Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināts (17:06) - Dažiem deputātiem misējas solījuma došana; apstiprinātas visu deputātu pilnvaras

12.Saeimā ievēlētie otrdien nodeva svinīgo zvērestu, stājoties deputāta amatā.Šoreiz šis process noritēja raiti, un gandrīz visi deputāti zvērestu norunāja bez aizķeršanās.

Tikmēr Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien pēcpusdienā nominējis pašreizējo Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība) vadīt jauno valdību, aģentūrai LETA pavēstīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne. Prezidenta kancelejā otrdien saņemts demisijas raksts no valdības. Prezidents ir nosūtījis vēstuli Valsts kancelejai, nominējot Straujumu vadīt arī jauno valdību.

Solījuma tekstu nācās atkārtot Imantam Parādniekam, Ivanam Klementjevam, Aleksejam Loskutovam, Anrijam Matīsam, Zentai Tretjakai, kuri solījumā izlaida atsevišķus vārdus. Savukārt Arturs Kaimiņš solījumā izlaida savu vārdu, tomēr viņam solījuma teksts nebija jāatkārto.

Savukārt Juris Viļums (Reģionu alianse) solījuma tekstu norunāja latgaliešu valodā, par ko viņam tika norādīts, ka Latvijā literārā valoda ir latviešu valoda. Viņš atteicās solījumu teikt latviešu valodā, tāpēc sākotnēji deputāta solījumu neparakstīja. Viļums līdzīgi rīkojās pirms trīs gadiem, kad no Zaltera Reformu partijas saraksta bija ievēlēts 11.Saeimā.

Vēlāk Saeimas pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums otrdien nolēma, ka Viļums tomēr zvērestu ir nodevis, kaut to neteica latviešu literārajā valodā.

Portāls Diena.lv novēroja, ka vairums deputātu svinīgo solījumu nolasīja. Tikai daži, piemēram, Valērijs Agešins (Saskaņa) un Imants Parādnieks (NA) to teica no galvas.

Savukārt, kad solījumu nāca dot Jānis Junkurs, vairāki deputāti aplaudēja. Jau īsu brīdi pēc deputāta zvēresta nodošanas Junkurs iesniedzis iesniegumu par parlamentārieša mandāta nolikšanu, vēsta aģentūra LETA. Junkurs nolēmis pieņemt darba piedāvājumu ārzemēs, bet viņa vietā par deputāti kļūs Solvita Āboltiņa.

Kad visi solījumi doti, sekos Saeimas lēmuma projekts par 12.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu un Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanas. Paredzēts, ka šajā amatā Āboltiņu nomainīs Ināra Mūrniece (nacionālā apvienība Visu Latvijai!/TB-LNNK).

Saskaņā ar Centrālās velēšanu komisijas datiem deputātu kandidāti, kuri ievēlēti 12.Saeimā, otrdien pirmajā sēdē dos svinīgu solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus". Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecina ar savu parakstu.

Paredzams, ka svinīgo solījumu drīzumā nodos vēl vairāki politiķi, kuri nonāks Saeimā ar tā saucamo mīksto mandātu, kad vairāki Saeimā ievēlētajiem kļūstot par ministriem Laimdotas Straujumas veidotajā valdībā.

(pievienota 3.rindkopa - Valsts prezidents vadīt jauno valdību nominē Laimdotu Straujumu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas