Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Premjers: budžeta pieņemšanai balsu pietiks; TP joprojām iebildumi

Smagākais budžets, pie kura nācies strādāt - tā premjers Valdis Dombrovskis (JL) raksturo 2010. gada valsts izdevumu un ieņēmumu saplānošanu. Arī piektdien valdība skatīs budžetu, paredzot izdevumu samazinājumu 300 miljonu latu apmērā un ieņēmumus 180 miljonu latu apmērā, tādējādi panākot nevis prasīto 8,5% deficītu no iekšzemes kopprodukta, bet gan 7,5%. Intervijā LNT raidījumā _900 sekundes _premjers atteicās iesaistīties kādās spekulācijas par to, ka pēc budžeta pieņemšanas viņa vadītā valdība varētu krist.

Gaidāmās nodokļu izmaiņas skar nekustamā īpašuma nodokli, kur zemes nodokļa likme tiks paaugstināta no pašreizējā 1 līdz 1.5%, tiks ieviesta 3% likme par neapstrādātu zemi, bet par mājokļa nodokli valdībai vēl jāvienojas. Šī nodokļa piemērošana mājokļiem "lielā mērā varētu skart ja ne visus, tad vairumu Latvijas iedzīvotāju", atzina premjers. Jāatgādina gan, ka koalīcijas partiju vidū nav vienotības par šo nodokli un par to paredzamas vēl diskusijas.

Izvērtējot valdībā iesniegto nākamā gada valsts budžeta projektu, Tautas partija atzīst, ka ar atsevišķiem precizējumiem tas būtu iespējami ātri jāvirza pieņemšanai Saeimā, tādējādi mazinot neskaidrību par veselības, izglītības, drošības un citu valstiski svarīgu funkciju izpildei atvēlēto finansējumu. Tomēr tai ir vairāki iebildumi pret budžetā plānotajām izmaiņām.

Tautas partija informē, ka ekonomiskās lejupslīdes laikā neatbalstīs nodokļu sloga palielināšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Tādēļ, lai pildītu valdības doto solījumu Eiropas Kopienai un Starptautiskajam Valūtas fondam  par nekustamā īpašuma nodokļa bāzes paplašināšanu, Tautas partija aicina vienlaikus samazināt nodokļa likmi.

Izvērtējot finanšu un ekonomikas ministru piedāvātos variantus mājokļu aplikšanai ar nekustamā īpašuma nodokli, Tautas partija secina, ka tiem nav ekonomiska pamatojuma. Abi varianti būtiski palielina nodokļu slogu iedzīvotājiem un deformē nodokļu sistēmu, nosakot dažādas nodokļu likmes dažādiem objektiem. Tāpat jāņem vērā, ka šos finanšu un ekonomikas ministru piedāvātos variantus tehniski nav iespējams ieviest no 2010.gada janvāra, jo nepieciešama tehnoloģiski sarežģīta kadastra datu apstrāde.

Tā vietā Tautas partija aicina piemērot samazināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi, paplašinot nodokļa bāzi. Īstenojot šo priekšlikumu TP norāda uz priekšnoteikumi, kas jāņem vērā - nedrīkst palielināt nekustamā īpašuma nodokļa slogu attiecībā pret iekšzemes kopproduktu; 2010.gada jāsaglabā maksājuma pieauguma ierobežojums 25% apmērā; jāpaplašina tiesības no 2011.gada pašvaldībām noteikt papildlikmi pie samazinātās pamatlikmes; jānodrošina, ka nodokļu administrācijas izdevumi katram nodokļa maksātājam nepārsniedz iekasētā nodokļa apmēru.

Tāpat TP nav pieņemams Finanšu ministrijas piedāvājums par līdzekļu taupīšanu, samazinot nodokļu atvieglojumus par apgādībā esošajiem bērniem. "Budžeta deficītu tas būtiski nemazinās, taču ģimenēs, kurās ir trīs un vairāk bērnu, radīs ievērojamus ienākumu samazinājumus," uzskata TP. Partija uzskata, ka līdzekļi budžeta deficīta mazināšanai būtu jārod, novēršot funkciju dublēšanos valsts pārvaldē. "Piemēram, ir jāatsakās no tām Valsts kancelejas funkcijām, ko jau veic Tieslietu ministrija. Ir beidzot radikāli jāsamazina to institūciju skaits, kas piešķir Eiropas finansējumu, pēta, analizē, kontrolē tā izlietojumu," teikts TP paziņojumā.

Lielākā koalīcijas partija uzskata, ka valdībai būtu atkārtoti jāatgriežas pie valsts funkciju analīzes - kaut gan  Ministru prezidenta publiski paudis apņemšanos, valdība nav pieņēmusi nevienu lēmumu par kādu funkciju nodošanu privātajam vai nevalstiskajam sektoram, vai to nodrošināšanu uz partnerības pamatiem, secinājusi TP un uzskata, ka tieši šajā jomā meklējams pietiekami būtisks līdzekļu ekonomijas avots. "Tāpēc aicinām valdību pēc budžeta projekta iesniegšanas Saeimā nekavējoties ķerties klāt atkārtotai un nopietnākai funkciju analīzei," teic TP.

Progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis pagaidām netiks ieviests, premjers uzskata, ka tas vien veicinātu ēnu ekonomiku. "Tas ir ļoti jūtīgs temats Latvijā un es nedomāju, ka pašreiz būtu jāievieš progresīvo nodokli, vēl jo vairāk tas tikai stimulētu ekonomikas ieiešanu ēnu ekonomikā," sacīja Dombrovskis.

Savukārt sociālā budžeta samazinājums tiks atstāts 40 milj. Ls līmenī, neplānojot jaunus samazinājumus, teica premjers Latvijas Radio. Varētu būt, ka, pateicoties straujajām nodokļu izmaiņām, budžeta deficīts sarūk ātrāk un ir nevis solītie 8.5%, bet gan jau 7.5% no IKP.

Viņš uzskata, ka Saeimas vairākums pieņems budžetu, bet par tālāko koalīcijas partiju rīcību un valdības stabilitāti viņš atsakās runāt. "Es tādās spekulācijās pašreiz neieietu. Pašreiz tiešām svarīgākais ir koncentrēties uz budžetu un to pieņemt," uzsver premjers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas