Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pašvaldības vēlas garantijas no valsts, ja ieņēmumu prognoze ir parāk optimistiska

Pašvaldības joprojām uzskata, ka valdības prognozes par nākamā gada budžeta ieņēmumiem ir pārāk optimistiskas un pašvaldības no valdības vēlas garantijas - ja pašvaldību galvenais ienākumu avots - iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) - nepildīsies kā prognozēts, tad valdība pašvaldībām kompensēs negūtos ienākumus. Ja valdība to apņemas darīt, tad pašvaldības ir gatavas piekāpties un piekrist Finanšu ministrijas rosinātajai IIN sadalei - valsts attiecīgi no IIN ieņēmumiem nākamgad saņems 20% līdzšinējo 17% vietā, bet pašvaldības saņems 80% līdzšinējo 83% vietā.

Valdība paplašinātajā komitejas sēdē trešdien skatīja domstarpību un vienošanās protokolu ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS), un vienošanos ar pašvaldībām par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali nākamgad plānots panākt pirmdien, 26.oktobrī, valdības ārkārtas sēdē.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis žurnālistiem stāstīja, ka trešdien tika turpināts darbs pie vienošanās protokola un pašvaldības ar valdības pārstāvjiem pārrunāja vairākus būtiskus jautājumus par pašvaldību nākamā gada budžetiem, tostarp nodokļu ieņēmumus, mērķdotācijas pašvaldībām, sociālā drošības tīkla stratēģiju un pašvaldību iespējas aizņemties.

Valdība un pašvaldības trešdien vienojās par kompensācijas mehānismu IIN ieņēmumu neizpildes gadījumā. Vienošanās paredz, ka Finanšu ministrija reizi mēnesī vērtēs IIN faktiskos ieņēmumus un, ja tie no prognozētā atpaliks par vairāk kā 8%, tad valdība piešķirs pašvaldībām kompensācijas no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

LPS priekšsēdis teica, ka piektdien, 23.oktobrī, paredzēta LPS domes sēde, kurā plānots pieņemt galīgo lēmumu par vienošanās protokolu ar valdību, tostarp IIN sadali. Savukārt ar valdību protokolu plānots parakstīt pirmdien, 26.oktobrī.

Jau vēstīts, ka valdībai ar LPS vienošanās jāpanāk vairākos būtiskos jautājumos par nākamā gada budžetu un pašvaldību ieņēmumiem pirms 2010.gada valsts budžeta iesniegšanas Saeimā.

Valdībai un pašvaldībām jāpanāk vienošanās par IIN sadali. Valdība nākamgad no IIN kopumā plāno iekasēt 779,3 miljonus latu. "Ja IIN prognozes sadalījums pašvaldību un valsts budžetā tiks noteikts attiecīgi 83% un 17%, ieņēmumi pašvaldību budžetos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa 2010.gadā tiek prognozēti 646,82 miljonu latu apmērā. Ja šis sadalījums tiks noteikts 80% un 20%, ieņēmumi pašvaldību budžetos no IIN 2010.gadā tiek prognozēti 623,44 miljonu latu apmērā," liecina protokols.

Pašvaldību ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) 2010.gadā tiek prognozēti 60,56 miljonu latu apmērā, tostarp 39,04 miljoni latu prognozēti ieņēmumi no NĪN par zemi, bet 21,52 miljonu latu ieņēmumi no NĪN par ēkām. Iekšējie nodokļi par pakalpojumiem un precēm prognozēti 3,9 miljonu latu apmērā. Tādējādi kopumā pašvaldībām prognozētie nodokļu ieņēmumi veido 64,46 miljonus latu. Savukārt nenodokļu ieņēmumi pašvaldībās tiek prognozēti 25,8 miljonu latu apmērā.

Kopumā nodokļu, nenodokļu ieņēmumi un ieņēmumi no maksas pakalpojumiem pašvaldībām pie IIN sadalījuma 83%/17% tiek prognozēti 806,08 miljonu

latu apmērā, bet pie IIN sadalījuma 80%/20% - 782,70 miljonu latu apmērā.

Latvijas Pašvaldību savienība konceptuāli neatbalsta nodokļu politikas izmaiņu virzību, kas paredz lielākos papildu ieņēmumus valsts konsolidētajā budžetā gūt no sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem, teikts protokolā.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļa pašvaldību budžetos 2009.gadā noteikta 83% apmērā. Valsts saņem atlikušos 17%.

Iepriekš vairākas pašvaldības - Liepāja, Rēzekne un Valmiera - aģentūrai BNS norādīja, ka šādu priekšlikumu vērtē negatīvi un tas var apdraudēt pašvaldību funkciju veikšanu. To apliecināja arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, piebilstot, ka Rīgas pašvaldības budžetā IIN ieņēmumu pārdale radīs deviņu miljonu latu zaudējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas