Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Prezidents un premjers nevēlas norādīt ST par iespēju apturēt referendumu

Valsts prezidents Andris Bērziņš un premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) nevēlas norādīt Satversmes tiesai (ST), vai būtu jāaptur referendums par krievu valodu kā otru valsts valodu. ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris izteicies, ka teorētiski būtu iespējams apturēt 18.februārī gaidāmo referendumu.

"Es baidos Satversmes tiesai kaut ko ieteikt, ja viņi saka, lai iet to soli līdz galam, jo laiks negaida, lai rīkojas un pasaka," prezidents norādīja žurnālistiem pēc tikšanās ar premjeru.

Uz jautājumu, vai tas būtu jādara, Bērziņš atbildēja, ka tas ir ST lēmums. "Tas tiks izskaidrots tā, ka es saku, kas Satversmes tiesai ir jāpieņem," uzsvēra prezidents.

Arī premjers sacīja, ka šāds lēmums jāpieņem ST. "Kā Satversmes tiesa lems, tā būs. Politiski ir grūti kaut ko komentēt," piebilda Dombrovskis. "Mums ir neatkarīga tiesu vara. Izpildvarai vai kādai citai varai nav jānorāda, vai Satversmes tiesas lēmums ir pareizs vai nav," pastāstīja valdības vadītājs.

Pēc Dombrovska vārdiem, Vienotības frakcija vērtēs, vai parakstīt Nacionālās apvienības sūdzību ST par referenduma pretlikumīgumu.

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris Latvijas radio trešdienas rītā atzina, ka teorētiski pastāv iespēja, ka ST aptur referenduma sarīkošanu. "Patlaban varu tikai teorētiski spriedelēt. Ja tiek noformulēts pieteikums atbilstoši mūsu kompetencei un tiesa lemtu par lietas ierosināšanu, un vienlaicīgi būtu izteikts lūgums apturēt kādas darbības, jo nebūtu loģisks tiesas spriedums, ja notikumi ietu savu ceļu, un tad tiesas spriedumam būtu nulle vērtības. Ja izpilde novestu pie bezjēdzības spriedumā, tad mēs iepriekš apturam, tā ka tad teorētiski tas ir iespējams," klāstīja Kūtris.

ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa iepriekš paskaidroja, ka vispirms pieteikumu izvērtēs ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris. Ja pieteikums būs virzāms tālāk, tas tiks nodots ST kolēģijai, kam mēneša laikā būs jāsniedz atzinums, vai ir ierosināma lieta.

ST kolēģijas atzinumā tiks minēta lietas ierosināšanas ietekme uz referenduma sarīkošanu. "Kolēģijas lēmumā būs arī norādīts, kas no tā izriet," norādīja Pauliņa. Ja lieta tiks ierosināta, pēc likuma, tā jāizskata piecu mēnešu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas