība.

Hipotēku bankas bruto aktīvu apjoms 2010.gada pirmajos sešos mēnešos bijis 937,8 miljoni latu, bet bruto kredītportfelis - 663 miljoni latu. Noguldījumu apjoms šajā laika posmā pieaudzis par 1%, sasniedzot 329 miljonus latu.

Savukārt Citadele tika izveidota pērn augustā pēc Parex bankas restrukturizācijas. Uz jaundibināto Citadeli tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās Parex bankas aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti Parex bankā jeb risinājumu bankā. Uz Citadele banku tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

75% bankas Citadele akciju īpašnieks ir valsts akciju sabiedrība Privatizācijas aģentūra, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas