Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta - Rozentāle: gandrīz visas slimnīcas ir uz maksātnespējas robežas

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), komentējot situāciju veselības aprūpē, pirms valdības sēdes uzsvēra, ka gandrīz visas Latvijas slimnīcas jau šobrīd ir tuvu maksātnespējai. Budžetā atvēlētais finansējums slimnīcu pakalpojumu nodrošināšanai var beigties jau septembra beigās vai oktobra sākumā. Tāpat viņa izvairījās atbildēt, vai Rīgas 1. slimnīcu varētu tuvākajā laikā slēgt pavisam - vien noteica, ka tiksies ar galvaspilsētas vadību, lai apspriestu šo jautājumu.

B. Rozentāle atturējās komentēt premjera Valda Dombrovska (JL) rezolūciju, kurā viņš uzdod skaidrot finansējuma situāciju slimnīcām, jo neesot ar to vēl iepazinusies. Taču vienlaikus ministre teica, ka premjers jau ir saņēmis skaidrojumus par situāciju veselības aprūpē. "Esmu jau to skaidrojusi," uzsvēra B. Rozentāle.

"Ģimenes ārstiem samazinājums ir par 17%. Ja ģimenes ārstiem samazinātu vairāk, mēs padarītu medicīnu dārgāku. Kāpēc slimnīcām ir 40% samazinājums? Tādēļ, ka ir programmas, kuras finansē simtprocentīgi.. un, ja šajās jomās cilvēki saņem simtprocentīgu stacionāro palīdzību, tad loģiski, ka pārējiem paliek mazāka daļa," vēlāk klāstīja B. Rozentāle, vēsta aģentūra BNS.

Jautāta, vai tuvākajā laikā iespējama Rīgas 1. slimnīcas slēgšana, viņa atrunājās, ka lēmumu par to varot pieņemt tikai Rīgas pašvaldība, kas ir slimnīcas īpašniece, jo caur VM budžetu tiek nodrošināts tikai finansējums. Viņa teica, ka līgums ar 1. slimnīcu par pakalpojumu sniegšanu ir līdz gada beigām, bet faktiski naudas visu pakalpojumu nodrošināšanai nepietiek. Pēc viņas teiktā bija saprotams, ka tuvākajā laikā viņa tiksies ar Rīgas domes vadību, lai runātu par Rīgas pilsētai piederošo slimnīcu nākotni.

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) pārstāve Anna Kononova norādīja, ka Rīgas Dome (RD) ir ieguldījusi lielus līdzekļus gan šīs slimnīcas remontā, gan jaunas aparatūras iegādē, un tā nav ieinteresēta pašvaldības slimnīcu slēgšanā, jo tas negatīvi ietekmētu Rīgā dzīvojošos iedzīvotājus. "Pašlaik Rīgas pašvaldības slimnīcu liktenis ir valsts rokās, jo tas lielā mērā ir atkarīgs no tā cik liels finansējums tiks piešķirt medicīnas jomai un pašvaldību slimnīcām," teic A. Kononova un piebilda, ka 1.slimnīca ir viena no vecākajām galvaspilsētas slimnīcām ar 1200 nodarbinātajiem, kuri apkalpo lielu skaitu Rīgas pilsētas iedzīvotāju.

Jau vēstīts, ka V. Dombrovskis (JL) pilnībā atbalsta Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prasību pieprasīt publiskot VM tēriņus un izskaidrot sabiedrībai, kādēļ veselības aprūpes jomas izdevumu samazinājums vissmagāk skāris tieši slimnīcas, otrdien vēsta Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Vēstulē Ministru prezidentam un veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP) LĀB raksta, ka "pēc otrajiem budžeta grozījumiem Latvijas veselības aprūpei paredzēti 453,64 miljoni latu. Salīdzināšanai – 2008.gadā šie līdzekļi bija 569,31 miljoni latu. Īsa matemātika – samazinājums ir par 20,3%. Diemžēl visām Latvijas slimnīcām finansējums ir samazināts vismaz 2–3 reizes". LĀB prezidents Pēteris Apinis aicina publiskot, cik naudas veselības ministrija tērē, lai segtu galvojumus, garantijas, kredītsaistības, līzingus un dažādus citus atliktos maksājumus, ko veselības ministrija vai VAOVA garantējusi gan par celtniecību, gan remontiem, gan jaunas aparatūras iegādi.


(papildināta ar 3. un 5. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas