Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pieļauj, ka VL-TB/LNNK koalīcijā var zaudēt identitāti

11.Saeimas vēlēšanās lielākie uzvarētāji ir nacionālā apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK), kurai pastāv draudi zaudēt identitāti, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politologi.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Politikas zinātnes katedras asociētais profesors Andris Sprūds uzskata, ka gandrīz vienīgais ieguvējs ir nacionālā apvienība, lai gan tā savus muskuļus ir uzaudzējusi, pateicoties tam, ka atradusies opozīcijā.

"Esot pozīcijā kopā ar salīdzinoši līdzīgām partijām - Vienotību, kurai ir spēcīgs Pilsoniskās savienības (PS) spārns, un Zatlera reformu partiju (ZRP) - VL-TB/LNNK nebūs tik viegli pozicionēties, ņemot vērā to, ka viņi ir piekāpušies vairākos jautājumos. Tas viņiem noņem iespējas pozicionēties tur, kur viņi iepriekš to varēja darīt, ar ko viņi pašlaik atšķiras no Vienotības sastāvā esošās PS, kas ir viņu politiskā misija, piekāpjoties vairākos būtiskos jautājumos. No vienas puses, viņi ir uzvarētāji, nonākot valdībā un nodefinējot ietvarus koalīcijai, taču jau tuvākajā laikā pastāv noteikti riski," teica Sprūds.

Savukārt visas pārējās 11.Saeimā ievēlētās partijas Sprūds raksturo kā daļējas zaudētājas. "Partiju apvienība Saskaņas centrs (SC) kā uzvarētāja nav tikusi valdībā, lai gan viņi bija gatavi piekāpties un, neskatoties pat uz to, tika atstāti ārpus koalīcijas. ZRP iepriekš bija definējusi nepieciešamību veidot koalīciju ar SC, un šī iecere joprojām tiek saglabāta kā mērķis, kas nozīmē, ka tā nav sasniegusi to, ko vēlējās. Arī Vienotība pašlaik nav vieglā situācijā, jo tā ir ideoloģiski iespiesta starp ZRP un nacionālo apvienību. Par tiesiskumu cīnās ZRP, par nacionālajiem jautājumiem - nacionālā apvienība. Par ko tad īsti cīnās Vienotība? Par to, ka viņiem pašlaik ir labākais premjera amata kandidāts," stāstīja Sprūds.

Polittehnologs Jurģis Liepnieks uzskata, ka no visa notikušā lielākie ieguvēji ir abu flangu ekstrēmisti, jo sliktākais, ko Valda Zatlera (ZRP) politiskās pieredzes trūkums ir izdarījis, ir tas, ka starpnacionālās attiecības un retorika par tām ir atsviesta atpakaļ pagājušā gadsimta 90.gadu sākuma līmenī.

"Tādēļ vislielākie ieguvēji būs tie, kuri gūst politisko kapitālu no nesaskaņām, konfliktiem, proti, abu flangu ekstrēmisti - radikālākie krievu kopienas politiskie spēki un VL. Taču VL var izrādīties arī zaudētāji no ieiešanas šajā koalīcijā. VL ir liels risks zaudēt lielu daļu savas identitātes. Tagad ne ar ko būtisku neatšķiras Solvitas Āboltiņas publiskie izteikumi no Raivja Dzintara izteikumiem. Kad viņi abi strādās kopā valdībā, redzēsim, kā tas attīstīsies. Nacionālo attiecību radikalizēšana ir piespiedusi arī daudzus Vienotības politiķus ieviest nacionālos jautājumus savā retorikā. Tas, kas pirms gada bija tikai VL arsenālā, tagad ir arī Vienotības arsenālā. Tas atņem daļu VL identitātes. Ja viņiem valdības darba dēļ nāksies atteikties no savām programmas daļām, uzvarētāji var izrādīties par ļoti lieliem zaudētājiem," prognozēja Liepnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas