Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +24 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Pēc 12 stundu darba pieņem 2010.gada budžetu

Saeima otrdien deviņos no rīta sāka sēdi, kurā notiek galīgais balsojums par nākamā gada budžeta projektu, kas paredz virkni nodokļu paaugstināšanu. Tas visvairāk skars tieši vidusslāni, uz to otrdien norāda laikraksts Diena. Iepriekš Saeimas spīkers Gundars Daudze solīja, ka deputāti izvairīsies no lēmumu pieņemšanas naktī. Ja galīgo lēmumu neizdosies pieņemt otrdien, sēde tikšot pārcelta uz nākamo dienu.

Saeima pēc vairāk nekā 12 stundu darba ap plkst. 22 pieņēma nākamā gada budžetu galīgajā lasījumā.  Par nobalsoja 64 deputāti, 30 pret, neviens neatturējās. Koalīcijas deputāti neizmantoja iespēju garām runām Saeimas tribīni ne lai aizstāvētu budžetu, ne lai to kritizētu. Radās iespaids, ka deputātiem nav viegli atklāti runāt par nākamā gada budžetu.


Lielāka alga valsts pārvaldē būs premjeram

Saeima šodien atbalstīja likumu par vienoto darba samaksu valsts un pašvaldību iestādēs. Vienotajā algu sistēmā tiks iekļauti pašvaldību domes deputāti, Saeimas apstiprinātās un ieceltās amatpersonas, valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbinātie, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes, padomes locekļi, valsts augstskolas, pašvaldībās nodarbinātie, militārpersonas, u.c. Mēnešalga jānosaka, nepārsniedzot premjera algu, kas ir 1908 lati.

Likumprojekts paredz divu veidu mēnešalgas noteikšanas metodes.  Attiecībā uz vēlētajām un vēlēto ieceltajām vai apstiprinātajām amatpersonām tiks piemērota koeficientu sistēma ar piesaisti valstī strādājošo darba samaksai. Tiešo pārvaldes iestāžu un neatkarīgo iestāžu darbinieku, tiesu varas iestāžu darbinieku mēnešalgu regulēs Ministru kabineta noteikumi.

Likums arī nosaka, ka nākamgad valsts iestādes var apdrošināt amatpersonu un darbinieku veselību tikai par amatpersonu un darbinieku finanšu līdzekļiem. Likums paredz uz diviem gadiem noteikt prēmiju maksāšanas aizliegumu.

LPP/LC deputāts Andris Bērziņš aicināja vienotajā algu sistēmā iekļaut arī Latvijas Banku (LB), kas gan netika atbalstīts. Viņš uzsvēra, ka Latvijas centrālās bankas prezidenta alga ir lielāka nekā viņa kolēģiem Lietuvā un Igaunijā, kā arī  krietni pārsniedz to summu, ko saņem ASV federālo rezervju šefs. Jaunā laika pārstāve Ilma Čepāne gan oponēja, ka  LB pārtiek no pašu ieņēmumiem, turklāt tai algu ziņā ir jākonkurē ar komercbankām. «Izdarot spiedienu uz Latvijas Banku, mēs izdarām spiedienu uz nacionālo valūtu,» pauda I.Čepāne.

Vienotajā algu sistēmā netiks iekļauta arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Taču gan LB, gan FKTK sava atalgojuma apmēru regulāri būs jāpublisko šo institūciju oficiālajās mājaslapās, turklāt uz FKTK divus gadus būs jāievēro arī aizliegums izmaksāt prēmijas.

Ostu valdes locekļu atalgojums gan varēs pārsniegt likumā noteiktos griestus, bet par to būs jālemj valdībai, bet valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojums tiks noteikts īpašā likumā, kas vēl jāpieņem.


Iedzīvotāju ienākuma nodoklis būs 26%

Saeima šodien atbalstīja grozījumus Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likumā, kas paredz IIN celšanu no 23% līdz 26%. No 15% līdz 26% pieaugs arī ienākuma nodokļa likme pašnodarbinātām personām.

Saeimas vairākums noraidīja alternatīvo «Sabiedrības citai politikai» priekšlikumu ieviest progresīvo ienākumu nodokli ar likmi 20—40%. Kā uzsvēra deputāts Aigars Štokenbergs, tagad cilvēki, kas dzīvo tikai no algas nodokļos samaksā daudz vairāk, nekā tie, kas pārtiek no citiem ienākumiem, piemēram, no dividendēm, tādēļ algu saņēmēji ir jāaizsargā.

Ienākuma nodoklis (jeb kapitāla pieauguma nodoklis) būs jāmaksā par peļņu no depozītiem, akciju pārdošanas dividendēm utt. 10% likme atteiksies uz depozītu procentiem, peļņu no uzkrājošās apdrošināšanas, pensiju fondiem, dividendēm, savukārt 15% būs jāmaksā no ienākumiem, kas gūti no akciju, kapitāldaļu un nekustamā īpašuma pārdošanas. Ar nodokli tiks aplikti arī ienākumi no augošā meža pārdošanas.

Divas reizes tiks samazināta attaisnoto izdevumu norma par izglītību un ārstēšanu — no 300 līdz 150. Tas gan atteiksies tikai uz tām pārmaksātā nodokļa izmaksām, kas veikti 2011.gadā.

Likums paredz, ka nodoklis būs jāmaksā arī par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām. Ja netiks veikta nobraukto kilometru uzskaite, nodoklis mēnesī veidos 85,13 latu. Ja kilometri tiks uzskaitīti, piemēram, mēnesī ar vecāku un jaudīgāku automašīnu privātām vajadzībām nobraucot 300 kilometru, nodoklis veidos ap 20 latiem.


Mājokļiem - progresīvais nodoklis

Saeima šodien atbalstīja grozījumus “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas paredz paplašināt ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamo objektu loku: tajā tiks iekļautas dzīvojamās mājas, kā arī inženiertehniskās būves. Zemei nodokļa likme ar nākamo gadu būs 1,5% (patlaban 1%) no to kadastrālās vērtības, saglabājot 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu līdz 2010.gada beigām. Minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums būs 5 lati.

Mājokļiem tiek noteikta progresīva nodokļa likme — 0,1%—0,3% atkarībā no kadastrālās vērtības. Kā skaidro Finanšu ministrija, piemērojot 0,1% likmi nodokļa pieaugums Rīgā par vidējas kadastrālās vērtības 75 kvadrātmetru dzīvokli varētu būt 28 lati gadā, bet Ludzas novadā par tādas pašas platības dzīvokli būs jāmaksā minimālais nodokļa maksājums 5 lati gadā, jo aprēķinātais nodoklis būs 1,25 lati. Īpašumiem, kuru kadastrālā vērtība pārsniedz 40 tūkstošus latu, likme būs 0,2%, savukārt mājokļiem ar vērtību virs 75 tūkstošiem likme veidos 0,3%.


Nākamsezon - dārgāka gāze

No nākamā gada 1.maija apmēram par 7% pieaugs maksājumi par gāzi tiem iedzīvotājiem, kuri gāzi izmanto kā kurināmo. Saskaņā ar Saeimas šodien akceptētiem grozījumiem likumā “Par akcīzes nodokli”, akcīzes nodoklis dabasgāzei kā kurināmā līdzeklim būs 15,6 latu apmērā par 1000 kubikmetriem, bet dabasgāzei, kuru izmanto kā degvielu — 70 Ls apmērā par 1000 kubikmetriem.

Grozījumi arī paredz būtiski samazināt degvielas akcīzes nodokļa kompensācijas lauksaimniekiem — ja līdz šim viņiem tika atmaksāts akcīzes nodoklis par 100 litriem degvielas uz vienu hektāru lauksaimniecības zemes, tad no nākamā gada nodokli atmaksās tikai par 50 litriem degvielas uz hektāru.


Sadārdzināsies lētās cigaretes un vīns

Līdz ar akcīzes nodokļa likmes palielināšanu, ko šodien atbalstīja Saeima, ar nākamo gadu sadārdzināsies lētas cigaretes un vīns. Vīna cena varētu pieaugt par apmēram 12%. Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka līdz ar šī alkoholiskā dzēriena sadārdzināšanos tā patēriņš varētu samazināties: nodokļa paaugstinājuma gadījumā un citu faktoru ietekmē vīna pārdošanas apjomi patēriņš varētu samazināties par 20%. Savukārt zemāko cenu segmenta cigarešu patēriņš varētu sarūkt par 15%. Cigarešu paciņa, kas tagad maksā 1,07 latus, pēc izmaiņām maksās 1,24 latus, tikmēr to produkciju, kuras cena pārsniedz 1,48 latus, nodokļa celšana neietekmēs.


Ievieš pabalstu griestus

Nākamgad tiks ierobežoti vairāku valsts pabalstu apmēri - to paredz Saeimas atbalstītie grozījumi likumā par "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam". Tā, tiks samazināts bērna kopšanas pabalsts strādājošiem vecākiem - par bērniem, kas būs dzimuši pēc 2010.gada 2.maija, strādājoša māmiņa vai tētis varēs saņemt tikai pusi no piešķirtā pabalsta apjoma. Arī nestrādājošiem vecākiem bērna kopšanas pabalsta apmērs tiks ierobežots: tas veidos 350 latus plus puse no summas, kas pārsniedz šos griestus. Šis ierobežojums atteiksies uz bērniem, kas dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra.

Līdzīgā veidā tiks ierobežots arī bezdarbnieku pabalstu apjoms.

Likums arī paredz, ka periodā no 2010.gada 3.novembra līdz 2012.gada 31.decembrim likumā maternitātes pabalstu un paternitātes pabalstu piešķirs 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās algas, no kuras tika maksāts sociālais nodoklis. Patlaban tie ir 100%. Pensionāriem savukārt jārēķinās ar to, ka pensijas nākamgad neindeksēs.

Saskaņas centra deputāts Andrejs Klementjevs, iebilstot pret šiem priekšlikumiem, pauda viedokli, ka ierobežojumi sagraus uzticību sociālai sistēmai. "Ja strauji mainām spēles noteikumus, beigsies ar to, ka cilvēki citādi uzkrās to kapitālu. Nodokļi mums būs lieli, bet ienākumi mazi," teica A.Klementjevs. Arī LPP/LC pārstāvis Andris Bērziņš vērsa uzmanību uz to, ka zudīs motivācija maksāt nodokļus. "Mums ir risks uzrauties uz Satversmes tiesu. Ar to nedrīkst spēlēties," brīdināja A.Bērziņš.


Atbalsta transporta nodevu paaugstināšanu

Tāpat parlaments otrdien bez īpašām diskusijām atbalstīja būtisku transportlīdzekļu ikgadējās reģistrācijas nodevas palielināšanu. Nodeva, kas jāmaksā, izejot ikgadējo tehnisko apskati, vieglajām automašīnām caurmērā pieaugs divas reizes, piemēram, automašīnām, kam tā bija 12 lati, no nākamā gada tā būs 24 lati, bet automašīnām, par kurām bija jāmaksā 72 latu liela nodeva, tā pieaugs līdz 115 latiem. Savukārt motocikliem, tricikliem un kvadracikliem nodeva tiks palielināta no trīs latiem līdz 24 latiem gadā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas