Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Premjers: vienošanās par budžetu ir panākta

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka praktiski visi lēmumi par 2010.gada budžetu ir pieņemti un līdz ar to Saeima 1.decembrī varēs lemt par budžeta pieņemšanu galīgajā lasījumā.Žurnālistiem V.Dombrovskis arī atzina, ka "esam tehniskā līmenī panākuši vienošanos arī ar aizdevējiem". Premjers gan piebilda, ka galīgās sarunas ar viņiem par 2010.gada budžetu būs pēc tā pieņemšanas Saeimā, kad Latvijā ieradīsies kārtējā pastāvīgā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) misija.

Valdība vienojusies, ka netiks ieviests tā sauktais progresīvais uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN), kas paredzēja, ka uzņēmumiem, kuru peļņa pārsniedz piecus miljonus latu, tiek piemērota 25% likme, iepriekš informēja Finanšu ministrijas preses pārstāvis Aleksis Jarockis. Tāpat kā līdz šim, UIN likme šiem uzņēmumiem būs 15%.

To apstiprināja arī premjers, norādot, ka pēc sarunām ar aizdevējiem panākta izpratne, ka šis nodoklis būtu grūti administrējams un ka būtu arī iespējas to apiet.

Pēc V.Dombrovska sacītā, papildus nepieciešamā budžeta konsolidācija par 57,4 miljoniem latu tiks panākta, ceļot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), paaugstinot transportlīdzekļu ikgadējās nodevas (izņemot kravas auto), ieviešot akcīzes nodokli dabasgāzei un progresīvo mājokļa nodokli. Premjers arī neslēpa, ka mājokļa nodokļa likmes varēja būt augstākas, taču Tautas partijas pretestība koalīcijai nav ļāvusi par to vienoties.

Valdība, pirmdien lemjot par izmaiņām vairākos nodokļu un nodevu likumos, gan vienojās tikai par grozījumu pieņemšanu IIN likumā, nosakot, ka likme nākamgad būs 26% līdzšinējo 23% vietā, tāpat valdība vienojās, ka spekulatīvie darījumi par nekustamajiem īpašumiem tiks aplikti ar 15% likmi. Valdība nemainīja iepriekš pieņemto lēmumu par dividenžu ienākumiem, un tiem likme būs 10%.

Valdība konceptuāli skatīja arī pārējās izmaiņas nodokļos, par kurām tika panākta konceptuāla vienošanās jau piektdien, proti, transportlīdzekļu nodevas celšana, progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, akcīzes nodoklis dabasgāzei-kurināmajam, taču konkrētu lēmumu par grozījumiem vēl nepieņēma, jo nepieciešami vēl tehniski un redakcionāli labojumi. Paredzams, ka valdība par tiem turpinās lemt otrdien. Attiecībā uz transportlīdzekļu nodevu Satiksmes ministrijai vēl jāsagatavo savi priekšlikumi. Izmaiņas varētu būt diezgan lielas, bet precīzi to apmēri vēl nav zināmi. Šogad ienākumi no nodevas bija plānoti 27 miljonu latu apmērā, nākamgad tiem būtu jābūt par 18 miljoniem latu lielākiem.

V.Dombrovskis piebilda, ka 2010.gada budžets ir smags, bet bez aizdevēju prasītās fiskālās konsolidācijas to ar viņiem vispār nebūtu iespējams saskaņot.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas