Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas domes deputāts Skuja uzvārdu nav mainījis krimināllietas dēļ

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) medijos izteicis pārmetumus Rīgas domes (RD) frakcijas _Demokrātiskie patrioti _priekšsēdētājam Jānim Mārtiņam Skujam par to, ka viņš sevi domē pozicionē kā korupcijas apkarotāju, lai gan pats iepriekš bijis sodīts par starpniecību kukuļdošanā.

J. M. Skuja savu vainu nenoliedz un uzsver, ka pirms iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām par to krustu šķērsu stāstījis un sniedzis intervijas medijos. Tagad, tuvojoties jaunām vēlēšanām, 10 gadus vecie notikumi tiek vilkti ārā ar jaunu sparu, portālam Diena.lv skaidroja J. M. Skuja.

“Man ir vēl viens mīļš citāts par J. M. Skuju - no tiesas sprieduma. 2004.gadā Rīgas Apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija Jānim Iļjinam (tā kādreiz sauca J. M. Skuju) piesprieda brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti, ar pārbaudes laiku uz vienu gadu, par atkārtotu starpniecību kukuļdošanā Rīgas domes darbiniekam. Kukuļa apmērs bija 9000 latu, teikts tiesas spriedumā,” portālā Delfi.lv rakstījis N. Ušakovs.

J. M. Skuja pirms vairāk kā 10 gadiem strādājis Ērika Stendzenieka vadītajā reklāmas firmā ZOOM, kurai tolaik bijis nepieciešams iegūt reklāmas laukumu uz kādas ēkas fasādes. RD pašvaldības uzņēmuma direktors Dainis Žagars 1997.gadā pieprasīja no ZOOM direktora kukuli 3000 latu apmērā par ēkas fasādes nomas līguma noslēgšanu reklāmas izvietošanai un SIA ZOOM atbrīvošanu no nomas maksas. 

2001.gadā D. Žagars atkārtoti pieprasīja kukuli 6000 latu apmērā, lai pret SIA ZOOM netiktu vērsta parāda piedziņa par nesamaksāto nomas maksu. Kukuļošanā starpnieks bija SIA ZOOM darbinieks J. M. Skuja, toreiz tika teikts Latvijas Republikas Augstākās Tiesas preses paziņojumā. 

Pa šo laiku J. M. Skuja paguvis nomainīt savu uzvārdu – iepriekš viņu sauca Jānis Iļjins. Taču, kā tagad apgalvo J. M. Skuja, uzvārda maiņa nav bijusi saistīta ar krimināllietu – viņš izlēmis pāriet mātes uzvārdā. “Padomju laikā nevarēja pasē likt divus vārdus un tad vienkārši nolēmu to nokārtot,” norādīja J. M. Skuja.

J. M. Skuja neuzskata, ka starpniecība kukuļdošanā tagad būtu traucēklis darbam domē – vēlētāji par viņu ir balsojuši, lai gan cilvēkiem bijusi iespēja viņu izsvītrot. “Cilvēki ir par mani nobalsojuši. Arī partija mani toreiz varēja nepieņemt,” sacīja J. M. Skuja.

Demokrātisko patriotu priekšsēdētājs uzskata, ka par viņa starpniecību kukuļdošanā tagad tiek runāts, jo tuvojas pašvaldību vēlēšanas. “Es runāju par tām nelietībām, tām blēdībām un shēmām, kas notiek Rīgas domē. Protams, ka tas Nilu aizskar un viņš mēģina kaut kādā veidā kļūt pūkaināks nekā ir un velk ārā 10 gadus vecus notikumus,” uzskata J. M. Skuja.

Krimināllieta pret D.Žagaru un J.M. Skuju tika ierosināta 2001.gada 2.februārī. Rīgas apgabaltiesa 2004.gada 22.novembrī tiesājamos atzina par vainīgiem un piesprieda D.Žagaram brīvības atņemšanu uz četriem gadiem ar daļēju mantas konfiskāciju, bet J.M. Skujam – brīvības atņemšanu uz trīs gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Krimināllikums, 322. pants nosaka, ka par starpniecību kukuļošanā, ja tā izdarīta atkārtoti, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas