Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Premjers rīt aicinās koalīciju samazināt budžeta deficītu par 500 miljoniem

Ja Latvijas valdība nepiekāpsies un neveiks budžeta sabalansēšanu par 500 miljoniem latu, bet gan tikai par plānotajiem 325 miljoniem, tad līdz jaunajam gadam izsīks nebaltai dienai sarūpētā nauda un nākamgad nāksies griezt nevis tikai par 175 miljoniem, bet par miljardu, tā svētdien pārraidītā intervijā raidījumam Nekā Personīga teica finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) aicinās koalīcijas partnerus nākamā gada budžeta deficītu tomēr samazināt par 500 miljoniem latu, tai skaitā, ieviešot nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) dzīvojamām platībām, svētdien vakarā vēsta LETA. V.Dombrovskis un E.Repše šovakar tikušies ar redzamākajiem Jaunā laika politiķiem un vienojušies rīt aicināt koalīcijas partnerus strādāt, lai nākamā gada budžetā sasniegtu starptautiskajiem aizdevējiem solīto samazinājumu.

"Bez minēto lēmumu pieņemšanas neviens uz mums nopietni neskatīsies," aģentūrai LETA sacījusi partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Minētie jautājumi tiks apspriesti jau rītdienas koalīcijas sanāksmē. Parlamenta kuluāros tiek runāts, ka arī Tautas partija, kas līdz šim asi iestājās pret NĪN ieviešanu, varētu nobalsot par nodokļa izmaiņām.

Lūgts atbildēt, kas notiks, ja Latvijas valdība paliks pie 325 miljonu latu samazinājuma, ministrs intervijā televīzijas raidījumam norādīja: tikko paklīdīs baumas par to, ka Latvijas patiešām nepilda programmu, vistuvākajā laikā ir sagaidāms, ka aģentūra Moody’s samazina Latvijas kredītreitingu. Ja tas notiks, tad Latvijas valdībai nekavējoties iestāsies pienākums izmaksāt 700–800 miljonu latu priekšlaicīga parāda. "Tas nozīmē, ka Valsts kasē naudiņa, kas šobrīd it kā mazliet sarūpēta nebaltai dienai, izsīks jau līdz jaunajam gadam un neviens mums klāt neaizdos," teica E.Repše. Jāpiebilst gan, ka publiskajā vidē jau kādu laiku izskan bažas, ka Latvija varētu nepildīt starptautiskajiem aizdevējiem dotās saistības.

Tad, pēc viņa teiktā, jaunajā gadā būsim spiesti griezt nevis tikai par 175 miljoniem, kas tagad ir atlicis, bet par visu miljardu, samazinot savu deficītu līdz nullei, dzīvojot no rokas mutē. "Piedevām, vēl būs pilnībā sagrauta Latvijas starptautiskā reputācija uz ilgiem laikiem. Tā diemžēl mēs maksājam nevis par šodienas kļūdām, bet par iepriekšējo piecu gadu kļūdām," norādīja ministrs.

Diena.lv jau vēstīja, ka ir sākusies tā saucamā budžeta plāna B veidošana. Iepriekšējais plāns balstījās uz to, ka Latvijas starptautiskie aizdevēji ļaus nepieciešamajā 500 miljonu latu ietaupījumā ieskaitīt arī šī gada lēmumu ietekmi (175 miljonus). Taču, saņemot vairākus atgādinājumus un kritiku no ārvalstīm, sākta lielāka ietaupījuma meklēšana. Lai sasniegtu nepieciešamo budžeta deficīta samazinājumu, tiek apspriesta iespēja ieviest mājokļu nodokli, atcelt vēl atlikušos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus, atteikties no ceļu un ēku remontēšanas vai būvēšanas.

(pievienota 2.-4.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas