Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Premjers skaidro, kas solīts starptautiskajiem aizdevējiem

Pēdējās dienās sistemātiski izplatīta nepatiesa informācija par  valdības un starptautisko aizdevēju sarunām, paziņojis premjers Valdis Dombrovskis (JL) īpaši izplatītajā paziņojumā. Jau ziņots, ka no jauna ir jāparaksta protokols ar Starptautisko Valūtas fondu. Pirmdien pēc sarunām ar aizdevējiem, žurnālisti, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēstīja, ka aizdevējiem solīts nepieļaut nodokļu samazināšanu nākamajos divos gados un līdz 1.jūnijam sagatavot pensiju sistēmas reformas plānu, paredzot pensionēšanas vecuma palielināšanu.

Nosacījums neveikt nodokļu samazināšanu neattiecas uz diviem gadiem, bet gan tikai uz 2010.gadu. Arī PVN palielināšana ir minēta tikai pieļāvuma formā, nevis bezierunu kārtā, kā tas bija noteikts iepriekšējās valdības parakstītajā vēstulē SVF, trešdien atklāja premjers. Nekustamā īpašuma nodokļa, automobiļu nodokļa vai PVN palielināšana esot minēta pieļāvuma formā. Attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli, iepriekšējā vēstule SVF paredzēja konkrētu ieņēmumu pieaugumu ¾ - 1% no IKP, sākot ar 2011.gadu. Jaunajā vēstulē šāda kvantitatīva nosacījuma neesot.

Savukārt par pensiju reformu jaunā vēstule satur formulējumu, ka sadarbībā ar starptautiskajiem aizdevējiem un sociālajiem partneriem strādās pie izmaiņām pensiju sistēmā, lai nodrošinātu visu trīs pensiju sistēmas līmeņu ilgtspēju. V.Dombroskis noliedzis informāciju, ka pensionēšanās vecums solīts paaugstināt jau 2012.gadā.

Attiecībā uz budžeta deficītu spēkā paliekot iepriekšējie mērķi – 6% no IKP 2011.gadā un 3% no IKP 2012.gadā. Konsolidācijas apjoms 700 – 800 miljonu latu turpmāko divu gadu laikā ir minēts kā iepriekšējs novērtējums, kas varot mainīties atkarībā no budžeta ieņēmumiem un ekonomikas atjaunošanās.

"Uzskatu, ka šobrīd, kad ir panākts būtisks progress valsts finanšu sistēmas stabilizācijā, būtu bezatbildīgi atteikties no sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem un programmas izpildes. Vēlreiz uzsveru, ka sagatavotajos dokumentos būtiskie aizdevuma nosacījumi (budžeta deficīta mērķi, nodokļu politika, sociālie jautājumi) netiek mainīti."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas